KAZA TESPİT TUTANAĞI
KAZA TESPİT TUTANAĞI
Trafik kazasının meydana gelmesi sonucunda kaza yapan araçların maddi hasara uğramaları araç sahiplerinin maddi hasarlı kaza tespit tutanağı tutmalarına neden olur . Kaza tespit tutanağının amacı trafik kazası yapan kişilerin kazanın meydana gelme şeklinin kendi dillerinde anlatması ve bunun da kayıt altına alınmasıdır .
1 Nisan 2008 tarihine kadar kaza tespit tutanaklarını sadece trafik polisleri tutmakta idi fakat 1 Nisan 2008 ‘den sonraki trafik kazalarında trafik polisinin gelip kaza tespit tutanağını tutması beklenmez trafik kazasını yapan kişilerin kazayı fotoğraflayarak ve kaza tespit tutanağını doldurarak bu işlemleri uygulayıp kaza yerinden ayrılabilirler .
Kaza tespit tutanağının tutulmasında en önemli hususlar kaza anından sonra trafik kazasının fotoğraflarının çekilmesi ya da trafik kazasının çizimlerinin yapılmasıdır .Bu detaylar mutlaka kaza tespit tutanağında yer almalıdır .
Kaza tespit tutanağında olması gereken bir diğer husus da trafik kazası sonucunda her bir sürücünün kaza tespit tutanağını doldururken kendi gözlemlerini anlatmaları ve bu anlattıklarının da kağıda aktarılmasıdır . Bu şekilde araç tespit tutanağı iki nüsha halinde hazırlanması gerekmektedir . Ve hazırlanan bu kaza tespit tutanağının araç sürücüleri tarafından imzalanması gerekmektedir . Eğer araç sürücüler bu tespit tutanaklarını imzalamazsa kaza tespit tutanakları geçerli sayılmamakta ve kabul edilmemektedir .
Trafik kazası sonucunda kaza tespit tutanağıyla birlikte poliçenin bir fotokopisini , kaza yerinde çekilmiş olan fotoğrafları ve son olarak da araç sürücülerinin ehliyet ve ruhsatları kaza geçiren tarafların zorunlu trafik sigortası poliçesi yaptırdığı sigorta şirketlerine tüm bu belgeler toplanarak başvuru yapılır .
Bazı durumlarda ise maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulması mümkün değildir . Bu durumlar : Sürücülerden herhangi birinin sürücü belgesinin olmaması , sürücü alkollüyse ya da sürücünün akıl sağlığından şüphe duyuluyorsa , sürücülerden birinin yaşı küçükse , kaza yapan araçlardan en az birinin kamu kurumlarına ait bir araç olması , yapılan trafik kazası sonucunda üçüncü kişilere ait eşyalarda bir hasarın meydana gelmiş olması , trafik kazasını yapan araçlardan bir ya da daha fazlasının trafik sigortası yoksa veya trafik kazası sonucunda ölüm ve yaralanma gibi haller meydana geldiyse maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı tutulmaz .
Eğer bu gibi durumlar varsa kaza tespit tutanağı tutulmayacağı için trafik kazasının oluştuğu yerde aracın durumu , konumu değiştirilmeden kazanın zaptı tutulur eğer alkollü araç kullanımı söz konusuysa alkol testi ve raporu için trafik memuru aranır . Fakat kazanın oluştuğu yer jandarmanın görevli olduğu çevre içerisinde ise jandarmanın çağrılması gerekmekte ve kaza yapan sürücülerin ifadeleri alınarak görgü tespit tutanağı tutturulması gerekir .
KAZA TESPİT TUTANAĞINDA İSTEDENE BELGELER ?
Trafik kazası sonucunda hazırlanan kaza tespit tutanağı kazaya karışan araçların sürücülerinin sigorta kuruluşlarının ya da polisin desteğine ihtiyaç olmadan sürücülerin kendilerinin aralarında anlaşarak düzenlemiş olduğu tutanaktır .
Trafik kazası sonucunda oluşturulan kaza tespit tutanağında olması gereken belgeler :
- Poliçe fotokopisi
- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı
- Varsa kaza yerinde çekilmiş olan fotoğraflar
- Sürücülerin sahip olduğu ehliyet ve ruhsatın fotokopisi
TRAFİK KAZASI SONUCUNDA HAZIRLANAN KAZA TESPİT TUTANAĞINI DOLDURULURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Kaza sonucunda araçlar yerinden oynatılmadan hasarın farkı açılardan fotoğrafı çekilmelidir . Kazaya karışanların ruhsat ve sürücü belgelerinin fotokopileri temin edilmelidir .
Tutanağı yalnızca kazayı yapan kişiler doldurabilir . Sürücülerin araç sahibi olmasına gerek yoktur.
Kazayı yapan kişilerin belge üzerinde ıslak olması gerekmektedir . Yapılan tutanakların fotokopisi alınsa bile bu fotokopilerine de imza atmak zorundadırlar . Bir imzanın bile eksik olması durumunda tutanak geçerli olmaz .
Yapılan form üzerindeki açıklamalar uygun ve dikkatli bir şekilde doldurulmalıdır .
Trafik kazasını yapan araçların sahip oldukları poliçe numaraları ve sigorta kuruluşları da yazılmalıdır . Yazılmaması durumunda poliçe tespit edilemez ve tutanak da geçersiz sayılır .
Kazanın oluşumu açık bir şekilde yazılmalıdır . Bunun yazılmasının önemli bir nedeni vardır . Buna göre kusur oranları belirlenir diğer diğer incelemelerin yapılmasında sorun yaşanmasını engeller .
Hazırlanan bu tutanağın geçerlilik süresi kapsamında kullanılması önem arz etmektedir . Türk Borçlar Kanunda geçerli olan genel zamanaşımı süresi olan iki ve on yıllık zamanaşımı süresi burada da geçerlidir . Tazminat davalarında trafik kazası sonucunda oluşturulan kaza tespit tutanaklarının geçerli olduğu süre iki yıldır .
Son olarak da kaza tespit tutanağını sürücüler araçlarında bulundurmaları gerekmektedir . Olayın getirdiği durum nedeniyle sürücüler kaza tutanağını yanlış doldurabiliyorlar . Bu gibi durumlarda Yanlış olan bilgilerin üstü çizilip doğrusu yazılmamalı , yeni bir tutanak oluşturulmalıdır . Çünkü karalanmış olan tutanakları sigortalar bazen kabul etmemekte , bunun üzerinde bir şaibe ya da şüphe olduğunu kanısına varabilmektedirler .