Single Blog Title

This is a single blog caption

İş Kazası Tazminatı Hangi Durumlarda Alınır?

İş güvenliği ve sağlığı kanununa uygun olmaya durumlarda çalıştırılmak, yükseklik ve makine kullanımında, kazanın nedenlerinin şirketin güvenliği sağlamamasından kaynaklanması durumunda iş kazası tazminatı davası açılabilir. Örneğin kesme aletlerinin bulunduğu ağır makinelerde, işçinin kullanabileceği koruma eldivenin bulunmaması durumunda parmağını kaybetmesi iş kazası olarak dava sürecine yansıyabilir.

  • İşçinin maddi ve manevi olarak zarar görmesinden kurumun sorumlu olması
  • İş kazasının iş makinesinin dikkatsiz kullanımı ya da bakımının yapılmaması
  • Yüksek yerlerde çalışma olanakları için acil durum halatı veya güvenlik ağının kurulmamış olması
  • Ağır taşıma alanlarında rafların sabitlenmemiş, eşyaların istiflenme sırasında kontrolsüz olması
  • İş kazası nedenlerine ve sebeplerine bakılarak, davanın açılmasında etkili olacak kanun maddelerine tekabül etmektedir.

İş Kazası Tazminatı

İş kazası tazminatı ve davaları iş hukuku alanında incelenmektedir. Ceza mahkemesi veya asliye mahkemesi tarafından takip edilen süreçte, işçinin fiziksel hasarı ya da işgöremez haline göre tazminat davası açılabilir. İş kazası sonrası işçinin vefat etmesi durumunda da kurumun çalışanın ailesine veya nişanlısına tazminat ödemesi şartı vardır.

İş Kazası Tazminat Davası Ne Zaman Açılır?

İş kazası tazminatı için dava açılma süreci çalışanın kazadan sonra 10 yıl zaman aşımını geçirmeden dava açması hakkı vermektedir. Kaza sonrası farkında olmadan zarar görmek veya ilerleyen zamanlarda işin çalışanı zarara uğratmasına yönelik, hastalık ve kimyasal maddelerden kaynaklı kanser olma risklerine göre uzun bir dava süresi verilmiştir.

İş kazası gerçekleştikten sonra doktordan rapor alınmalı, işçinin maddi ve manevi zararının belirlenerek, dava sürecinde delil olarak sunulması gereken hasar tespitinin yapılması gerekmektedir.

İş Kazası İşçiden Kaynaklanıyorsa Dava Açılır Mı?

İş kazası güvenlik ve sağlık sorunlarının kapsadığı kanun maddelerine göre incelenmektedir. İş kazasında işçilerin kavga sonrası birbirine zarar vermesi durumu iş kazası davasına girmemektedir. Kaza olması için durumun planlanmadan, iş materyalleri ve makinelerinden kaynaklanması gerekir.

Baret, eldiven, acil durum halatı, güvenlik ağı, makinelerin periyodik bakımı, yangın ve afet durumlarına karşı kontrollerin yapılması işçinin çalışma alanındaki güvenliğini kapsar. İş alanına göre bu materyallerin kullanılmamış olması işyerinin hatası olarak görülür.

İletişim İçin Av.Ferhat Kule’ye Ulaşabilirsiniz;İletişim

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button