Single Blog Title

This is a single blog caption

SİGORTA TAHKİM KURULU KARAKLARINA KARŞI İTİRAZ

SİGORTA TAHKİM KURULU KARAKLARINA KARŞI İTİRAZ

5689 sayılı ve 26 \ 06 \ 2009 tarihli Sigortacılık Kanununun 30 . maddesinde 18 \ 10 \ 2013 tarihinde bir değişiklik yapılarak sigorta tahkim kurulu kararlarına karşı bir defaya mahsus olmak koşuluyla itiraz hakkı getirilmiştir . Buna göre yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sigorta hakemleri tarafından maddi anlamda belirlenmiş olan 5.000 Türk Lirası ve üzerindeki uyuşmazlıklar itiraz edilebilir .  Ayrıca belirlenmiş olan bu limitin üzerindeki uyuşmazlıklarda verilen kararlara karşı kararların Komisyon tarafından ilgili kişiye bildirim yapılmasından itibaren on gün içerisinde itiraz yapılmalıdır . Unutulmaması gereken önemli bir husus da bu itirazın yalnızca bir defa olarak belirlenmiştir .

İTİRAZ SÜRESİ

Sigorta Tahkim Kurulu kararlarına karşı itiraz süresi hakemin vermiş olduğu kararın ilgili olan kişiye bildirilmesinden itibaren başlar . Ve hakem kararının ilgiliye bildirim yapılmasından itibaren en geç on gün içinde Komisyona yapılması gerekir . Eğer bu süre geçer ve ilgili olan kişi Sigorta Tahkim Kuruluna itiraz etmezse daha sonda yapmış olduğu itiraz hiçbir şekilde değerlendirilmez .

İtiraz için gerekli olan on günlük süre hakim vermiş olduğu kararın ilgili olan kişiye bildirilmesinden itibaren başlar . Sürenin hesaplanmasında ise her iki taraf için ayrı ayrı bir hesaplama yapılır . Bu hesaba göre her iki taraf için de kendilerine bildirim yapıldığı tarih esas alınır . Bu tarihlerin belirlenmesinde de PTT ‘ nin kayıtları dikkate alınır . Eğer PTT dışında başka bir yolla itiraz edildiyse ( örneklendirmek gerekirse kargoya verilmesi , şahsen bildirilmesi ya da kuryeye verilmesi olabilir ) ve belirlenmiş süre içerisinde ilgili yere yani Komisyona ulaşmamışsa bu itiraz eden kişinin sorumluluğu altındadır .

İTİRAZ ŞEKLİ

İtiraz içi Komisyonun internet sayfasındaki itiraz başvuru formu doldurulması gerekmektedir . Burada unutulmaması gereken bir diğer husus da bu başvuru formunun ıslak imzalı olması gerekmektedir . Bu itiraz başvuru formu doldurulduktan sonra itiraz başvuru ücretinin ödenmesi gerekir . Bu ödeme Komisyonun banka hesabına yapılmalıdır . Islak imzaya sahip olan başvuru formu aslıyla birlikte itiraz başvurusu için yatırılmış olan ücreti gösteren belgenin yukarıda belirtilmiş olan on günlük itiraz süresinde Komisyona ulaştırılmış olması gerekmektedir .

İTİRAZ BAŞVURU FORMU

Komisyona yapılan itirazda başvuru formunun doldurulmuş olması gerekmektedir ve ilgili süre içerisinde ıslak imzaya sahip bir şekilde Komisyona ulaştırılması zorunluluk teşkil eder . Eğer itiraz başvuru formu doldurulmadan itiraz işlemi yapılırsa bu geçersiz olur yani Komisyon tarafından dikkate alınmaz .

İTİRAZ ÜCRETİ

Verilmiş olan hakem kararına karşı itiraz edebilmek için itiraz için gerekli olan Komisyonun banka hesabına ücretin yatırılmış olması ve yatırılmış olan bu ücretin de dekontunun doldurulmuş olan itiraz formuyla birlikte belirlenmiş olan süre içinde Komisyona ulaştırılması gerekmektedir . Buna göre belirlenmiş olan ücretler aşağıda verilmiştir :

  • 0 TL – 5.000 TL arasında olan uyuşmazlıklar için 150 TL
  • 5.001 TL – 10.000 TL arasındaki uyuşmazlıklar için 350 TL
  • 10.001 TL – 30.000 TL arasındaki uyuşmazlıklar için 500 TL
  • 30.001 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar için ise uyuşmazlığın tutarının yüzde 1.5 ‘ u şeklinde bir başvuru ücreti alınır .

İTİRAZIN HUKUKİ SÜRECE ETKİSİ

Eğer itiraz yapacak kişiler yukarıda da yazılan noktalara dikkat ederek bir itiraz yaparlarsa hakem kararının kesinleşmesini önler ve kararın icrasını durdurur .

İTİRAZIN SONUÇLANDIRILMASI

Komisyonun önüne gelen uyuşmazlık genel olarak usul bakımından ve süresi içerisinde itiraz edilip edilmediğine bakılarak bir inceleme yapılır . Eğer usul bakımından uygun olmayan ya da süresi içerisinde verilmeyen dosyalar komisyon itiraz yetkilisi tarafından reddedilir ve ilgili kişinin ödemiş olduğu ücretin yüzde doksanı iade edilir .

Tüm bu incelemeler sonucunda bir eksiklik olmadığı kanısına varılırsa bu dosya itiraz hakem heyetinin listesinden seçilerek üç kişilik bir heyet oluşturulur ve oluşturulan bu heyete tevdi edilir . Oluşturulan bu heyet de dava dosyasını inceleyerek iki ay içerisinde karara bağlar . İtiraz hakem heyeti tarafında verilen karar komisyona ulaştırılır ve komisyonda ilgili olan kişilere bildirir .

SİGORTA TAHKİM KURULU KARARLARINA KARŞI TEMYİZ YOLU

40.000 Türk Lirası ve üzerindeki uyuşmazlıklar itiraz edildiği taktirde verilen kararlar kesin olmadığı için temyiz yoluna başvurulabilir .Hukuk Muhakemeleri Kanununun 361. Maddesi hükmünce  hakemin vermiş olduğu kararların iptali talebinden sonra verilen kararlara karşı tebliğ edildiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde temyiz için başvurulması gerekmektedir . Davada haklı olan tarafında temyiz yoluna başvurması mümkündür fakat burada bir şart vardır . Buna göre davada haklı olan tarafın temyiz yoluna başvurabilmesi için hukuki yararının bulunması gerekir .

40.000 TL olan parasal sınırın olmadığı zamanlarda da temyiz yoluna başvurulabilir . Bu durumlar : hakemlerin yetkilerini aşan kararlar vermesi , hakemlerin tarafların iddiaları hakkında karar vermemesi , tahkim için verilmiş olan süreni sona ermesinden sonra karar verilmesi ve son olarak da talep edilmediği halde o şey  için karar verildiği durumlarda parasal sınır dikkate alınmayarak temyiz yoluna başvurulabilir .

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button