Single Blog Title

This is a single blog caption
Tanıma Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme

Tanıma Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme

Tanıma Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme

Tanıma ve tenfiz davaları için yetkili olan mahkeme Asliye mahkemeleri olmaktadır. Ancak, evlilik ya da boşanma gibi durumlarda ise tanıma tenfiz davasında yetkili mahkeme ise Aile Mahkemeleri olmaktadır. Tanıma ve tenfiz davaları; yabancı ülkelerde açılmış olan davalarda verilen kararların Türkiye’de de kabul görmesi ve resmiyet kazanması için açılan davalardır. Örnek vermek gerekirse; yabancı ülkelerde verilmiş boşanma kararlarının Türkiye’de de tanınması için tanıma ve tenfiz davalarının açılması gerekmektedir. Aksi halde, kişiler halen evli sayılacaktır. Bu sebeple de yabancı ülkelerde kesinleşen dava neticelerinin Türkiye’de de tanınması ve geçerli olması için bu davaların açılması gerekmektedir.

Boşanma için Tanıma mı Yoksa Tenfiz Davası mı Açılır?

Boşanma tanıma tenfiz yetkili mahkeme için öncelikli olarak davanın içeriğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Tanıma ve tenfiz farklı kavramları ifade etmektedir. Tenfiz; verildiği ülkeden farklı bir ülkede mahkeme hükmünün zorla icra etkisine sahip olduğunu ifade etmektedir. Boşanma davaları için tanıma davası açılması gerekmektedir. Bunun için gerekli koşullar ise:

  • Davaya konu olan mahkeme kararlarının ilamın şekli ve maddi olarak da kesinleşmiş olması gerekmektedir.
  • Bunun dışında ilamın hukuk davalarına ilişkin karar verilmiş olması gerekmektedir.
  • Yabancı ilamların Türk Mahkemesi’nin münhasır yetkilerine girmemiş olması gerekmektedir.
  • Davaya konu olmuş kararların Türkiye kamu düzenine uyumlu olması oldukça önemlidir. Düzene aykırı kararlar kabul edilmeyecektir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Nerede Açılır?

Tanıma tenfiz davası dilekçe örneği hazırlandıktan sonra görevli mahkeme olan Aile Mahkemesi’ne verilmelidir. Yurt dışında bulunan mahkemelerde boşanmış olan kişiler, bu boşanmanın Türkiye’de de tanınması için aile mahkemesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma için tanıma ve tenfiz davasını açacak olan kişilerin bu alanda uzman bir avukat ile çalışması gerekmektedir. Bu davalar bir hafta ile 3 ay arasında sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda dava yıllarca sürebilmektedir. Dava içeriği ve beraber çalışılan avukat bu noktada en önemli unsurdur. Tanıma ve tenfiz davası için tanıma tenfiz avukatı vekili olması davanın kısa sürede çözüme kavuşması için önem teşkil etmektedir.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button