Single Blog Title

This is a single blog caption

PERT KAYDI – AĞIR HASAR KAYDI

ARAÇ PERT KAYDI

Pert kelime anlamı olarak değersizleşme , zarar anlamlarına gelmektedir . Sigorta bağlamında ise tam, ağır hasarlı araç anlamına gelmektedir .

Trafik kazası sonucunda aracın bütününde meydana gelen hasarın kaydına pert kaydı denir .

Pert kaydına sahip olan bir aracın trafikte insanların canını ve malını tehlikeye atması nedeniyle trafikte kullanılması uygun görülmemiştir ve bu nedenle pert olan araç trafikten men edilmiştir .  Ve bu perte çıkmış aracın plakasına işlenir .

Bir aracın pert raporu alabilmesi için yüzde yetmiş ya da daha fazla oranda bir hasar almış olması gerekmektedir . Aracın onarımı için gerekli olan miktarın sigortanın değerine yakın olması da aracın pert araç olduğunu ifade etmektedir .

Pert araç kayıtları tehlikeli araç kategorisine girmektedir .

Aracın pert olacak kadar hasar alınması durumunda ilk olarak sigortayı yaptıran kişi yani sigorta sahibi kişi beş çalışma günü içerisinde sigorta şirketine bu durumu bildirim yapmalıdır . Daha sonra hasarlı aracın ekspertiz tarafından incelenmesi talep edilmelidir . Eğer hasar gören aracın sahibinin bu sürenin yani beş çalışma gününün geçmesi durumunda bu durum sigortanın sorumluluğunda değildir .

Aracın perte çıkması sonucunda kanuni süre içerisinde gerekli olan başvuru sürecinin işletilmesi üzerine başvuru yapılmalıdır . Buna paralel olarak da sigorta kuruluşları gerekli olan hesaplamaları yapmış olduktan sonra sigortalı kişiye ödemeyi eksiksiz olarak yapması gerekmektedir .

Trafik kazasını yapan sürücülerin kendi araçlarının perte çıkması sonucunda meydana gelen zarar trafik sigortası tarafından karşılanmaz . Trafik sigortası tarafından sadece karşı tarafın aracının perte çıkması sonucunda meydana gelen masrafları karşılanır .

PERT ARAÇ İŞLEMLERİ

Sigorta şirketine verilmesi gereken bazı evraklar vardır . Bunlar :

  • Trafik kazası sonucunda hazırlanmış olan rapor .
  • Trafik kazası yapılmadan önce alkol kullanılıp kullanılmadığına dair rapor .
  • Trafik kazası sonucunda aracın hasarını gösteren fotoğraflar .
  • Aracın ruhsatının bir örneği .
  • Trafik kazasını yapan sürücünün ehliyetinin bir fotokopisi  ve son olarak da ödenmiş olan primlerin makbuzları .

Bu belgeler haricinde farklı sigorta şirketlerinin farklı istekleri olabilmektedir .

PERT ARAÇ ÖDEMESİ

Eksper raporu sunucunda raporda araç perte çıkmış olarak yazılmış ise sigorta şirketinin sigorta yaptıran kişiye sigorta poliçesinde belirtilmiş olan teminat bedelini ödemesi gerekmektedir . Sigortalıya karşı yapılacak olan ödeme sigorta poliçesinde belirtilen miktarın daha üstünde olmayacak şekilde aracın güncel olan piyasa değerine eşittir .

Tazminatın miktarı ekspertize raporun verilmesinden itibaren on gün içerisinde belirlenmesi gerekmektedir .  Belirlenen tazminat , hasarın ihbarı üzerinden kırk beş gün içerisinde sigorta yaptıran kişiye ödenmesi gerekmektedir .

Yapılan araştırma ve incelemeler sigorta sahibinin hasarı ihbar etmesi üzerinden üç ay geçmiş olmasına rağmen hala tamamlanmadıysa tarafların anlaşması ya da tarafların anlaşamamaları halinde de mahkeme tarafından yaptırılacak olan ön ekspertiz raporu sonucu dikkate alınarak tespit edilen hasar tutarının azami yüzde ellisi olacak şekilde avans olarak sigorta yaptıran kişiye verilmesi gerekmektedir .

Sigorta kuruluşları sigorta yaptırmış olan müşterilerinin araçlarının bedelinin altında bir ödeme yapmaları sonucunda arada oluşan farkın ,  pert farkının araç sahibince sigorta kuruluşundan istenmesi gerekmektedir .

Sigorta sahibine bedel ödendikten sonra aracın tüm hakları sigorta kuruluşuna geçer .

AĞIR HASAR KAYDI VE PERT KAYDI ARASINDAKİ FARK

Pert kaydı aracın yüzde yetmiş ve üzerinde hasarlı olmasını ya da aracın kullanılamamasını ifade etmektedir . Ağır hasar kaydı ise araçta tespit edilen hasarın yüzde yetmişin altında olmasını ifade eder . Araçtaki ağır hasarı tespit etmekle görevli mercii genellikle ekspertiz servisidir . Trafik kazası sonucunda ağır hasar tespit edilen bir aracın maddi zararları karşılandığı zaman araç trafiğe çıkabilir yani kullanılabilir duruma gelebilir .

Araç sadece trafik kazası sonucunda değil aynı zamanda doğal afet sonucunda ya da başka nedenden dolayı ağır hasar alabilir .

Pert kaydında aracın kaskosunun bulunması durumunda aracın rayiç bedeli ve aracın tamir bedeli karşılaştırılır . Hasarın telafi miktarı ile aracın rayiç bedelinin uyuşması halinde aracın rayiç bedeli ödenir .

Ağır hasar kaydı tespit edilen bir aracın sigorta işlemlerindeyse zarar karşılanır . Teminat aracın hasar telafisi için ödenir . Bu türdeki araçların aracın piyasa değerinin ödemesi yapılmayabilir . Bu durum sigorta sözleşmelerine göre farklılık gösterebilir .

Her iki türdeki hasarda da trafik kazası sonucunda hazırlanan raporlar , kazanın tutanakları ve kaza bilgileri Tramer sitemine kayıt edilir .

Pert kaydı ve hasar kaydı arasında diğer bir fark da sigorta kuruluşları tarafından hasar kaydı bulunan araçlara kasko poliçesi yapılır fakat pert kaydı bulunan araçlarda kasko poliçesine sigorta kuruluşları tarafınca sınır getirilebilir .

TAYYİP TAŞKAN/HÜSEYİN DOĞAN

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button