Single Blog Title

This is a single blog caption

DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI

Borçlar Kanunu’na göre ölüm yüzünden başka kimseler desteklerini yitirmişlerse bu zarar için de tazminat vermek gerekir. Bu tazminat destekten yoksun kalma tazminatı olarak bilinmektedir.

Haksız ölüm/öldürme sonucu yakınını yitiren ve onun desteğinden yoksun kalan kişilerin, öldürenden veya ölümden sorumlu olanlardan tazminat isteme haklarının, ölenle ve ölenin malvarlığıyla ilgisi olmadığını belirtmek için, talep edilen destekten yoksunluk zararı ve tazminat isteme hakkı bağımsız bir haktır.

 

Destekten yoksun kalma tazminatı hak sahipleri

Bu tazminat bir tür maddi tazminat davası çeşididir. Destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunabilmesi için bireyin ölen kişiden hayattayken maddi destek almakta olan birisi olması gerekmektedir. Hayattayken destek alınmamış bireyin vefatı sebebiyle maddi tazminat talebinde bulunulamaz.

 

Destekten yoksun kalma tazminatının bağımsız hak niteliğinin sonuçları

Bağımsız hak niteliğindeki destekten yoksun kalma tazminat türü, bu yönü itibariyle aşağıdaki ilkelere tabidir;

  • Ölenin sağlığında yaptığı sözleşmeler, borçlanmalar, bazı hak ve alacaklardan vazgeçmiş bulunması, destekten yoksun kalanları bağlamaz.
  • Mirasın reddedilmesi, tazminat isteme hakkını ortadan kaldırmaz.
  • Ölen kişinin iflas etmiş olması destek tazminatı istenmesine engel değildir
  • Destek tazminatına, ölenin borçlarından dolayı “haciz” konulamaz
  • Tazminat alacakları “iflas masasına” kaydedilemez
  • Tazminattan Veraset ve İntikal Vergisi alınmaz.
  • Ölenin vergi borçlarından dolayı tazminata haciz konulamaz
  • Desteğin sağlığında yaptığı “sorumsuzluk” anlaşmaları, destekten yoksun kalanları bağlamaz
  • Bağımsızlığın bir sonucu olarak, önce yaralanıp, daha sonra ölen desteğin, bedensel zararı nedeniyle aldığı tazminatın, destekten yoksun kalma tazminatından indirilmesi istenemez.

Destekten yoksun kalma tazminat davasında hak düşürücü süreler

Borçlar Kanunu madde 72’ye göre destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunulabilmesinde  zamanaşımı süresi, zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenilmesinden itibaren 2 yıldır .

Tazminat yükümlüsü veya zarar sonradan öğrenilmesi halinde, destekten yoksun kalma sebebiyle maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı 10 yılda zamanaşımına uğramaktadır.

Destekten yoksun kalma tazminat davasında zamanaşımı sürenin işlemesine tabi başlangıç tarihi desteğin vefatının gerçekleştiği tarihtir.

 

Görüleceği üzere destek yoksun kalma tazminatı her ne kadar tazminat dava türü olarak görülse de gerek hak düşürücü süreler ve haksız fiillerin nihayete erme sürecinin geniş zaman dilimi gerekse miras, tereke durumları açısından dikkatli ve titiz araştırma gerektirmektedir. Bu süreçte deneyimli tazminat avukatı durumun takibi ve adımların akışında faydalı olacaktır.

 

Destekten yoksun kalma tazminat davası nasıl açılır? Destekten yoksun kalma tazminat davası kapsamları nelerdir? Destekten yoksun kalma tazminat davaları ne kadar sürer? Destekten yoksun kalma tazminat davası masrafları benzeri hususlarda daha fazla bilgi almak ve diğer sorularınız için büromuz alanında deneyimli tazminat avukatlarından danışmanlık hizmeti sağlayabilirsiniz

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button