Startup Çıkış Stratejileri: Satış, Birleşme ve İflas Hukuku
Startup Çıkış Stratejileri: Satış, Birleşme ve İflas Hukuku
Startup’lar, zamana ayak uyduran hatta geleceğe adım atmayı şirketin bünyesine yedirebilen, hızla büyemeye teşne yapısıyla büyük potansiye sahip şirketlerdir.Ancak, her startup bir çıkış stratejisi belirlemelidir.Bu şirketin uzun vadeli başarısına katkı sağlayack olan ve yatırcımcıların geri dönüşüne kritik olarak etki edecek olan bir husustur. Çıkış stratejileriden kasıt satış, birleşme yahut iflas gibi yollardır.
1. Startup Çıkış Stratejileri: Genel Bakış
Startup’lar için çıkış stratejisi, şirketi kuranlar taraıfndan ve yatırımcıların yatırımlarını nakde çevirebilmeleri için müthiş bir fırsattır.Daha önce yatırım yapılan bir startupın değer kazanınca satılmak istenmesi doüaldır.Bu da , şirketin değeri en yüksek seviyedeyken gerçekleştirilmelidir. Çıkış stratejileri genellikle şu yöntemlerle yapılır:
Satış: Startup’ın bir şirket yahut yatırımcı tarafından satın alınmasıdır.
Birleşme: İki veya daha fazla şirketin birleşirek oluşturduğu yapıdır.
İflas: şirketin tasfiye edilmesidir.
2. Satış (Exit) ve Hukuki Süreçler
Startup’ların en yaygın çıkış stratejilerinden biridir. Satış, genel olarak büyük şirketler tarafından küçük startup’ların bünyesine katılması şeklinde gerçekleşmekte.
Dikakt edilmesi gerekenler ise şudur:
Hisse Satışı veya Varlık Satışı: Satış işlemleri hisselerin satışı yahut varlıkların satışı yolu ile gerçekleştirilir.Hisse satışında şirketin tümü yahut bir kısmının hisselerinin devredilmesini içerir.Varlık satışı ise şirketin belirli varlıkları olan örneğin ticari markalar,müşteri listeleri gibi hususların içeren satışlardır.
Due Diligence (Hukuki İnceleme): Alıcı, elbette startup’ı yahut onun varlıklarını satın alacağı durumda şirketi mali,hukuki bir incelemden geçirir.İşte o şüreç budur. Bu süreçte, şirketin mali tabloları yer alır, sözleşmeleri yer alır, fikri mülkiyet hakları yer alır.
Satış Sözleşmesi: Satış işleminin tüm detaylarıyla düzenlendiği bir satış sözleşmesi düzenlenir.Bu sözleşmede ödeme koşulları yer alabilir,garanti ve tazmiant hükümleri gibi hususlar yer alabilir.
3. Birleşme (Merger) ve Hukuki Boyutları
Birleşme, iki veya daha fazla şirketin birleşip bir şirket oluşturmasıdır.Bu daha çok pazarda yeni bir sinerjinin yaratılması için yahut pazarda daha güçlü bir şekilde var olmak için tercih edilmektedir
Bu konudaki önemli olabilecek hususlar da şudur:
Birleşme Anlaşması: Birleşme işlemi, tarafların karşılıklı birbirilerine uygun irade beyanları ile birleşmek konusunda ortaya koydukları irade ile mümkün olur. Bu anlaşma, birleşme süreci içerisinde meydana gelebilecek tüm şartları içerir.
Hissedar Onayı: Birleşme işlemi genellikle her iki şirkette yer alan hissedarların onayını gerektirir. Hissedarların bu süreçte haklarının korunması,adil bir birleşme sürecinin yürütlmesi,hukuk süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelir.
Rekabet Hukuku: Büyük çaplı birleşmeler, rekabet hukuku için bir sorumluluk doğurabilir.Bu önemli bir husustur.Zira büyük bir şirket pazardaki bütün rekabeti sıfıra indirme niyetiyle hareket edecektir kuşkusuz. Rekabet otoriteleri, birleşmenin piyasa üzerindeki etkilerini değerlendirerek onay süreci başlatabilir ve gerekirse bazı şartlar koyabilir.
4. İflas ve Tasfiye Süreci
Startup’lar büyümek konusunda büüyk potansiyele sahip olsa da bazıları başarısız olabilir ve iflas edebilirler.
İflas, şirketin artık borçlarını ödemeyeceği bir hale gelmesi ve bu konuda bir şirketin borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi durumunda başvurulan yasal bir süreçtir.
İflas şu hususlar önemli olabilir:
İflas Beyanı: Şirket, borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiği durumda artık şirket iflas başvurusunda bulunabilir.Bu,yetkili mahkemeye yapıalrak gerçekleştirilir ve iflas süreci verilen karar ile işelmeye başlar.
Tasfiye: İflas eden şirketin varlıkları, borçların ödenmesini gerçekleştirmek,alacaklıları tatmin etmek üzere tasfiye edilir.Bu süreçte alacaklılara elde edilen meblağ üzerinden ödeme yapılır ve borçların ödenmesi gerçekleştirilmeye çalışılır.
Yeniden Yapılandırma: Bazı durumlar söz konusu olur ve iflas sürecindeki bir şirket yeniden yapılanabilir.Bu,alıcılarla yapılan anlaşmalarla ve finansman kaynakları ile mümkün olur.
Sözün Özü
Startup’lar için bu bahsedilen çıkış stratejileri önemlidir kuşkusuz.Satış,birleşme yahut iflas bu konudaki önemleerini ortaya koymaktadır. Fakat çıkış stratejileri de kendi içinde riskler ve avantajlar barındırır.Bu nedenle yukarıda belirtilen ve bir izlenim oluşturması amacıyla ortaya koyulan bilgilerle beraber aynı zamanda bu işlemler için bir hukuki danışmandan yardım almak bu işlemlere başvuranlar için önemli olucaktır. Zira kimse öngörmediği bir hukuki sorumluluğu üstlenmek istemez.