Kaza Esnası ve Hemen Sonrası:
Trafik kazaları sonrası kişilerin hak kaybına uğramamaları, zararlarını doğru mercilerden sorunsuz şekilde tazmin edebilmeleri için, kazanın özelliğine göre değişkenlik göstermekle beraber, uygulamaları gereken prosedürler vardır. Bu yazımızda bu prosedürleri ve hangi kazada hangi işlemlerin yapılması gerektiğini inceleyeceğiz.
- Öncelikle, kaza anından sonra kişiler araçtan güvenli şekilde inmeli ve yaralanma durumu olup olmadığını incelemelidirler. Şayet yaralanma durumu mevcut ise polis ve ambulans çağırılmalıdır.
- Kaza yapan taraflar, araçlarını kaza sonrası güvenli bir yere çekmeden önce, kusurlu tarafı tespit etmek ve sigorta şirketlerine kanıt olarak sunmak amacıyla yolu da görecek şekilde kaza mahallini ve araçları dört cepheden fotoğraflamalıdırlar.
- Araçları güvenli yere çektikten sonra, yapılması gereken diğer işlem kaza tutanağının tutulmasıdır. Tutanak, polis tarafından tutulması gereken durumlardan biri mevcut değilse, taraflarca tutulmalıdır. Kaza mahaline polisin çağırılması ve tutanağın polis tarafından tutulması gereken durumlar şunlardır;
- Yaralanmalı kazalar,
- Sürücülerden birinin alkollü olduğundan şüphelenilmesi,
- Tek taraflı maddi hasarlı kazalar,
- Kamu malına veya araç dışında bir cisme zarar gelmesi, (Örneğin bariyer, refüj, aydınlatma direği, kaldırım gibi)
- Sürücülerden birinin arabasının trafik sigortası olmaması,
- Sürücülerden birinin ehliyetsiz veya kullandığı araç için yeterli ehliyet belgesi olmaması,
- Kazaya karışan araçlardan birinin resmi bir araç olması,
- Sürücülerden birinin akıl sağlığından şüphelenilmesi.
4) Kaza tutanağını şayet taraflar tutuyorsa, tarafların dikkat etmesi gereken ve tutanakta bulunması gereken hususlar şunlardır;
a) Kaza yeri, saati ve tarihiyle alakalı bilgiler bulunmalıdır.
b) Tutanaktaki krokiye, cadde ve sokak isimleri, trafiğin akış yönleri ve yol çizgileri, araçların yönü eksiksiz belirtilmeli, araçların hasar aldıkları yerler ok işaretleriyle gösterilmelidir.
c) Kazanın nasıl gerçekleştiğini iki taraf da açık bir dille yazmalıdırlar. Kusur durumunu etkileyecek durumlar belirtilmelidir (Örneğin kavşaklardaki hız durumu, arkadan çarpma durumu vb.). Daha sonra iki taraf da tutanağın altını imzalamalıdır.
Hasar Tazmini İçin Sigortaya Başvuru:
Trafik kazasının sigortaya bildirim süresi yani hasar ihbar süresi sigorta genel şartnamelerinde genellikle 5 iş günüdür. Ancak Türk Ticaret Kanununa göre bu talepler 2 yıl içinde zamanaşımına uğrar. Sigorta bedeli ve tazminatına ilişkin taleplerde zamanaşımı süresi 6 yıldır. Söz konusu durum mahkemeye intikal ederse, mahkemeler 5 iş günü olan süreyi dikkate almayacaktır. Tavsiyemiz, sigorta şirketiyle uyuşmazlık yaşamamak için 5 iş günü içinde hasar ihbarında bulunmaktır.
Trafik kazalarında, kusurlu tarafın trafik sigortası, kusursuz tarafın zararlarını tazmin eder. Kusurlu tarafın zararlarını ise, kendi kasko sigortası tazmin etmektedir. Kazadan sonra, hasar ihbarıyla beraber sigorta şirketinize;
a-) Poliçe numarası,
b-) Kaza tutanağı,
c-) Hasar tarihi,
d-) İrtibat numarası,
e-) Sigortalı ve mağdurun ehliyet fotokopileri,
f-) Sigortalı ve mağdurun ruhsat ve IBAN no,
g-) Alkol raporu ve olay yeri fotoğrafları
e-) Aracın hasarlı halinin fotoğrafları (Hasar bölgeleri)
d-) Tahmini hasar miktarı gibi bilgileri sigorta şirketinize ulaştırmanız gereklidir.