Single Blog Title

This is a single blog caption

İş Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Dilekçesi

NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ’NE
ANKARA

DAVACI: [Adı ve Soyadı] – (T.C. Kimlik No: …) – Adres

VEKİLİ: Avukat [Adı ve Soyadı] – Adres, Cep Tel

DAVALI: [Adı ve Soyadı] – Adres

KONU: … TL manevi tazminat ile, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik … TL maddi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili talebidir.

DAVA DEĞERİ: …-TL (Harca esas değer)

AÇIKLAMALAR:

  1. Müvekkilim [Adı ve Soyadı], davalıların sahibi, yetkilisi ve sorumluluğundaki işyerinde (inşaat işinde) …/…/… tarihinde iş kazası geçirmiştir. Müvekkilim, daha önceki çalışmaları hariç, söz konusu inşaatta kaza tarihinden yaklaşık 5-6 ay öncesinden başlayarak, kaza tarihi olan …/…/… tarihine kadar çalışmıştır.:
  1. Davalı [Adı ve Soyadı], söz konusu inşaatın yapım işini üstlenen müteahhit ve asıl işveren şirkettir. Davalı [Adı ve Soyadı] ise bu inşaatın yetkilisi ve sorumlu müteahhit işverenidir. Diğer davalılar [Adı ve Soyadı] ve [Adı ve Soyadı] ise asıl işverene bağlı olarak çalışan taşeronlar ve inşaatın sahipleridir.
  2. Müvekkilim, kazanın meydana geldiği bu inşaatta haftanın bütün günleri sabah saat …’dan akşam saat …’a kadar, günlük … TL, aylık ise … TL ücretle duvarcı olarak çalışmıştır. Müvekkilim, değişik defalar sigortasının başlatılması için talepte bulunmuşsa da, işten çıkarılma tehdidiyle karşılaşmış ve inşaatta çalışan diğer işçilerin de sigortasız olması bahanesiyle bu talebi reddedilmiştir. Son olarak kazanın meydana geldiği …/…/… tarihinde müvekkilim, … sigorta sicil numarasıyla … tarafından sigortalı gösterilmiştir.
  3. Müvekkilim, …/…/… tarihinde davalıların gerekli güvenlik tedbirlerini almamaları nedeniyle inşaatın 2. katından aşağıya düşmüş ve ciddi bir iş kazası geçirmiştir. Bu iş kazası, SSK İl Müdürlüğü’ne bildirilmiş ve dosya …/…/… tarih ve … no ile … Sigorta Müfettişliği’ne gönderilmiştir. Kaza sonucu müvekkilim hayati tehlike geçirmiş, vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar oluşmuş ve şu anda  iki bacağında kırık, belinde ise 7 adet platin bulunmaktadır. Ayrıca, müvekkilimin oturağı patlamış olup, kendisi yatağa ve başkalarının bakımına muhtaç bir şekilde yatalak hale gelmiştir. Müvekkilim, günlük en basit ihtiyaçlarını dahi kendi başına karşılayamamaktadır ve bu durum iki ay istirahat raporuyla belgelenmiştir. Müvekkilim, tüm tedavi ve sair masrafları kendisi karşılamak zorunda kalmış olup, sırf tuvalet ihtiyacı için altına bez bağlanması nedeniyle haftada … TL masraf yapmaktadır. Müvekkilim, bu iş kazası sonucu çalışma gücünü yitirmiş ve esas mesleği olan duvarcılığı bir daha yapamayacak duruma gelmiştir. Bu nedenle, uğradığı maddi zararlara karşılık olarak fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik … TL maddi tazminat talep ediyoruz.
  4. Ayrıca, müvekkilim bu kaza nedeniyle yatalak hale gelmiş ve hayatının geri kalan kısmını bu şekilde geçirecek olmanın getirdiği sıkıntı ve kaygılar nedeniyle, fiziksel acılarının dışında, manen çektiği acılar için … TL manevi tazminat talep etme zorunluluğu doğmuştur.
  5. Davalılar, kazaya ilişkin alınan ifadelerinde suçu ve sorumluluğu birbirlerinin üzerine atmaya çalışarak, müvekkilimin mağduriyetiyle ilgilenmediklerini ve tek amaçlarının sorumluluktan kaçınmak olduğunu göstermişlerdir. Tüm davalılar, inşaatta gerekli güvenlik tedbirlerini almayarak, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğündeki yükümlülükleri ihlal etmişlerdir. Davalılar, müvekkilimi sigortasız olarak çalıştırdıklarını itiraf etmişlerdir. Ayrıca, bu kazaya ilişkin hazırlık soruşturması sonucu açılacak ceza davasına ilişkin dosya no.sunu da mahkemenize sunacağız. Tüm bu sebeplerle, bu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.

