Mecra Su İrtifak Hakkı Tesisi Talebi Dilekçesi
NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE
İSTANBUL
DAVACI : [Davacı Adı ve Soyadı] (T.C. Kimlik No: […]) – [Adres]
VEKİLİ : Av. [Vekil Adı ve Soyadı] – [Adres]
DAVALI : [Davalı Adı ve Soyadı] – [Adres]
KONU : Zorunlu mecra (su) irtifakı tesisi
DAVA DEĞERİ : [x] TL
AÇIKLAMALAR :
- Müvekkil, [İstanbul] İli, […] İlçesi, […] Mahallesi, [..] Ada, [..] Parsel sayılı taşınmaza kayden malik bulunmaktadır. Müvekkil, kadimden beri sulama suyunu mülkiyeti davalıya ait komşu [..] ve [..] parsel sayılı taşınmazların doğu sınırından geçen su arkından almakta iken, davalı su arkını toprak doldurmak suretiyle kapatarak haksız müdahalede bulunmuştur. Gelinen aşamada müvekkil, dava konusu taşınmazına su alamamaktadır.
TMK 744. maddesi, “Her taşınmaz maliki, uğrayacağı zararın tamamının önceden ödenmesi koşuluyla, suyolu, kurutma kanalı, gaz ve benzerlerine ait boruların, elektrik hat ve kablolarının, başka yerden geçirilmesi olanaksız veya aşırı ölçüde masraflı olduğu takdirde, kendi arazisinin altından veya üstünden geçirilmesine katlanmakla yükümlüdür.” şeklindeki yasal hüküm karşısında, başka yerden su alma imkânı bulunmayan müvekkil açısından taşınmazı lehine mecra hakkı tesisi talep etme zorunlu hale gelmiştir.
- Müvekkilin taşınmazının bulunduğu bölge, son yıllarda sık sık su kesintileri ve kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle müvekkilin sulama için gerekli suyu elde edebilmesi, tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Davalının yaptığı bu müdahale, müvekkilin üretim kapasitesini olumsuz etkilemekte ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Ayrıca, davalı tarafından gerçekleştirilen bu müdahalenin, taşınmazlar arasındaki komşuluk hukukuna aykırı olduğu açıktır.
- Yukarıda belirtilen nedenlerle mülkiyeti müvekkile ait taşınmaz lehine, mecra hakkı kurulması hususunda en uygun alan olan davalı taşınmazlar sınırından su irtifakı tesisi talepli işbu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.
DELİLLER : 1- [İstanbul] İli, […] İlçesi, [..] Ada, [..] Parsel sayılı taşınmaz tapu kayıtları, 2- Keşif, 3- Tanık listesi, 4- Mahalli bilirkişi ve her tür delil.
HUKUKİ SEBEPLER : Kadastro Kanunu, TMK, HMK ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE TALEP : Yukarıda arz edilen nedenlerle, davanın kabulüne, dava konusu [..] İli, [..] İlçesi, [..] Ada, [..] Parsel lehine, [..] ve [..] parseller sınırından mecra irtifakı (su irtifakı) tesisine, yargılama harç ve masrafları ile vekalet ücretinin davalı taraftan tahsiline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
[…/…]
Davacı Vekili
Av. [Vekil Adı ve Soyadı]
İmza
Yargıtay Kararı
14. Hukuk Dairesi 2015/17305 E. , 2018/4700 K.
Türk Medeni Kanununun 761. maddesi; “Evi, arazisi veya işletmesi için gerekli sudan yoksun olup, bunu aşırı zahmet ve gidere katlanmaksızın başka yoldan sağlayamayan taşınmaz maliki, komşusundan, onun ihtiyacından fazla olan suyu tam bir bedel karşılığında almasını sağlayacak bir irtifak kurulmasını isteyebilir. Zorunlu su irtifakının kurulmasında öncelikle kaynak sahibinin menfaati gözetilir…” şeklindedir.
Zorunlu su mecra irtifakı kurulmasına ilişkin istemlerde; isteği öne süren kişinin zorunlu su mecra hakkı kurulmasına ihtiyacı olup olmadığının saptanması, taşınmazının bu ihtiyacını karşılama olanağı olup olmadığı hususunun açıklığa kavuşturulması, su ihtiyacı varsa bunu kendisinin aşırı zahmet ve gidere katlanarak başka yoldan sağlayıp sağlamayacağının araştırılması, bütün bunların yanında da zorunlu su irtifakı kurulacak kaynak sahibinin menfaatinin gözetilip gözetilmediği hususları üzerinde durulması gerekmektedir. O yüzden bu tür davalarda zorunlu su irtifakı kurulacak güzergâhtaki bütün taşınmaz malikleri ile kaynak sahibi davada taraf olarak yer almalıdır. Çünkü bu tür irtifakın da kesintisizlik ilkesine göre tesisi gerekir. Ayrıca mecranın niteliği, nasıl ve hangi araçlarla geçirileceği de belirlenerek kararda gösterilmelidir.
Zorunlu su irtifakı kurulmasına ilişkin davalarda, bu hak taşınmaz leh ve aleyhine kurulacağından leh ve aleyhine Zorunlu su irtifakı kurulması istenen taşınmaz maliklerinin tamamının davada yer alması zorunludur. Ancak, yararına Zorunlu su irtifakı kurulması istenen taşınmaz paylı mülkiyete konu ise dava paydaşlardan biri veya birkaçı tarafından açılabilir.
Zorunlu su irtifakı kurulmasına ilişkin davalarında başlangıçta davacı tarafından öngörülemediğinden dava dilekçesinde talep edilen yer dışındaki güzergahlardan da zorunlu su irtifakı kurulması gerekebilir. Bu güzergah üzerindeki taşınmazların maliklerine dava dilekçesi ile husumet yöneltilmemiş olması kabul edilebilir bir yanılgıya dayandığından 6100 sayılı HMK’nun 124. maddesi gereğince dürüstlük kuralına aykırı olmayan bu taraf değişikliği talebi kabul edilerek davacının bu kişilerin harçsız olarak davaya katılmalarını sağlamasına imkan verilmelidir.
Diğer taraftan, irtifak hakkının bedeli, taşınmazların niteliğine göre uzman bilirkişiler aracılığı ile objektif kıstaslar esas alınarak saptanmalı ve bedel hükümden önce mahkeme veznesine depo ettirilmelidir.
Bu tür davaların niteliği gereği de, yargılama giderleri davacı üzerinde bırakılmalıdır.
…Dairemizin yukarıda değinilen ilkelerine göre bilirkişilerden ek rapor alınarak, gerekli görüldüğü takdirde uzman bilirkişilerle yeniden keşif yapılarak davacının iddia ettiği gibi daha önce davaya konu su arkından yararlanıyorsa hangi sebeple mevcut durumda yararlanamadığı, davacının taşınmazlarından çıkan suların sulama ihtiyacını karşılayıp karşılamayacağı araştırılmalı bu hususta düzenlenecek rapora göre su ihtiyacının karşılandığının anlaşılması halinde davanın reddine,arşılamadığının anlaşılması halinde ise davalının taşınmazından çıkan suyun genel su olduğu gözetilerek davacının da yararlanacağı şekilde su rejimi kurulması gerekir.