Single Blog Title

This is a single blog caption

Tekne Değer Kaybı Tazminat Davası

Tekne Değer Kaybı

Tekneler yat limanında bağlı iken başka bir tekne ile çarpışabilir veya bir teknede çıkan bir yangın limanda bağlı diğer teknelere sıçrayabilmektedir. Tekne değer kaybı tekneye verilen zararın karşılanması için açılan davaları kapsamaktadır.

Tekne Sigortasının Önemi

Tekne sigortaları yangın, çarpışma, hava şartları, karaya oturma veya batma gibi birçok tehlikeye karşı teknenin maddi değer kaybını karşılamaktadır. Tekne değer kaybı deniz kazaları, hırsızlık, yangın, üçüncü şahıslara karşı sorumluluklar, korsanlık, doğal afetler ve enkaz kaldırma gibi pek çok durumu kapsamaktadır. Tekne sigortası yapılması ülkemizde zorunlu değildir.

Tekne Değer Kaybı Tazminat Davası

Tekne değer kaybı tazminat davaları tekneye üçüncü kişilerden gelen manevi tazminatlara karşı kişinin kaybettiği değeri sağlamaya çalışmaktadır. Tekne değer kaybı belirlenirken teknenin markası, teknenin yaşı, fiziki ve teknolojik özellikleri ve kazanın gerçekleştiği yer çok önemlidir.

Tekne değer kaybı tazminat davası kusurlu taraf olan teknenin sahibinden alınacağı gibi teknenin kasko şirketinde de karşılanabilmektedir. Tekne değer kaybı tazminatı davaları Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülmektedir. Üçüncü şahısların teknenize verdiği zararın karşılanması için dava süresi 2 yıldır. Kaza gününden itibaren 2 yıl içerisinde tazminat davası açılmaktadır. Teknenin kazası sonucunda tekne sahibinin mağduriyetinin giderilmesi için maddi ve manevi tazminat davaları açılabilir.

Tekne Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Tekne değer kaybı davası için dava açacak olan tarafından karşı tarafa göre daha az kusurlu olması gerekmektedir. Tekne sahibinden veya sigorta şirketinden teknenin değer kaybının giderilmesi için kusurlu olan tarafın dava hakkı yoktur.

Daha az kusurlu olan tarafın dava açabilme hakkı varken kusur derecesine göre hareket edilmektedir. Tekne değer kaybı tazminatında %100 kusurlu karşı taraf ise teknenin tüm zararının ödenmesi gerekmektedir. Tekne değer kaybı için Sigorta Tahkim Komisyonu’na da müracaat edilebilir.

Sigorta Tahmin Komisyonu başvurusu için sigorta şirketine 30 gün içinde başvurmuş olmak ve sonuca ulaşılamamış olması şarttır. 5.000 TL’ye kadar olan miktar kesin olup itiraz hakkı bulunmamaktadır. Teknenin uğradığı değer miktarına göre maddi ve manevi tazminat davası açmak tekne sahibinin mağduriyetini gidermek için tercih edilmektedir. Av. Ferhat Kule tekne değer kaybı tazminat davalarında destek sağlarken Kule Hukuk Ofisi tekne değer kaybı danışmanlığı vermektedir.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button