Single Blog Title

This is a single blog caption

BABALIK DURUMU NEDİR?

SOYBAĞININ REDDİ

Anne ile soybağı doğum ile, baba ile soybağı anne ile evlilik, hakim hükmü veya tanıma ile kurulur. Evlilik birliği içerisinde doğan çocuğun babası karine olarak evlenen kocadır fakat bu karine çürütülebilen bir karinedir. Çocuk evlilik sırasında veya evliliğin sonra ermesinden 300 gün içinde doğmuşsa karine olarak babası kocadır. 300 günlük süre içinde doğmayıp sonrasında doğarsa çocuğun babaya bağlanması için ananın evlilik birliği içinde gebe kaldığının ispat edilmesi gerekir. Karine olarak 300 günlük süre içinde doğan çocuğun babası olarak kabul edilen baba bu karineyi soybağının reddi davası ile çürütebilir. Baba bu davayı 1 yıl içinde açmalıdır aksi halde dava hakkı düşer. Karinenin çürütülmesi için birtakım deliller gereklidir. Bu deliller kan testi, DNA incelemesi, çocuğun babasının başka biri olduğuna tanık olan kişi, ilgili fotoğraf, ses kaydı gibi delillerdir. İlgili incelemeleri yaptıktan sonra hakim soybağının reddine karar verebilir.

BABA ÖLMÜŞ VEYA GAİP İSE BU DURUMDA SOYBAĞININ REDDİ DAVASI NASIL AÇILABİLİR?

Soybağının reddi davası yalnızca baba tarafından açılmaz. Çocuk, babanın altsoyu, babanın ana ve babası, çocuğun babası olduğunu iddia eden kişi tarafından da açılabilir. Böyle bir durumda bu kişilerden biri gerekli delillerle birlikte davayı açar ve gerekli incelemeler sonucunda hakim kararı verir. Dava ölüm veya gaiplik kararından başlayarak 1 yıl içinde açılmalıdır aksi halde zamanaşımına uğrar.

SONRADAN EVLENME DURUMU

Çocuk evlilik olmadan dünyaya gelmişse ve ana ve baba çocuk dünyaya geldikten sonra evlenirlerse çocuk evlilik içinde doğmuş gibi hükümlere tabi olur ancak ana ve babanın çocuğu evlenmeden önce veya sonra nüfus memuruna bildirmek zorundadır.

İlgili karar:

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 2006/2900 Esas ve 2006/9378 Karar sayılı hükmüne göre, eşlerin çocuk doğmadan önce ayrı yaşadığı ve çocuğun başka bir kişiden olduğu tanıklarla kanıtlanabilirse, soybağının reddi davası kabul edilmiştir. Bu karar, eşlerin ayrı yaşama süresinin çocuğun doğum zamanıyla örtüştüğü durumlarda soybağı karinesinin çürütülebileceğini vurgulamaktadır​.

Bu karar, soybağının reddi davalarında koca ile çocuk arasındaki ilişkiyi tespit etmek için hem tanık beyanlarının hem de modern tıbbi yöntemlerin (DNA testi gibi) kullanılabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda, kanıtlanabilir şekilde cinsel ilişki olasılığının olmadığını ortaya koyan durumlarda kocanın dava açma hakkı bulunmaktadır.

 

TANIMA

Tanıma, babanın çocuğun kendi çocuğu olduğuna dair yazılı başvuru yapmasıyla veya beyanıyla olur. Bu yazılı başvuru nüfus müdürlüğüne veya mahkemeye yapılır, beyan ise vasiyetname veya resmi senette yapılır. Tanıma sonucunda çocuk babanın çocuğu olur, çocuk küçük ise velisinin de rızası gerekmektedir. Tanımanın olabilmesi için çocuğun başka bir babayla soybağının bulunmaması gerekmektedir aksi halde tanıma olamaz. Tanıyan çocuğun babası değilse veya tanıyan aldatılmış, korkutulmuş, yanılmışsa tanımanın iptali davası açılır ve bu davanın 1 yıllık hak düşürücü süresi vardır.

 

BABALIK DAVASI

Çocuk ve ana, çocuk ile baba arasında soybağı kurulması adına mahkemeye başvurabilirler. Burada baba çocuğun karine olarak babasıdır ancak çocuk ile soybağı kurmamaktadır. Bu durumun giderilmesi için dava açılır ve ana bu dava ile gebelik masrafları ve doğum masraflarını babadan talep edebilir. Baba babalık karinesini çürütebildiği takdirde yani kendisinin çocuğun babası olmadığını ispat edebilirse çocuk ile soybağı kurulmaz. Bu davanın açılabilmesi için 1 yıllık bir hak düşürücü süre mevcuttur. Bu 1 yıllık süre ana için çocuğun doğumu ile başlar, çocuğun başka bir erkekle soybağı ilişkisi varsa bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte başlar, bu 1 yıllık sürenin geçmesinde haklı sebepler varsa bu sebeplerin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde açılır.

Stajyer Öğrenci

Dilek Aydın

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button