Single Blog Title

This is a single blog caption

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU VE BAŞVURU ŞARTLARI





 
        
          SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU VE BAŞVURU ŞARTLARI
   Sigorta  Tahkimi, kısaca sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların ,sigorta ettiren veya  sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayanın  başvuru yapması sonucu ,tahkim komisyonundaki hakemlerce çözülmesi olarak ifade edilebilir. Ancak bu başvuru bazı şartlar yerine getirilerek yapılır.
1.BAŞVURU ŞARTLARI
   Sigorta Tahkim Komisyonuna  başvurmadan önce ilgililerin uyuşmazlıkla ilgili olarak sigorta şirketine başvurmaları gerekir. Sigorta şirketleri bu başvuruları 15 gün içinde cevaplandırmalıdır. Eğer 15 günlük süre bitiminde sigorta şirketi başvuruyu cevapsız bırakırsa veya başvuruyu tamamen ya da kısmen reddederse ilgililer sigorta tahkim komisyonuna başvurabilir. Ayrıca ilgililerin uyuşmazlık yaşadığı sigorta şirketinin Sigorta Tahkim Sistemine de üye olması gerekir.
    İkinci olarak aynı uyuşmazlıkla ilgili diğer yargı yollarına veya başka bir hakeme başvurulmamış olması gerekir yani uyuşmazlıkla ilgili devam eden dava olmamalıdır veya Tüketici Hakem Heyetine gidilmemiş olmalıdır. Bu iki durum Sigortacılık kanununun 30. maddesinin 14. fıkrasında belirtilmiştir.
    Başvuruyu yapan kişi bakımından ise başvurunun mutlaka resmi olarak sigorta ettiren tarafından yapılması şartı aranmaz. Sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayanlar da başvuru yapabilir. Vekil aracılığı ile de başvuru yapılabilir.
 Başvuru için bir zamanaşımı da öngörülmemiştir,15 günlük cevap süresi bittikten sonra ilgililer her zaman Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilir.
2.BAŞVURU ŞEKLİ
    Öncelikle başvurunun nereye yapılacağı önemlidir. Sigorta Tahkim Komisyonunun merkezine yapılabileceği gibi yine bu Komisyon bünyesinde açılan bürolara da yapılabilir ama bu durumda başvuru yapılacak büronun başvuranın yerleşim yeri bürosu veya tehlikenin gerçekleştiği yerde bulunan büro olması gerekir. Başvuru için gereken belgelerin eksiksiz teslim edilip başvuru ücretinin de ödenmesiyle başvuru tamamlanmış olur.
 
 
 
 
 
 
Başvuru için gerekli belgeler  ise :
·         Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru formu
·         Başvuranın kimlik fotokopisi, talebini belirten dilekçesi
·         Sigorta sözleşmesinin bir örneği
·         Uyuşmazlıkla ilgili her türlü kanıt,bilgi ve belgeler
·         Ön şart olarak sigorta şirketine başvuru şartı olduğu içn başvurunun yapıldığına ama sonuç alınamadığına dair belge
·         Başvuru ücreti makbuzu
·         Vekil aracılığı ile yapıldıysa vekaletname
3. BAŞVURU TAKİBİ VE SONUÇLANMASI
     Komisyona yapılan başvuruların  takibi için ise, başvuranlara bir şifre verilir. Bu şifre ile ilgililer Sigorta Tahkim Komisyonunun sitesinden başvuru takibi yapabilir ancak burada yalnızca sürecin hangi aşamada olduğu görülür, tebligatlar ilgiliye posta ile gönderilir. Sürecin bir avukat aracılığı ile vekalet verilerek takip edilmesi durumunda ise tebligatlar uyap sistemi üzerinden görülebilir, bu da takibin daha kolay gerçekleştirilmesini ve  daha kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlar.
4.SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU KARARLARINA İTİRAZ
     Komisyonun kararlarına itiraz edilebilmesi için uyuşmazlığın değerinin 5 bin tl üzerinde olması gerekir, bu miktarın altındaki uyuşmazlıklar için itiraz edilemez, Komisyonun verdiği kararlar kesindir. Eğer uyuşmazlık değeri 5 bin tl üzerindeyse itiraz edilebilir.İtiraz süresi ise karar verildikten ve ilgililere tebliğ edildikten sonraki 10 gündür. İtiraz başvuruları için Komisyon tarafından kurulan 3 kişilik İtiraz Hakem Heyeti kurulur ve itiraz başvuruları bu heyet tarafından değerlendirilir. İtiraz Hakem Heyeti kararlarına karşı temyize gitmek için ise 40 bin tl maddi sınır konulmuştur, yani yalnızca  değeri 40 bin tl üzerinde olan uyuşmazlıklar için temyiz yoluna başvurulabilir. İtiraz başvurusunun incelenme süresi ise 2 aydır. İtirazın yapılması için öncelikle itiraz başvuru formu doldurulması ardından itiraz başvuru ücretinin yatırılması gerekir.Bu formun ve yatırıldığına dair dekontun 10 günlük itiraz süresi içinde Komisyona verilmesi gerekir. Bunların yerine getirilmesi durumunda itiraz başvurusu gerçekleşmiş olur.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button