DELİLLER:

  1. SSK işçi şahsi dosyası,
  2. İşyeri kayıtları,
  3. İş kazası bildirimi,
  4. SSK İl Müdürlüğü iş kazası dosyası,
  5. Sigortalı vizite kağıdı,
  6. Sağlık raporları,
  7. Tedavi masraflarıyla ilgili belgeler,
  8. Davalıların ifade tutanakları,
  9. Müvekkilimin son halini gösterir fotoğraf,
  10. Tanık anlatımları,
  11. Bilirkişi incelemesi,
  12. Keşif ve her türlü yasal delil.

TANIKLAR:

  1. [Adı ve Soyadı] – (T.C. Kimlik No: …) – Adres, Tel:
  2. [Adı ve Soyadı] – (T.C. Kimlik No: …) – Adres, Tel:

HUKUKİ SEBEPLER: İş Kanunu ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda kısaca açıklanan sebeplerle davanın kabulüne,

  1. … TL manevi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
  2. Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik … TL maddi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
  3. Bu tazminat kalemlerine olay tarihinden itibaren yasal faiz uygulanmasına,
  4. Yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalılara yüklenmesine karar verilmesini davacı vekili olarak saygılarımla arz ve talep ederim.

…/…/…
Davacı Vekili
Avukat [Adı ve Soyadı]
İmza

Yargıtay Kararı

1. Hukuk Dairesi         2015/13151 E.  ,  2016/6162 K.

“İçtihat Metni”

…İş kazası nedeniyle açılan tazminat davasının görülebilmesi için meydana gelen olayın Kurum tarafından iş kazası tahkikatının ve giderek zararlandırıcı olayın iş kazası olarak tespiti gerekmektedir. Zira açılan tazminat davalarına doğrudan etkisi bulunmaktadır. Şöyle ki.İş kazasından  kaynaklanan tazminat davaları nitelikçe Kurumca karşılanmayan zararların tahsiline ilişkin davalar olduğundan mükerrer tahsile neden olunmasının önüne geçebilmek için iş kazası sigorta kolundan Kurumun hak sahiplerine bağladığı gelirlerin tespiti ile bunun hesaplanan maddi tazminattan tenzili gerektiği gibi,tek başına maddi tazminat davası açılması durumunda dahi mahkemenin görevine ilişkin neticeleri bulunmasından dolayı (olay iş kzası  değilse yargılama iş mahkemelerinde yapılamayacağından) Kurumun iş kazası tahkikatı ve giderek olayın iş kazası olarak tespit olunması önem arz etmektedir.
Somut olayda,iş kazası  olduğu iddia olunan olayın  iş kazası ihbarı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmediği, davacı tarafa iş kazası ihbarı yapmak üzere Kuruma başvurması için önel verrilmediği anlaşılmaktadır.
Yapılacak iş; davacıy iş kazası  Sosyal Güvenlik Kurumuna ihbarda bulunmak, olayın Kurumca iş kazası  olarak kabul edilmemesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumuna ve hak alanını etkileyeceğinden işveren  aleyhin iş kazasının  tespiti” davası açmaları için önel vermek, tespit davasını bu dava için bekletici sorun yaparak çıkacak sonuca göre bir karar vermektir…

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button