Single Blog Title

This is a single blog caption

Yaralamalı ve ölümlü trafik kazası tazminatında usul

Soru 1- Trafik kazası geçirdim. Maddi tazminat alır mıyım  ?

Öncelikle geçmiş olsun .Burada en önemli husus kalıcı bir maluliyetin olup olmadığıdır. Bu durumda yapacağımız ilk iş hastane tedavi evraklarını doktorumuza yada tanıdığınız bir doktora iletip maluliyet raporu alıp alamayacağımız . Bu değerlendirmeyi de en net en az 6 ay sonra öğrenebiliriz.

Soru 2 – Hasar tazminat şirketine verdim .Mağdur olur muyum ?

Burada en önemli husus verdiğiniz vekalette işlem yapan avukatın ne yaptığıdır. Eğer avukat dava açmış yada tahkim yoluna götürmüş ise başka bir avukata vekalat vermeniz durumunda haksız azil sebebiyle zor durumda kalabilirsiniz .Eğer açılmış bir dava yahut tahkim dosyası yoksa ve karşılaştığınız durumda hep muhatap olduğunuz kişiler hasar tazminat şirketleri ise o zaman azledebilirsiniz .

Soru 3- Dava ne kadar sürüyor ? 

Eğer tahkim yolu seçilmiş ise 6 ay ama tahkim değil de dava yolu ise 2-3 yıl kadar sürme olasılığı mevcuttur. Bu sebeble davadan ziyada tahkim yolunu seçmemiz avantajlı ve süre kazandırıcıdır.

Soru 4 -En fazla alacağınız oran nedir ?

Avukatlık kanuna göre minumum 10 ,maksimum yüzde 25dir.

Soru 5- Bana ne kadar çıkar ?

Burada bir çok değişken mevcut. Yaş ,meslek , kusur oranı ,maluliyet oranı .Alacağınız miktarı bu değişkenliklere göre miktarıda değişir. Burada sigortanın en üst limiti 400 000 TL kadardır.

Soru 6- Avukatın dava vekalet ve icra vekalet ücreti nedir  ?

Bu husus avukatın avukatlık kanunundan kaynaklı ve mesleki faaliyet ötüründen dolayı hak kazandığı bir ücrettir. Bu ücret üzerinden müvekkil bir hak talep edemez.

Soru 7 -Maluliyet raporu nereden alınır  ?

Bu rapor genelde 6 ay beklendikten sonra adli tıp kurumlarından alınıp dosyaya konulur.

Soru 8- Yakınım vefat etti .Biz mirasçısı olarak tazminat alabiliyor muyuz ? 

Evet noterden alacağınız mirasçılık belgesi ile siz kazaya sebebiyet veren şahıs ile trafik sigortasından tazminat talep edebilirsiniz .

Soru 9- Bu tür bir süreçte hangi davalar görülüyor ? 

1-İlk olarak yaralanmalı ise sürekli iş göremezlik ve geçici iş göremezlikten ötürü sigortaya yaralı mağdur tahkim veyahut dava yoluna gidebilir.

2-Aynı zamanda kazaya sebebiyet verenden şikayetçi olup taksirli yaralamadan kaynaklı bir ceza dosyası açılmasına sebebiyet verir.

3-Bir diğer husus ise manevi tazminat hususu .Burada en önemli detay ise yine kazaya sebebiyet veren şahsa dava açmak yada aracın kaskosu genişletilmiş kasko ise o ilgili kaskoya da başvuru hakkınız mevcuttur.

 

 

 

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button