Single Blog Title

This is a single blog caption

BOŞANMA SÜRECİNDE ZİYNET EŞYA İADESİ DAVASI

Türkiye geleneklerine göre yeni evlenenlere birtakım menkul değerler yani altın bilezikleri çeyrek altınlar vb. yüksek maddi değerli  ziynet eşyaları hediye edilmektedir. Yine geleneklerimize göre bu ziynet eşyaları daha çok kadınlara takılırken onların kullanımlarında olmakta; sahipleri ise kadınlar olmaktadır. Boşanma evresine gelindiğinde ise ziynet eşyalarının paylaşımı problem yaratmaktadır. Dolayısıyla çiftler, boşanma evresinde karşılaştıkları ziynet eşya paylaşımı hususundaki sorunlarında profesyonel desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Kısa sürede, daha az anlaşmazlıkla karara varılmasında çiftlerin deneyimli boşanma avukatından destek almaları yardımcı olacaktır.

Ziynet eşyaları bireysel mal kapsamında değerlendirmektedir. Evlenmede kadınlara takılmış ziynetler takan taraf dikkate alınmaksızın kadına bağışlanmış kabul edilmektedir. Öte yandan evlenmede erkeğe takılmış ziynetlerin aitliği ise yörenin gelenek ve göreneklerine göre belirlenmektedir.

Ziynet Eşya İade Davasında Kurallar

Ayrıca düğünde takılan takıların başka bir deyişle ziynet eşyalarının iadesinde göz önünde bulundurulan kıstaslar şöyledir;

  • Ziynetlerin zorla elinden alındığı hususunu kadının ispatlaması ge­rekmektedir.
  • Ziynetlerin rıza ile ve iade şartı olmaksızın verildiğini kocanın ispatlaması gerekmektedir.
  • Ziynetler, kadın üzerinde bulunan, saklanabilen ve götürülebilir nitelikte eşyalar olarak kabul edilmektedir.
  • Ziynetlerin kocanın bozulan işleri için harcanması halinde kadına iadesi gerekmektedir.
  • Evden ayrılmayı tasarlayan kadının ziynetleri yanında gö­türmesi, gizlemesi tabiidir.

Ziynet Eşya Paylaşımı ve İade Davasında İspat 

Yargıtay kararlarına göre kadına takılmış olan ziynet eşyaları kadına bağışlama iradesiyle takıldığından dolayı mal rejiminde değerlendirilmemekte ziynetlerin sahibinin ise kadın olduğu; böylelikle boşanma sürecinde ziynet eşyaları evlilik süresince satılmış olsalar bile bedellerinin karşı eşten kadına ödenmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak kocanın bu ziynet eşyalarını satarak ortak amaçlar için harcandığını ispat etmesi durumunda geri vermesi için bir sebep olmadığı ifade edilmiştir.

Ziynet eşyalarının kapsamı, değerleri, oranları ve cinsleri iddiacı tarafından ispatlanması gerekir. Bunların ispatlanması farklı delillerle sağlanabilmektedir. Bu deliller ise aşağıdaki gibidir;

  • Tanık
  • Düğün fotoğrafları ya da videoları
  • Eşyanın Tespitinin Talebi

TMK madde 6’ya göre aksine bir hal olmadığı takdirde taraflar haklarını dayandırdıkları durumların varlığını ispatlamak zorundadırlar.

Boşanmada ziynet eşyası davası nasıl açılır? Ziynet eşya dava kapsamlar nelerdir? Ziynet eşya iadesi davaları ne kadar sürer? Boşanmada ziynet eşya iadesi dava masrafları benzeri hususlarda daha fazla bilgi almak ve diğer sorularınız için büromuz alanında deneyimli BOŞANMA avukatlarından danışmanlık hizmeti sağlayabilirsiniz.

 

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button