TRAFİK KAZALARINDA DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI
Hayatımızın akışında sık sık karşı karşıya kaldığımız trafik kazaları, bireylerin yaşamında hem maddi zararlara hem manevi zararlara sebebiyet verir. Başımıza gelen trafik kazalarında zarara uğrayan kişi olarak talep edebileceğimiz bazı haklarımız olacaktır. Trafik kazaları neticesinde ölüm, yaralanma veya maddi hasarlardan kaynaklanan zararlar olabilir, bu durumda zarar gören kişi, mutlaka konusunda uzman bir avukattan hukuki destek ve yardım alarak maddi-manevi tazminat davalarını açma yoluna gitmelidir. Bu yazıda bahsedeceğimiz destekten yoksun kalma tazminatı ise trafik kazalarında ölüm gerçekleştiyse gündeme gelecek olan bir konudur. Yakınlarının ölümlerinden dolayı, hem ölenin maddi desteğinden mahrum kalan hem de çektikleri acı ve ıstıraplardan dolayı manevi zarara uğrayanlar bu imkandan yararlanabileceklerdir.
Ölenin eşinin , anne-babasının , çocuklarının , kardeşlerinin veya ölen kişiyle arasında destek ilişkisi olan herkesin talep edebileceği destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanmasında hak kaybına uğramamak için mutlaka uzman bir avukattan yardım alınmalıdır. Destekten yoksun kalma tazminatının talep edilebilmesi için öncelikle destek olan şahıs vefat etmiş olmalıdır. Ayrıca talep edilebilmesi için kural olarak zarar verenin kusuruyla işlenmiş hukuka aykırı bir fiili söz konusu olmalıdır. Son olarak desteğin ölümü ile meydana gelen olay arasında uygun nedensellik bağı bulunmalıdır. Şartların taşınması ihtimalinde, desteğin ölümünden önceki yaşamlarındaki ekonomik ve sosyal durumların korunması için bu talebin karşı taraftan istenmesi gerekir. Peki bu talebi kime yöneltmemiz doğru olacaktır ve kanunda düzenlenmiş midir onu inceleyelim. Vefat eden kişinin yakınları;
-Trafik kazasına karışan araçların ilgili sigorta şirketlerine,
– Kaza yapan araçların sürücülerine,
– Araçların maliklerine bu talebi yöneltebilirler.
Esasında kazaya karışan tarafların sayısına, kusur oranlarına göre sigorta şirketlerinin sorumluluğu değişir. Kazada sigortalı bir aracın sürücüsü tamamen kusurluysa ve vefat etmişse sigorta şirketi 3. Kişilere karşı sorumlu olacağından destekten yoksunluk tazminatını ödemekle yükümlüdür. Ancak trafik kazasında her iki tarafın da belli oranlarda kusuru varsa destekten yoksunluk tazminatı ödemesinde sigortaladıkları araçların sürücülerinin kusurları oranında ödemeler yapacaktır. Ölümlü trafik kazasında ölen kişinin yakınlarına yapılacak ödemenin hesaplanmasında ise vefat edenin geliri esas alınır. Eğer geliri belirlenemezse, gelirinin asgari ücret olduğu kabul edilerek tazminat hesaplanır. Bu hesaplamalarda mahkeme teknik bilgilere sahip bilirkişilerden yardım alarak karar verecektir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda 92. Maddede zorunlu trafik sigortacısının hangi zararlardan sorumlu olmadığı belirtilmiştir. Sınırlı sayılan bu hallerden yakınların talepleri de madde kapsamında yer almamış ve sigortacının sorumluluğu kapsamında kabul edilmiştir. Ayrıca Yargıtay Genel Hukuk Kurulu’nun önemli bir kararını da belirtmeliyiz. Bu karara göre trafik kazasında ölen kişi tam kusurlu olsa bile yakınlarına tazminat ödenmelidir. Çünkü destekten mahrum kalan yakınların hiçbir kusuru yoktur ve tazminat talep edebilmelidir.
Son olarak manevi zararlarda ise genel olarak zorunlu mali mesuliyet sigortacısının sorumluluğu bulunmamaktadır. Üzüntü, elem ve kederi olan yakınlar manevi tazminat talebini kazaya neden olan araç sürücüsünden, araç sahibinden veya araç işleteninden isteyebilecektir.