Single Blog Title

This is a single blog caption

SİGORTA  TAHKİM KOMİSYONU KARARLARINA  İTİRAZ

SİGORTA  TAHKİM KOMİSYONU KARARLARINA  İTİRAZ

   Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta şirketleri ile sigorta ettirenlerin arasındaki sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların ,dava  dışında duruşma yapılmadan hakemlerce çözülmesini sağlayan bir kurumdur. Sigorta Tahkim Komisyonu  kararı mahkeme kararı niteliğindedir. Bilindiği gibi mahkeme kararlarına karşı kişilerin istinaf ve daha sonra temyiz gibi itiraz edebilecekleri kanun yolları bulunur. Adil yargılanma hakkı bakımından yargılamalara karşı itiraz imkanının bulunması oldukça önemlidir. Sigorta Tahkim Komisyonu  kararları mahkeme kararına eş değer olduğu için itiraz edilebilmesi gerekir.Bu kararlara itiraz edilebilmesi ise 18 Ekim 2013 tarihinde yapılan değişiklik ile mümkün olmuştur . Dolayısı ile Sigorta Tahkim Komisyonu  kararlarına itiraz edilebilmesi için öncelikle  ilgili kararın 18 Ekim 2013 tarihi ve sonrasında verilmiş olması gerekir çünkü Sigorta Tahkim Komisyonu kararlarına itiraz yolu , Sigortacılık Kanununda yapılan ve bu tarihte yürürlüğe giren değişiklik ile açılmıştır.Bunun dışında uyuşmazlığın maddi değeri 8.000 TL ve üzeri olmalıdır, bu değerin altındaki uyuşmazlıklar için kararlar kesindir . İtiraz mutlaka kararın ilgiliye bildirim tarihinden itibaren 10 gün içinde yapılmalıdır.Şekil bakımından ise itiraz başvuru formu ve başvuru ücreti ile birlikte belirtilen sürede Komisyona başvuru yapılmasıyla gerçekleşir. Başvuru ücreti ise uyuşmazlığın maddi değerine göre değişiklik gösterir. Sigorta Tahkim Komisyonu internet sitesinde yer alan  miktarlara göre başvuru ücretleri şu şekildedir :

  • 5.000 TL ‘ye kadar olan uyuşmazlıklarda 150 TL
  • 5.001 TL- 10.000 TL arasında ise 350 TL
  • 10.001 TL-30.000 TL arasında ise 500 TL
  • 30.001 TL ve üzeri uyuşmazlıklarda ise en az 500 TL olması gerekmekle birlikte uyuşmazlığın maddi değerinin yüzde bir buçuğuna denk gelecek şekilde olması gerekir.

   Ancak bu miktarlar itiraz başvuru sınırının 5.000 TL olduğu zamana aittir, itiraz başvuru ücreti 29/04/2022 tarihinde yayınlanan  parasal sınırın artırılmasına ilişkin tebliğ ile  8.000 TL olarak güncellenmiştir , yine de başvuru ücretinin yaklaşık olarak miktarı ile ilgili fikir vermesi açısından eski değerler de yararlı olabilir.

  Kararın tarihi, para sınırı ve 10 günlük itiraz süresi koşulları sağlanıyorsa artık Sigorta Tahkim Komisyonu kararına itiraz edilmesi mümkündür. İtiraz incelemesini ise Komisyonca oluşturulan  İtiraz Hakem Heyeti yapar.İtirazın 2 ay içerisinde karara bağlanması gerekir. İnceleme sonucu itiraz reddedilebilir ya da kabul edilerek karara bağlanabilir.

İTİRAZ SONRASI VERİLEN KARARA TEKRAR  İTİRAZ MÜMKÜN MÜDÜR ?

   Daha önce bahsedildiği gibi Sigorta Tahkim Kurulu kararları mahkeme kararına eş değerdir bu nedenle de aslında itiraz süreci için Hukuk Muhakemeleri Kanununun istinaf ve temyiz hükümleri kıyasen uygulanır, itiraz edilebilmesi için gereken minimum uyuşmazlık değeri sınırı da yine temyiz ve istinafa göre belirlenmiştir.Ancak buradaki farklılık Sigorta Tahkim Komisyonu  kararına ilk itiraz yine Komisyonun kendisine yapılır ve Komisyonca  incelenir. Bu itiraz olağan mahkemelere karşı itiraz yolundan farklıdır çünkü bu aşama istinaf incelemesi değildir, mahkemece yapılmaz. Komisyonun  itiraza ilişkin verdiği karara ise itiraz temyiz yoluyla mümkündür. Yani Sigorta Tahkim Komisyonu kararları için , Yargıtayın verdiği içtihadı birleştirme kararıyla da kesinleşerek ,istinaf yolu açık değildir. Yargıtay buna gerekçe olarak Hukuk Muhakemeleri Kanununda istinaf edilebilecek uyuşmazlıkların arasında hakem kararırına yer verilmemesini göstermiştir. Bu nedenle Sigorta Tahkim Komisyonu kararına karşı önce Komisyona  itiraz edilmelidir, bu itiraz Komisyon tarafından kurulan bir heyet ile incelenerek 2 ay içinde karara bağlanır. Eğer bu karara  da ikinci bir itiraz söz konusu olursa bu sefer doğrudan temyiz yoluna gidilmesi gerekmektedir.  Bu ikinci itiraz için öncelikle uyuşmazlığın maddi değeri 107.000 TL üzeri olmalıdır. Bu değerin altında kalan uyuşmazlıklar için ilk itiraz sonucu verilen kararlar kesindir. Eğer uyuşmazlık miktarı 107.000 sınırını geçtiyse temyize ilişkin tüm hükümler uygulanabilir.

 Ancak istisnai olarak bazı hâllerde uyuşmazlığın maddi değeri ,öngörülen 107.000 TL  parasal sınırı geçmese de temyize gidilebilir. Bu hâller ,

İlk olarak 4 aylık tahkim süresi bittikten sonra karar verilmesi söz konsu ise,

Hakemlerin talep edilmemiş bir şey hakkında karar vermesi veya iddiaları hakkında karar vermemesi hâlinde ,

Hakemlerin yetkileri dışındaki bir konuda karar vermesi durumunda parasal sınır gözetilmeksizin temyiz yoluna gidilebilir.

  Temyiz için ise iki haftalık itiraz süresi vardır, ilk itiraza yönelik verilen kararın ilgiliye bildiriminden sonra iki hafta içinde temyiz yoluna gidilmelidir. Temyize ilişkin tüm hükümler ve yargılama biçimi geçerli olacak şekilde uyuşmazlık karara bağlanır.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button