Startup Sözleşmesi
1. Sözleşme Nedir?
⦁ Tanım: Sözleşme, tarafların iradelerinin karşılıklı birbirine uygun olduğuna dair açıklamadır..Bu yazılı yahut sözlü olabilir.
⦁ Geçerlilik Şartları: Sözleşmenin geçerli olması için sözleşmenin konusunun emredici hukuk kurallarına ve kişilik haklarına,genel ahlaka aykırı olmaması, sözleşmenin konusunun imkansız olmaması,hukuk tarafından aranan bir şekil şartı var ise ona uygun olması, tarafalrın ehil olması,muvazaalı olmaması aranır ve tarafların beyanlarının sağlıklı olması aranır.
2. Girişimciler İçin Temel Sözleşme Türleri
⦁ Kurucu Ortaklar Sözleşmesi: Şirketin kurucu ortakları arasında yapılan sözleşme ile tarafların hisse dağılımı yönetim yetkilieri yönetimde alınan kararların nasıl alınacağı kar paylaşımları ve çıkış stratejilerine ilişkin bilgiler düzenlenir.
⦁ Gizlilik Sözleşmesi (NDA): Bir girişim elbette belirli bilgilerin varlığı şart kılar.Bu bilgilerin korunması için bir gizlilik sözlemesi gündeme gelebilir.
⦁ Yatırım Sözleşmesi: Girişiminize yatırım yapan yatırımcılarla yapılan bu sözleşme, yatırımın şartlarını, yatırımcının şirketteki haklarını ve geri dönüş beklentilerini belirler.
⦁ Hizmet Sözleşmeleri: Girişimciler, belrili çalışanlar ve hizmet alınan üçüncü tarafları ile iletişimi zorunlu kılar.Bunlar ile yapıalcak olan iş,hizmet sözleşmeleri işin tanımını,ücretlendirme yahut işten ayrılma gibi koşulların düzenlenmesini mümkün kılar.
3. Sözleşmelerde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
⦁ Açıklık ve Belirlilik: Sözleşme hükümlerinin açık, net ve anlaşılır olması gerekir. Belirsiz ifadeler, ileride hukuki anlaşmazlıklara yol açabilir çözümlenmesi ise beklenmeyen sonuçları doğurabilir.
⦁ Tarafların Hak ve Yükümlülükleri: Sözleşme ile tarafların hangi yükümlülüklere ve sorumululuklara,haklara sahip olduğu belirtilebilir.
⦁ Çıkış Yolları: Taraflardan birinin sözleşmeyi sona erdirme isteği gündeme gelecekse prosedürün ne olacağı ve sonuçlara ilişkin öngörülerin yer alması önemli.
⦁ Yargı Yetkisi ve Uyuşmazlık Çözümü: Anlaşmazlık durumunda hangi mahkemenin yetkili olacağı ve uyuşmazlıkların nasıl çözüleceği hususu düzenlenebilir.
4. Girişimciler İçin Sözleşme Yönetimi
⦁ Sözleşme Hazırlığı: Var olabilecek hukuki sorumlulukların doğumuna ilişkin bir öngörü edinmek herkesin en doğal isteğidir şüphesiz .Bu nedenle sözleşmelerin profesyonel bir şekilde hazırlanması için bir avukattan veya hukuki danışmandan destek alınması fayda sağlayacaktır.
⦁ Sözleşmelerin Arşivlenmesi: Tüm sözleşmelerin güvenli bir şekilde arşivlenmesi ve gerektiğinde erişilebilir olması önemlidir. Bu, ileride doğabilecek hukuki süreçlerde sözleşme hükümlerine dayanak oluşturabilir.
6. Yatırımcı Sözleşmeleri ve Hisse Yapıları
⦁ Vesting (Hakediş) Anlaşmaları: Kurucu ortaklar ve çalışanlar için genellikle bir hakediş planı uygulanır. Bu plan, belirli bir süre boyunca hisse haklarının zamanla kazanılmasını sağlar.
⦁ Hisse Senedi ve Opsiyon Sözleşmeleri: Şirketin büyüme sürecinde hisse senedi veya opsiyon verilmesi yaygın bir uygulamadır. Bu sözleşmeler, hangi koşullarda ve ne kadar hisse verileceğini düzenler.
7. Startup’larda Ortaklık Sözleşmeleri
⦁ Ortaklık Tipi: Kurulacak ortaklık türüne (eşit ortaklık, çoğunluk-azınlık ortaklığı gibi) göre sözleşme hükümleri düzenlenmelidir.
⦁ Ortakların Karar Alma Süreçleri: Şirketin yönetimi ve stratejik kararların nasıl alınacağı, oy oranları ve veto hakları gibi konular sözleşmede açıkça belirtilmelidir.
Sözün Özü
Girişimciler için sözleşme hukuku, iş dünyasında hukuki koruma sağlamanın yanı sıra, iş ilişkilerini düzenleyerek sürdürülebilirliği artırır ve olası hukuki riskleri minimize eder. Bu nedenle, her girişimcinin sözleşme hukukunu iyi anlaması ve sözleşmelerini dikkatlice yönetmesi büyük önem taşır.Fakat tüm bunların gereği gibi yapılmasının öngörülmeyen sonuçlara sonradan katlanılmak zorunda kalınmaması için bir hukuki danışmandan destek alınması önemlidir.