Single Blog Title

This is a single blog caption

TEK TARAFLI TRAFİK KAZASI

TEK TARAFLI TRAFİK KAZASI

Bu tür trafik kazası kazayı yapan aracın herhangi bir yayaya ya da başka bir araca çarpmadığı , hasar vermediği trafik kazalarıdır . Tek taraflı olan trafik kazalarında aracın sürücüsünün kusurunun yüzde yüz olduğu kabul edilmektedir . Bu nedenle de kendisi için herhangi bir hak talebinde bulunamaz .

Araç sürücüsü tek başına  bir trafik kazası geçirdiğinde derhal polise haber vermeli , aracın güvenli bir yerde durmadığı tespit edilişe güvenli bir yere çekilme ve daha sonra da tek taraflı trafik kazası tespit tutanağı düzenlenmelidir . Bu tutanakta kazanın yeri , saati , kazanın nasıl gerçekleştiği , aracın aldığı hasar ve \ veya sürücünün yaralandığı gibi noktalar yer almaktadır . Unutulmaması gereken bir diğer husus da tutanaklara atılan imzanın ıslak imza olması gerekmektedir . Bu belgelerin dışında alkol için tutulan rapor , kaza yerinde çekilmiş olan fotoğraflar , kazayı yapan sürücünün ehliyet ve aracın ruhsatı ve sürçünün trafik poliçesi örnekleri de verilen bu dosyanın içerisinde bulunması gerekmektedir .

TEK TARAFLI TRAFİK AKZASINDA TCK

Türk Ceza Kanununun 179 ve 180. Maddelerinde tek taraflı trafik kazalarıyla ilgili düzenleme yer almaktadır . Buna göre tek taraflı trafik kazalarında sadece maddi bakımdan bir hasar varsa araç sürücüsünün ya da aracın işleteninin herhangi bir cezai sorumluluğu bulanmamaktadır fakat alkollü ya da uyuşturucu etkisinde iken araç kullanıp kaza yapan kişinin kazada trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu işlemiş olur .

TEK TARAFLI KAZADA SİGORTA ÖDEMESİ

‘ Kimse kendi kusuru dolayısıyla yararlanamaz ’ ilkesi burada da geçerliliğini korumaktadır . Bu nedenle de tek taraflı trafik kazalarında araç sürücüsü bağlı olduğu sigorta şirketinden tazminat alamaz .  Fakat kaza yapan araçta sürücü dışında birilerinin de bulunması durumunda somut olaya göre sigorta ve tazminat ödemeleri yapılabilir .

TEK TARAFLI TRAFİK KAZALARINDA SİGORTA KURULUŞLARIIN SORUMLULUKLARI

  • Aracını sigorta yaptıran kişide kaza sonucunda meydana gelen hasarlar , bedensel anlamada , yaptırılması zorunlu olan trafik sigortasına ek olarak ferdi kaza sigortası yaptırılmış olması koşuluyla karşılanır .

TEK TARAFLI TRAFİK KAZALARINDA YARALANMA

Tek taraflı olmayan trafik kazalarında yaralanma durumunda yaralanan kişinin kendisi bir maluliyeti oluştu ise çalışma hayatı boyunca uğramış olacağı iş gücünün kaybı sebebiyle maddi tazminat uğramış olduğu trafik kazası sebebiyle de yaşadığı elem , keder ve üzüntü için manevi tazminat talep edebilmektedir .

Tek taraflı trafik kazalarında ise kazanın sonucunda kişi uzuv kaybına uğramış ise ya da yaşamsal bakımdan hayati fonksiyonlarını yerine getiremiyor durumda ise , yaralanmış olan kişinin yakınları yalnızca manevi tazminat isteminde bulunabilirler . Tek taraflı trafik kazasının meydana gelmesi sonucunda kişi ölür ise bu durumda da ölenden o hayatta iken desteğini alan kişiler destek aldıklarını ispat etmeleri şartıyla maddi ve manevi tazminat davasını açabilme haklarına sahiptirler  .

TEK TARAFLI TRAFİK KAZASINDA ÖLÜM DURUMUNDA TAZMİNAT

Araçta araç sürücüsünün dışında bulunan yolcuların ölümü durumunda kazanın tek taraflı ya da çift taraflı kazanın olmasına bakılmaksızın ve aracın sürücüsünün dikkate alınmaksızın her aracın içerisinde yolcu olarak bulunan kişilerin yakınları tazminata hak kazanır . Bu tazminat türü de destekten yoksun kalma tazminatı olarak yer almaktadır .

Tek taraflı trafik kazalarında duruma sebep olmayan kişinin ölümü durumunda geride kalan kişiler destekten yoksun kalma tazminatı alabilir .

Fakat kendi kusuru nedeniyle ölen kişinin yakınlarının ya da desteğini görenlerin destekten yoksun kalma tazminatını alıp alamayacağı konusu tartışmalıdır . Fakat son zamanlarda Yargıtay bu tartışmaya son vererek bu kişilerin tazminat alaya hak kazandıkları yönünde kararlar vermektedir . Bunun nedeni de kazada kusuru bulanan kişinin sorumluluğunun bu kişilere yüklenilemeyeceği ve bu kişilerin tazminat haklarında mahrum bırakılmaması gerektiğidir .

Tek taraflı trafik kazalarında sürücünün kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle kaza yapıldıysa , örnek olarak yolun bozuk olması gibi , aracın sürücüsü tek taraflı trafik kazası yapsa dahi geride bırakmış olduğu kişiler destekten yoksun kalma tazminatına hak kazanırlar . Bu durumda aracın sigortalı olması hali mevcutsa ölenin arkasında bıraktığı kişiler destekten yoksun kalma tazminatını aracın sigortasında talep edebilirler .

TEK TARAFLI TRAFŞK KAZALARINDA DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI ZAMANAŞIMI

Buna göre Borçlar Kanununda düzenlenen haksız fiil zamanaşımı olan 2 yıl burada da geçerlidir . Tek taralı trafik kazalarında suç işlendiğinde ise Türk Ceza Kanununda düzenlenmiş olan zamanaşımı süreleri uygulama alanı bulmaktadır . Buna göre uzatılmış haldeki zamanaşımı süresi yaralanma halinde 8 yıl , ölüm halinde ise 15 yıl olarak düzenlenmiştir .

TEK TARAFLI TRAFİK KAZALARINDA DEĞER KAYBI

Tek taraflı trafik kazalarında aracı hasara uğrayan kişi araç değer kaybı isteminde bulunamaz .

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button