Single Blog Title

This is a single blog caption

TRAFİK SİGORTASI ( ZORUNLU MALİ SORUMLULLUK SİGORTASI )

TRAFİK SİGORTASI ( ZORUNLU MALİ SORUMLULLUK SİGORTASI )

TRAFİK SİGORTASI NEDİR ?

Trafik sigortası aracınız hareket halindeyken karşılaşabileceğiniz kazalarda sizin karşı tarafın aracında yapmış olduğunuz hasarları zararlarını karşılamak için yapılan bir sigorta türüdür . Kanunlar sınırı içerisinde trafik sigortası motorlu araç sürücüleri için zorunlu tutulmaktadır . Yapılan bu sigortanın amacı meydana gelen kaza sonucunda oluşan maddi ve bedensel hasarların en aza indirilmesi ve kişinin haklarını koruyabilmektir .

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 91. Maddesi mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu başlığı altında düzenlenmiştir .

Trafik sigortasında teminatlar belirlenmiştir . Ve de bu teminatları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmiştir . Sigorta Kuruluşlarının hepsinde bu teminatlar aynıdır . Buna göre bu teminatlar : trafik kazasının meydana gelmesinin sonucunda kişinin yaralanmış olması , ölmesi ya da kazadaki karşı aracın hasar alması sonucunda oluşan zarar ya da zararlardır .

TRAFİK SİGORTASI NE İŞE YARAR ?

Trafik kazası sonucunda meydana gelen bedeni ve maddi zararları güvence altına alır . Trafik sigortasının içeriği yani içerisinde neyi barındırdığı poliçenin içerisine eklenen ak teminatlara göre genişletilebilir .

Trafik sigortasının sağladığı bir diğer yarar da kazaya neden olan sürücünün ödemek zorunda olduğu tazminatların poliçenin kapsamında sigorta kuruluşunca ödenmesini sağlar .

Kaza halinde karşı araç sürücüsünün aracının niteliğine uygun olan en kapsayıcı poliçeyi tercih etmek kazaya karışma halinde maddi kaybın en düşük seviyeye indirilmesi anlamına gelmektedir . Eğer kazanın meydana gelmesinden sonra karşı sürücünün ve diğer yolcuların sigortasının olmadığı anlaşılırsa tedavi masraflarının karşılanmasında sorun yaşanabilir . Eğer trafik sigortasının kapsamında ise tüm bu masraflar yani kazaya uğrayan kişinin tedavi ve ilaç masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır  .

TRAFİK SİGORTASI NELERİ KAPSAR ?

Trafik sigortalarının kapsamı sigorta şirketine ve aracın durumuna göre değişebilir .

Trafik sigortasının içeriği baz alınarak ödenecek olan prim miktarı değişiklik gösterir . Poliçenin kapsamına göre de kaza sonucunda meydana gelen hasarlar karşılanır .

Trafik sigortasının kapsamı :

  • Kişinin vücudunda oluşan hasar nedeniyle tazminat ödenmesi
  • Kaza sonucunda ilk yardım halinde ve daha sonra da tedavi masrafları
  • Daha ciddi hallerde yani ölüm halinde hayatını kaybeden kişinin cenaze masrafları ve ölen kişilerin bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının tazminatı
  • Kaza sonucunda kişinin sakatlanması ve tedavi sırasında oluşan maddi kayıplar
  • Kaza sonucunda çalışamaz raporu alan kişiler için ödenecek olan tazminatlar ve güvenceler
  • Kazanın meydana gelmesinde eğer bir hatanız yoksa ama bunun aksi iddia edilerek sizin hatalı olduğunuz düşünüldüğü için dava açıldıysa sizin avukat ve dosya masraflarınız da poliçenin kapsamında yer almaktadır .

Yukarıda sayılan sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığınca belirlenen sınırlar kapsamında hazırlanır . Belirlenmiş olan bu limitler araç başına elli bin liraya kadar olan hasarları öder . Kazanın meydana getirmiş olduğu hasarın toplamı için ise ödeme miktarı yüz bin lira olarak belirlenmiştir .

