Startup Hukuk

Startup (Girişim) Hukuku

Girişimcilerin, girişimlerini hukuka uygun hale getirmek, hukuki ihtilafların önüne geçmek, girişimlerini korumak, doğru şirket türünü seçmek, taraflarla ve sözleşmelerde sağlıklı ilişki kurabilmek, yatırım sürecini yasal bir şekilde yönetebilmek gibi konuları içerisinde barındıran henüz kendine ait bir kanunu olmamasına rağmen birçok hukuk dalının birleşimi olarak ortaya çıkmış bir hukuk dalıdır.

Girişim hukuku (Startup) Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Sınai Mülkiyet Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, KVKK, Vergi ve Usul Kanunu, Tüketici Kanunu gibi kanunlarla iç içedir.

Bir startup hukukunun ilk aşamasında fikrin ortaya çıkışı söz konusu olduğundan bu fikrin hukuksal olarak korunması amaçlanır. İlk aşamada marka, patent fikir tescili yapılması ve telif hakları belirlenir. Böylece meydana çıkabilecek sorunlar girişimcilik hukuku ile engellenebilecektir. Girişimcilerin sonrasında hukuki uyuşmazlıklar yaşamaması için en başta önleyici olarak startup hukuku desteği almaları ve önlerindeki seçenekleri öğrenerek ilerlemesi sonrasındaki uyuşmazlıklara etkili olacaktır.

Bir girişimin veya startup’ın hukuken korunabilmesi için mevzuata aykırı olmaması, suç teşkil etmemesi, diğer girişimlerin ve şirketlerin fikri ve sınai haklarına aykırılık teşkil etmemesi gerekir.

The Ultimate List of Legal Resources for Startups

Startuplar için sözleşmeler hukuku

Bir girişimci her aşamada sözleşmeler ile karşılaşmaktadır ve bu sözleşmelerin iyi analiz edilmesi girişimin sürdürülebilmesi açısından önemlidir.

Startuplar için şirketler

Kanunlarımızda farklı şirket türleri bulunmaktadır. Girişimcilerin hangi şirket türünü seçeceği konusunda startup hukuku danışmanlığına ihtiyaç duyacağını söyleyebiliriz. Kanunumuzdaki şirket türleri; Anonim şirket, Adi ortaklık, Limited şirket, Şahıs şirketidir. Girişimciler şirketlerini kurmadan önce şirket türlerini iyice araştırmalı, girişiminin özellikleri ile değerlendirerek bir karara varmalıdır. Seçilen şirket türüne göre hakların, şirketin organlarında yer almanın hukuki ve cezai sorumluluğunun vb. seçilen şirket türüne dair önemli bilgilerin bilinmesi gerekir.

Startuplar için yatırım

Girişimci ile üçüncü kişi veya kurumlar arasındaki ilişki yatırım süreci olarak değerlendirilir. Yatırım süresince girişimci, potansiyel yatırımcı hakkında araştırma yapmalı aynı şekilde yatırımcı da girişimci için gerekli olabilecek araştırmaları yapmalıdır. Yatırım sürecinde gizlilik sözleşmesi dahil birçok sözleşme önem arz etmektedir. Bu süreçte ön protokolle tarafların müzakere etmesi ve esaslı noktalar üzerinde durulması sağlanırken ardından pay hisse alım sözleşmesi ve pay sahipleri sözleşmeleri gelir. Yatırım aşaması ileriye yönelik birçok hukuki uyuşmazlığın önlenmesi bakımından önemlidir.

Tüm detaylara ve aklınızda bulunan sorulara cevap bulmak için Av. Ferhat Kule ile görüşebilirsiniz.

Merve Zengin

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button