Single Blog Title

This is a single blog caption

Trafik Kazalarında Görevli ve Yetkili Mahkemeler

Trafik Kazalarında Görevli ve Yetkili Mahkemeler

Trafik kazaları, hukuki uyuşmazlıklara yol açabilen ve mağdurların tazminat talepleriyle sonuçlanabilen olaylardır. Bu tür davalarda hangi mahkemenin yetkili olduğu, davanın doğru ve hızlı bir şekilde sonuçlanması açısından büyük önem taşır. Bu makalede, trafik kazalarında görevli mahkemelerin belirlenmesi, yetki ve görev konularına dair kapsamlı bir bilgiler paylaşacağız.

Görevli Mahkemelerin Belirlenmesi

Trafik kazalarında görevli mahkemelerin belirlenmesinde temel olarak şu hususlar göz önünde bulundurulur.

-Devlet ve kamu tüzel kişilerine ait araçların işletilmesi ile gündeme gelen zarar söz konusu olursa eğer asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

-Trafik kazası sonucu meydana gelen zarar neticesinde tazminat davası açılacaksa yine asliye hukuk mahkemesi görevlidir

-Trafik kazası sonucu bir ölüm söz konusu ise dava konusu tazminat değilse artık asliye ceza mahkemesi görevlidir denir.

-Trafik kazası sonucu maddi ve manevi tazminat davası söz konusu olup sigorta şirketi davalı ise görevli mahkeme ticaret mahkemesidir.

Yetki Kuralları

Böylesi durumlarda yani motorlu araç kazalarının meydana getirdiği zarar neticesinde hukuki sorumluluğa başvurulacaksa:

Sigortacının merkez yahut şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir denir.

Haksız fiil söz konusu olarak dava açılacaksa haksız fiilin işlendiği,zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir denir.

Nitelim Yargıtay da trafik kazası ile haksız fiil mağduru olan kişi için birden fazla özel ve genel yetkili mahkeme söz konusu olsa bile bu durumda  dava açmakta seçimlik hakkı var denilmektedir.

YARGITAY KARARI

  1. Hukuk Dairesi         2015/11636 E.  ,  2015/10121 K.

İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili ve davalı … tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
– K A R A R –

Aynı yasanın 16.maddesinde ise,”Haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
Bir davada birden fazla genel ve özel yetkili mahkeme varsa,davacı bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda bir seçimlik hakka sahiptir.
Somut olayda,kaza Isparta ili Şarkikaraağaç ilçesinde meydana gelmiş, davalı … ve … ‘in yerleşim yeri Yalvaç /Isparta olup, dava, haksız fiilden zarar gören davacının yerleşim yeri olan Selçuklu/Konya olmasına göre Konya Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmıştır.
Davacı vekilinin davayı, haksız fiilden zarar gören davacı müvekkilinin yerleşim yeri mahkemesi olduğu Konya Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı gözetilerek, mahkemece yetki itirazının reddi ile işin esasına girilmesi gerekirken, yazılı olduğu biçimde karar verilmesi doğru değildir.
Bozma neden ve şekline göre davalı …’in diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda 1)nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekili ve davalı …’in temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı …’in diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine gerek görülmemi ve peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı …’e geri verilmesine 5.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Sonuç

Trafik kazalarında görevli mahkemenin doğru belirlenmesi için Hukuk Muhakemeleri Kanunu ışığında hareket edilmesi gerekir.İleri sürülecek taleplerin beklendiği gibi sonuçlanması için önemlidir.B konuda hukuki danışmanlık almak,hakların korunması için önemlidir.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button