TRAFİK KAZALARINDA ARAÇ DEĞER KAYBI SEBEBİYLE TAZMİNAT DAVASI
Karayolları ve karayolları kapsamındaki yerlerde meydana gelen trafik kazalarında aracın değer kaybının tazmini için maddi tazminat davası açılabilmektedir.
Araç değer kaybında tazminat davası
Trafik kazası sebebiyle araçta maddi hasar meydana gelmesi halinde araç değer kaybı tazminat davası açılmaktadır. Araç değer kaybı tazminat davası kapsamında aracın değer kaybı ve aracın kullanılmadığı süreçte kiralanan araca dair bedel talep edilebilmektedir. Araç değer kaybı tazminat davasıyla tarafların hata oranları ve aracın değer kaybının belirlenmesi için eksper raporu alınmakta ve böylelikle belirlenen tutara göre hüküm verilmektedir.
Araç değer kaybı tazminat davası için gerekli şartlar
Araç değer kaybı tazminatı talep edilebilmesi için bazı şartların varlığı aranır. Bunlar;
- Trafik kazası sonrasında araç değer kaybı davasına konu olacak araca önceden bir değişim, onarım işlemi yapılmamış olması gerekmektedir.
- Sigorta şirketine başvuru ve dava süreci 2 yıllık zamanaşımı içerisinde gerçekleştirilmelidir.
- Araç değer kaybı talebinde bulunabilmek için trafik kazasının son 2 yıl içinde gerçekleşmesi gerekir.
- Aracın 10 yaşından daha yaşlı olmaması gerekir.
- Kaza sonrasında kusurun karşı taraf olması gerekir.
- Kaza tek taraflı olmamalı, karşı tarafta bir araç ile gerçekleşmelidir.
- Karşı araç ile tutanak tutulmalıdır.
Araç değer kaybı tazminat davası sigorta teminatı haricindekiler
Değer kaybı hususunda sigorta teminatı dışında tutulan haller sigorta genel şartlarında belirtilmiştir. Buna göre:
- Ufak bir onarım ile giderilebilecek lastik, hava yastığı, jant, kaporta, plastik aksam, cam, mekanik, elektronik hasarları,
- Aracın ana iskeletinde ve şaside hasar olmaksızın vidalı parçalarda hasar oluşması,
- Aracın kaza anındaki piyasa değerinin %25’ini aşan değer kaybı talepleri,
- Kaza tarihi ile ihbar tarihi arasında aracın mülkiyetinde değişiklik olduysa,
- Çekme ve hurda belgeli araçlar ile ilgili talepler
- Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş gibi araçlar ile ilgili talepler.
Özetle ufak onarım ile giderilebilen basit kaporta plastik tampon-parça onarımları cam radyo teyp lastik hava yastığı, jant, mekanik elektronik ve döşeme aksama hasarları, çekme belgeli ve hurda belgeli işlem görmüş araçlara ilişkin meydana gelen hasarlar teminat kapsamı dışında tutulmuş olup bu hallerde sigorta şirketinin değer kaybına yönelik tazminat ödeme gibi yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Araç değer kaybında icra takibi ve dava süreci
Araç değer kaybı davası öncesinde trafik kazasına dair biraraya getirilen evraklar ve eksperden alınan raporlara karşılık zarara neden olan kusurlu olan tarafa karşı ilamsız icra takibi başlatılarak zarar talep edilir. Bilirkişi raporundaki tutar, icra takibiyle sorumlulardan talep edilir. Bu arada icra takibiyle karşılaşan taraf haciz işlemini engellemek için icra dosyasını ödeyerek süreç nihayete erdirilebilir. Öte yandan başlatılmış icra takibine yönelik ödeme emrine itiraz edilmesi durumundaysa dava aşamasına geçilmektedir.
Araç değer kaybı nedir? Araç değer kaybı tazminat davası kapsamı nedir? Araç değer kaybı tazminat davası kapsamında incelenecek aracın özellikleri nelerdir? Araç değer kaybı tazminat davası ne kadar sürer? dava masrafları benzeri diğer hususlarda sorularınız için büromuz alanında deneyimli trafik kaza avukatlarından danışmanlık hizmeti sağlayabilirsiniz.