Single Blog Title

This is a single blog caption

TRAFİK KAZALARINDA SİGORTA ŞİRKETLERİNİN SORUMLULUKLARI





   TRAFİK KAZALARINDA SİGORTA ŞİRKETLERİNİN SORUMLULUKLARI
 
   Gerçekleşen trafik kazalarında sigorta şirketlerinin sorumluluğundan bahsedebilmek için öncelikle Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ya da yaygın bilinen adıyla Trafik Sigortasından bahsetmek gerekir. Trafik sigortasının esasları Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiş ve bütün araç sahiplerine kanunen zorunlu tutulmuştur. Karayollarında gerçekleşen kazalarda meydana gelen hasarların ve tedavi giderlerinin sigorta şirketi tarafından karşılanmasını ifade eder. Belirlenen bir ekspertiz tarafından inceleme yapılarak kusur oranları belirlenir ve sigorta ettirenin poliçe limitine göre bir miktar öngörülür. Bu sürecin işlemesi için araç sahipleri ile sigorta şirketleri arasında yapılan sözleşmeler Trafik Sigortasını ifade eder. Bu sözleşme sonucu sigorta şirketleri kaza sonrası sorumlu oldukları hasar ve zararları karşılamakla yükümlü olurlar.
 
 SİGORTA ŞİRKETİNİN SORUMLULUKLARI
Sigorta şirketlerinin sorumlu olduğu durumların her ne kadar somut olay bazında değerlendirilmesi gerekirse de kaza sonucutemel olarak ölüm, bedensel zararlar veya sağlık giderleri ve maddi hasarları karşılamak olarak üç başlıkta toplanabilir.
Kaza sonucu ölüm  gerçekleşmesi hâlinde cenaze giderlerini ve ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin kayıplarını karşılamak sigorta şirketinin sorumluluğundadır.
Bedensel zararların kapsamına genel olarak sağlık giderleri, tedavi ve bakıcı giderleri ,kazanç kaybı, kaza sonucu kişilerin eğer çalışma gücünde azalma meydana geldiyse bundan doğan kayıpları girer.
Maddi zarar kavramı ise aracın hasar nedeniyle uğradığı  değer kaybını ve aracın kazadan dolayı kullanılamaması söz konusu olduğunda bundan doğan zararları ifade eder.Örneğin kaza sonrası arabanın eksper incelemesi ve tamirde kaldığı süre için sigorta şirketleri araçlarını sigortalatanlara kısa süreli ücretsiz olarak kiralık araç tahsis eder. Bu durum aracın kazadan dolayı kullanılamaması zararın giderilmesidir.
 Sigorta şirketleri gerçekleşen kazalarda bahsedilen üç durumdan doğan zararları karşılamakla yükümlüdürler ancak sigorta şirketlerinin ödeme yapmaktan kaçınabileceği bazı durumlar da mevcuttur.
 
 
 
 
 
 
 
         TRAFİK SİGORTASI  KAPSAMINA GİRMEYEN DURUMLAR
·         İlk olarak sigorta şirketleri aracını sigorta ettiren kişinin değil karşı tarafın zararını karşılar . Yani araç sahibinin hasarını karşılamakla yükümlü olmamakla birlikte genellikle süreç, trafik sigortası zorunlu bir sigorta olduğu için kazaya karışan her iki tarafın da karşılıklı olarak zararlarının sigorta şirketleri tarafından karşılanması şeklinde işler.
 
·         Sigorta ettirenin değil karşı tarafın zararını karşıladığı için olayda sigorta şirketi ve sigorta ettiren dışında üçüncü bir kişi bulunmalıdır. Bunun anlamı eğer kaza aynı kişiye ait iki araç arasında gerçekleşirse bu durum trafik sigortası kapsamında değildir.
 
 
·         Kazanın bir mücbir sebepten, zarar görenin veya bir üçüncü kişinin ağır kusurundan ileri geldiğinin sigorta şirketi tarafından  ispat edilmesi durumunda sigortacı sorumluluktan kurtulur.  (KTK. m. 86)
 
·         Motorlu araç yarışı sırasında aracın uğradığı hasarlar da sigorta şirketinden talep edilemez (KTK m. 92 )
 
·         Araçla taşınan eşyaların uğradığı zararlar da bu kapsamda değildir.
 
·         Araçla depo için yedek benzin dışında bir patlayıcı madde taşınıyorsa ve bundan bir zarar doğarsa bu da trafik sigortası kapsamına girmez.
 
·         Araç tamir edilmesi için servisteyken bir kaza meydana gelirse de sorumluluğu yoktur ancak bu durumda servis sorumlu olur.
 
·         Terör eylemlerinde kullanılan aracın aldığı hasarlar,
 
 
·         Çalınmış ve gasp edilmiş araçların neden olduğu kazalar,
 
·         Manevi zararlar da tarfik sigortası kapsamında değildir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Yukarıda sayılan sigorta kapsamına girmeyen hâllerden hiçbiri somut olayda bulunmuyorsa sigorta şirketleri sorumlu oldukları şekilde hasarları karşılamakla yükümlüdür.Sigorta şirketleri poliçeleri yasaya uygun düzenlemekle yükümlülerdir, araç sahiplerinin sorumluluğunu artıran veya azaltan sözleşmeler yapılamaz.Ayrıca zarar görenlerin ölüm,sağlık giderlerini ve maddi araç hasarlarını yine yasaya uygun oranlarda karşılamakla yükümlüdürler. Trafik sigortası kapsamına girmeyen durumların bulunmamasına rağmen sigorta şirketi zararı ödemekten kaçınır veya eksik ödeme yaparsa araç sahipleri hukuki yollara başvurabilir.
    
 
 
 
 

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button