Single Blog Title

This is a single blog caption

Hırsızlık Sigortası ve Rizikolar

Hırsızlık Sigortası Tazminatı

Hırsızlık sigortası taşınabilir malların sahibinden izinsiz veya zorla alınması durumudur. Hırsızlık sigortası tazminatı poliçede yazan mal ve eşyaların hırsızlığında uğradığı hasarın ödenmesidir.

Hırsızlık Sigortası Türleri

Hırsızlık olayları birbirinden farklılık göstereceği içi tek bir hırsızlık poliçesi bulunmamaktadır. Hırsızlık olaylarının çeşitlerinin yer aldığı hırsızlık poliçesi türleri:

  • Kasa hırsızlığı: Kasada muhafaza altında olan para ve kıymetli eşyaların çalışmasına karşı güvenceye alınmasıdır. Kasa anahtarının veya şifresinin kullanılarak hırsızlık yapılması hırsızlık sigortası tazminatı dışında kabul edilmektedir.
  • Emniyeti suiistimal: Bu sigorta türü döviz bürosu, kuyumcu ve bankalar gibi işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Para taşıma: Para ve benzeri şeyler taşınırken oluşacak kaza, hırsızlık veya kaybolmasına karşı teminata alınmasıdır. Taşıma sırasında silahla zorla alma, taşıma sırasında kaybolma veya taşına sırasında aracın kaza yapması gibi durumlar hırsızlık sigortası tazminatı kapsama alanındadır.

Hırsızlık Sigortası ve Rizikolar

Hırsızlık sigortası tüm rizikoları kapsamakta olup sadece poliçede yazan durumlarda ortaya çıkan hasar tanzim edilmektedir. Hırsızlık sigortası kapsıma giren durumlar:

  • Çalınan, kaybolan ve haksız yere aletlere kilit açma işlemleriyle yapılan çalma işlemleri
  • Devirme, delme, yakma veya kırma ile yapılan hırsızlıklar
  • Yaralama, öldürme, şiddet gösterme veya zorla alınan hırsızlıklar
  • Sigortaları yerlerde bulunmasına izin verilmeyen bölgelerde saklanarak yapılan hırsızlıklar

Hırsızlık sigortası tazminatı hakkına sahiptir. Hırsızlık sonrası oluşan tüm zararlar ve kayıplar sigorta şirketinin teminatı altındadır.

Hırsızlık Sigortası Teminatı Ödemesi

Hırsızlığın ardından sigortanın teminat ödemesi yapabilmesi için görevli olan makamlara haber verilmesi gerekmektedir. Polis veya jandarma konu hakkında tutanak tuttuktan sonra sigorta şirketine haber verilmelidir.

Sigorta şirketine gerekli poliçeler varsa ek poliçeler sunularak çalınan veya zarar gören sigortalı ürünlerin bulunabilmesi için ilgili makamların çalışması beklenir. Sigortalı parçalar için 30 gün ilgili makamlardan çalınan eşyaların bulunması gerekir.

Ardından sigorta şirketine ürünlerin teminat bedelinin ödenmesi için yazılı olarak başvurmak gerekmektedir. Rizikonun gerçekleştiği belirtilen belgeler ve bilgiler ışığında süre değişmekle birlikte 30 gün içerisinde hırsızlık sigortası tazminatı ödenmelidir. Hırsızlık sigortası avukatı sürecin takibini yaparken gerekli kişi veya kurumların teminatı ödememe halinde dava açma hakkı bulunur. Av. Ferhat Kule hırsızlık sigortası tazminatı davalarında müvekkiline her adımda bilgi verecek ve poliçeye aykırı olan durumlarda mahkemeye başvurarak mağduriyetin giderilmesini sağlamaya çalışacaktır.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button