Yangın Tazminatı Nedir?
Yangının herhangi bir nedenden kaynaklı başlaması ve kazadan sonra kişilerin maddi ve manevi zararlarının karşılanması için düzenlenen yasa usulleri kapsamında, olay sigortacı şirkete tekabül edecektir. Yangına maruz kalan bölgenin veya kişinin incelenmesi, yangın nedenin araştırılması, iç nedenler ve dış nedenlerden kaynaklı haksız fiilin de bulunmasıyla yangın tazminatı alınabilir.
- Tesisat hataları, elektrik kaçağı veya evdeki dikkatsizlik kaynaklı yangınlar
- Doğal afet, doğalgaz veya gaz kaçağı yangınları
- Araçta kullanılan yasadışı LPG kaçaklarından kaynaklanan yangınlar
Yangın temeline bakılarak, yangının bilerek çıkarılması durumunda tazminat payının alınamaması durumlarına da tekabül eder. Sigorta şirketiyle yapılan sözleşmenin temel usullerine ve maddelerine bakılarak, süreç yargıya taşınabilir.
Yangın Tazminatı
Yangın sigortası ve tazminatı aynı hukuk dallarında incelenmektedir. Maddi ve manevi zararın meydana gelmesi durumunda, yangının nedenleri araştırılarak, sigortalı olan evin, kurumun veya aracın yangın tazminatı alma hakkı olacaktır. Yangının nedenlerine göre tazminat oranı ve haksız fiil değişebilir. Kundaklama ve benzeri durumlarda, örgüt ve terör eylemleriyle bağlantılı yasalara da başvurulacaktır.
Yangın Tazminatı Davası Ne Zaman Açılır?
Yangından sonra mal ve can kaybının olması durumda, dikkatsizliği belirtilmiş ya da belirlenmiş kişiye karşı açılabilmektedir. Tesiste, evde veya toplu yaşam alanında yangın önleyici materyallerin bulunmaması, yangın sisteminin devreye girmemesi, bakımsızlığı sonucunda can kaybının yaşanmasıyla, sigorta şirketinden ayrı olarak süreç yargıya taşınacaktır.
Taksirle insan öldürme veya yaralama davaları, yangının bilinmeyen nedeni, dışarından gelen yangın nedenleri de dahil olmak üzere süreç inceleme ve yangının teşhisi sonucunda tazminat davasının sonuçlanmasına imkan verir. Yangın tazminatı haksız fiil tarafından karşılanacaktır.
Kurumda Çıkan Yangın Dava Edilir Mi?
Kurum içerisinde, yurt, otel, hostel, part, iş yeri yangınlarında kişinin yaralanması ve bu yaralanmanın kurumun yangın söndürme ve alarm sistemlerine yasa uyarınca dikkate almamış olması durumunda dava açılabilir. Kişinin yangın sonrası yaralanmasına sebep olan kurumun, dikkatsizliği ve yasalara uymaması sonucunda gerçekleşen yaralama, mal kaybı ve can kayıpları da yangın tazminatı davasına tekabül edecektir. Yangın tazminat davalarının zaman aşımı olarak 2 yıl belirlenmiş, dava iki yıl sonunda düşecektir.
İletişim İçin Av.Ferhat Kule’ye Ulaşabilirsiniz;İletişim