Single Blog Title

This is a single blog caption

Hasar Tazminatı Davası İçin İlk Olarak Yapılması Gerekenler

Hasar Tazminatı

Aracınız ile geçirilen trafik kazası sonucunda meydana gelen hasarın ödenmesine hasar tazminatı davası denilmektedir. Hasar bedeli sigortaların anlaşmalı servislerince ve anlaşmalı eksperlerince belirlenmektedir.

Araç Hasar Tazminatını Kim Öder?

Hazar tazminatı davalarında aracın sizin kusurlu olduğunuz veya tek başınıza yapmış olduğunuz kazalarda Kaskonun durumuna veya size çarpan kusurlu olan aracın Trafik sigortasına göre değişkenlik göstermektedir. Kaskonuz var ise hasar tazminatı kasko tarafından ödenirken iki taraflı kazalarda kusur size ait ise ödeme yükümlülüğü yine Kasko şirketine aittir. Ehliyetsiz araç veya alkollü araç kullanma durumlarını kapsamamaktadır. İki veya daha fazla aracın karıştığı kazada karşı taraf %100 kusurlu ise kusurlu aracın trafik sigortası hasarın ödenmesi ile yükümlüdür.

Hasar Tazminatı Nasıl Alınır?

Aracınız değer kaybına uğradı ise hasara neden olan aracın sürücüsü ve aracın sigorta şirketinden hasar tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak kişi ve firmalar değer kaybını ödemeyi reddeder ise hukuki yollara başvurmanız gerekmektedir. Değer kaybınızı karşılayabilmek için Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz. Bunun yanında Sigorta Tahmin Komisyonuna da başvurabilirsiniz. Sigorta Tahkim Komisyonu uzman hakemler aracılığıyla tüm uyuşmazlıkları karara bağlamaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonu 5.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar için kesin karar verir. Sigorta Tahkim komisyonuna başvurmadan doğrudan Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz. Hasar tazminatı davalarınız için Av. Ferhat Kule iletişime geçerek desek alabilirsiniz.

Hasar Tazminatı Davası İçin İlk Olarak Yapılması Gerekenler

  • Kaza yapılan aracın sürücüsü ile mutlaka kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Kusurlu taraf tespit tutanağı yaptırmak istemez ise polis çağırarak tutanağı tutturmanız gerekmektedir.
  • Aracınızı tamir ettirdikten sonra mutlaka fatura alınmalıdır.
  • Ekspertiz aracılığıyla aracınızdaki değer kaybını tespit ettirmeniz gerekmektedir.

Tüm bu işlemlerin ardından servis faturası, kaza tespit tutanağı, Ekspertiz raporu, ruhsat fotokopisi, kazaya dair fotoğraflar ile vekiliniz ile Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruda bulabilirsiniz. Hasar Tazminatı için aracın modeli, aracın geçmiş hasarları, üretim yılı, kilometresi ve markası dikkate alınmalıdır. Aracın değeri arttıkça uğradığı değer kaybı da artacağından hasar tazminatı bedeli o denli yükselecektir. Kusurun büyük kısmı sizde ise davayı açamazsınız.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button