KISA VADELİ TRAFİK SİGORTASI YAPTIRMAK MÜMKÜN MÜ ?

Diğer tüm sigorta türlerinde olduğu gibi trafik sigortası da yıllık olarak yaptırılmaktadır . Fakat sadece iki halde istisna bardır . Bunlar :

  • Kısa vadeli trafik sigortası yalnızca geçici plakalar
  • Uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan yabancı plaka araçlar için yapılabilmektedir . Bu araç türleri dışındaki araçlar için ise kısa vadeli poliçe düzenlenmektedir .

KASKO SİGORTASI VE TRAFİK SİGORTASI ARASINDAKİ FARKLAR

–           Kasko sigortasını yaptırmak kişilerin isteğine bırakılmıştır ama trafik sigortasını yaptırmak kişilerin inisiyatiflerine bırakılmamıştır yapılması zorunlu kılınmıştır . Ve trafik sigortasının yapılmadığı zamanlarda cezai işlem uygulanmaktadır .

–           Kasko sigortası trafik kazasında zarar gören araç sahibinin aracının hasarını karşılar fakat trafik sigortası ise trafik kazasında karşı tarafın zararını karşılamak için yapılır .

–           Kasko sigortası sigorta yaptırılan aracın sahibinin sigorta poliçesinde düzenlenmiş olan teminatları yani sigorta poliçesinde teminat altına alınmış olan hasarları gidermekle yükümlüdür . Trafik sigortasında ise trafik kazası sırasında karşı araç sahibinin yükümlülükleri koruma altına alınmıştır .

–           Kasko sigortasında bir süre yoktur fakat trafik sigortasının süresi bittiyse aracın yeniden sigorta yaptırılması gerekmektedir .

–           Kasko sigortasında , sigorta poliçesinde belirlenen teminatlar hem aracının kasko yapan kişiyi hem de karşı tarafı güven altına almaktadır . Fakat trafik sigortası ise yalnızca kaza yapılırsa ortaya çıkar .

–           Bir önceki maddede de belirtildiği gibi kasko sigortasındaki teminatlar sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir . Fakat zorunlu trafik sigortalarında ise teminatlar kasko sigortasındaki gibi farklılık göstermez . Buradaki teminatları devlet bizzat kendisi düzenler , belirler ve bir sınıra bağlar . Ölümlü kaza hallerinde ya da yaralamalı kaza hallerinde duruma göre belirlenmiş olan limitlerde farklılıklar olabilir . Eğer belirlenmiş olan limitlerin aşıldığı bir durum söz konusuysa burada aşılan limitin üstünü bizzat araç sahibinin kendisi ödemekle yükümlü kılınmıştır .

–           Kasko sigortasında , sigorta bedeli araç sürücüsünün sigorta poliçesinde belirlemiş olduğu hasar türlerine göre farklılık göstermesi olağandır fakat bu durumda önemli olan kasko sigortası yaptıran araç sürücüsünün özüne yani kendisine en uygun gördüğü sigorta poliçesini yapmasıdır . Trafik sigortasında ise sigorta bedelini devlet bizzat kendisi belirler aynı zamanda devlettin sigorta poliçesi belirlenirken serbest tarife uygulaması da söz konusu olabilir . Bu nedenle de sigorta kuruluşlarına göre çeşitlilik söz konusu olmaktadır .

–           Ve son farktan da bahsedersek kasko sigortası trafik sigortasına göre maddi anlamda bedel olarak daha çoktur . Yani trafik sigortası kasko sigortasına göre daha uygundur . Trafik sigortasının kasko sigortasında daha uygun olmasının nedeni ise kasko sigortasında risk oranının çok daha düşük olmasıdır . Ayrıca kasko sigortasında araç sahibinin haberi olmadan araca ikinci şahıslar tarafından verilen zararlar da bu sigorta kapsamında giderilir . Buna örnek verilmesi gerekirse de park halindeki bir aracın biri tarafından çizilmesi örnek olarak verilebilir .

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button