Single Blog Title

This is a single blog caption

Hasar Tazminatı İle Hasar Nasıl Ödenir?

Aracın kaza yapması ve kusurlu tarafın siz olmanız durumunda, karşı tarafın aracına verdiğiniz zararın karşılanması için sigorta şirketinin aranması gerekmektedir. Kusurlu taraf, sigorta bedelini tazminat oranına göre hesaplayarak, hasarın karşılanmasından yükümlü olacaktır. Hasar tazminatı açılması için kaza anında tutanak tutulması, fotoğraf çekilmesi ve kolluk kuvvetlerinin de çağrılması gerekir.

Hasar tespiti yapıldıktan sonra zararın karşılanması için kusurlu ve kusursuz tarafların belirlenmesi, tarafsız bir incelemeyle ortaya çıkacaktır. Kaza anında tutanağın tutulması ve polisin tarafsız kişi olarak inceleme yapması yetkisi bulunur. Daha sonra sigorta şirketi aranarak, hasar tespitinin ve bedelinin hesaplaması yapılarak tazminat ödenecektir.

Hasar Tazminatı

Araç hasarlarında tazminat bedeli kusurlu olan tarafın ödemesi gereken hasar tutarı oranına göre hesaplanmaktadır. 2021 yılındaki tutarlara göre ödenmesi gereken hasar tazminatı, hasarın boyutu, maddi ve manevi hasarın karşılanması ve sigorta şirketinin sağladığı koşulara göre incelenir. Mahkeme kararından önce değer kaybının hesaplanması ve tutanakla birlikte mahkemeye başvurulması gerekebilmektedir.

Hasar Tazminatı Ödenmezse Ne Olur?

Hasar tamamen araç üzerine oluşan yıpranmadan kaynaklıysa, hasar danışmanlık şirketiyle görüşerek ve avukatla iletişime geçerek süreç hakkında bilgi edinmelisiniz. Adli para cezası ve icra dosyasının açılması, hasar tazminatı ödenmemesi durumunda devreye girer.

Tazminatın ödenmemesi konusunda ısrarcı olan tarafın trafik cezasını ödememesi sonucunda, aracının çekilmesi ya da icra takip dosyasının açılması TCK yasalarınca uygun görülmektedir. Zararı karşılama talebini geri çevirmek ya da ödememek gibi durumlar, Türkiye Hukuk Sistemince affedilmemektedir. Araçta meydana gelen hasar bedeli ödenmediği takdirde, maddi ve manevi yıpranma tazminatı da açılarak, hapis cezasına çevrilebilir.

Hasar Tazminatı Neleri Kapsar?

Hazar tazminatı, ölümlü trafik kazasından, araç hasarına ve kusursuz olan tarafın fiziksel olarak kol, bacak, vücudunun herhangi bir bölgesinde kırık olmasına kadar yasalar üzerinden düzenlenmiştir. Karşı tarafının parmağının kırılması dahi, kusurlu bir kazadan kaynaklanıyorsa devreye maddi ve manevi hasar tazminat yasası girecektir.

Mahkemenin ve hasar tespitinin yönetmeliğine göre suçlu tarafın ödeme yapması, karşı tarafa ya da ailesine maddi ve manevi tazminat bedelini ödenmesi gerekmektedir.

İletişim İçin Av.Ferhat Kule’ye Ulaşabilirsiniz;İletişim

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button