İstanbul’da Trafik Avukatı Ve Dava Süreci
İstanbul trafik cezası avukatları olarak her gün trafik kazaları ile karşı karşıya gelmekteyiz. İstanbul’da trafik kazaları sonucunda açılan davalarda birtakım haklar ele edilmektedir.
Trafik Kazası Sonrasında Bulunulan Haklar
Aşağıda trafik kazaları sonucunda sahip olunan haklar yer almaktadır. Bu haklar şu şekildedir:
- Maddi Tazminat: Kaza sonucunda oluşan masraflar sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Tazminata dâhil olan unsurlar tedavi giderleri, çalışamamaktan dolayı kazanç kaybı, sakatlık varsa maluliyet tazminatı, ölüm varsa destekten yoksun kalma tazminatı, araç ticari taksi, minibüs gibi ise aracın çalışamadığı günlere ait kazanç kaybıdır.
- Manevi Tazminat: Manevi tazminat kaza sonucunda oluşan psikolojik etkilerden dolayı verilmektedir.
- Ceza Davası: Kaza anında yaralanma ve ölüm olaylarında vatandaşlar kazaya sebep olan kişilere dava açma hakkına sahiptir. Trafik kazası avukatı olarak açılan davalarda gerekli olacak delilleri titiz bir şekilde toplamaktayız.
Dava Zaman Aşımı
Trafik cezası davalarının kapanması için kanunlar tarafından belirlenen hukuki sürenin geçmemesi gerekmektedir. Aşağıda vatandaşlara tanınan bu sürelerle ilgili bilgiler yer almaktadır:
- Motorlu araçlar ile yapılan trafik kazalarında dava dosyasının kapanma süresi 10 yıldır.
- Kazada ölüm varsa zaman aşımı süresi 5 yıldır. Bu süre içerisinde tazminat davasının açılması gerekmektedir.
- Taksiyle yaralama durumunda zaman aşımı süresi 8 yıldır.
- Yolcu taşıma sözleşmesi ile ilgili davalarda zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Trafik Cezasına İtiraz
İstanbul’da trafik yoğunluğundan dolayı trafik cezası alan kişilerin sayısı diğer illere oranla daha fazladır. Trafik mevzuatı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu, yönetmelik, yönerge, ve genelgelerle düzenlenmiştir. Trafik cezaları sonucunda verilen cezalar sürücülerin ceza puanlarına işlemektedir. Bu sebepten dolayı bazı sürücüler aldıkları cezalara itiraz etmek istemektedir. İtiraz talebi için cezayı veren trafik kurumuna ya da mahkemelere müracaat edilmektedir. Trafik kuruluşlarında yapılan başvuruda bir dilekçe istenmektedir. Bu dilekçede trafik cezası reddi istemi yer almaktadır. Bizler trafik cezası davası avukatı olarak vatandaşların her türlü hukuki işlemlerinde yardımcı olarak onların akıllarında yer alan soruların yanıtlanması için çalışmaları sürdürmekteyiz.