Single Blog Title

This is a single blog caption

İDDET SÜRESİ NEDİR?

İddet süresi nedir?

İddet süresi, kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken süredir. Kadının boşanması veya eşinin ölmesi halinde iddet süresi konusu meydana gelir.

Neden iddet süresinin beklenilmesi gerekir?

Bunun sebebi doğacak olan çocuğun soybağının karışmasını önlemektir. İddet süresi geçmeden kadın evlenirse ve yeni evliliğinin içerisindeyken çocuk doğarsa biyolojik babasının eski eş mi yeni eş mi olduğu konusunda karışıklık meydana gelecektir. Bu yüzden nesebin reddi, hatalı soybağının düzeltilmesi gibi durumlar meydana gelecektir. Bunların olmaması için iddet süresinin beklenilmesi zorunlu kılınmıştır. Burada çocuğun üstün yararı korunur.

Bu süre ne kadarlık bir süredir?

Süre 300 günlük bir süredir. Bu süre boşanma davası sonuçlanıp boşanma gerçekleştiği tarihten veya eş ölmüş ise ölüm tarihinden itibaren başlar. Bazı durumlarda eşin gaip olması durumları da söz konusu olabilmektedir. Bu durumda ise gaiplik kararından sonra kadın süreyi beklemeksizin yeniden evlenebilir çünkü bu kararın istenebilmesinin süresi iddet süresini geçmektedir.

Kadın iddet süresini beklemek zorunda mı?

Bazı durumlarda kadın iddet süresini beklemek zorunda değildir. Bu durumlara örnek olarak kadının boşandığı eşiyle yeniden barışıp evlenmek istemesi, beklenmesi gereken 300 günlük süre içinde kadının doğum yapması, kadının hamile olmadığını hamilelik testi sonucu ve doktor raporu ile kanıtlaması halleridir. Bu durumlardan herhangi biri gerçekleşmemişse kadın süreyi beklemek zorundadır. Süre bittikten sonra kadın yeniden evlenebilir.

İddet süresinin kaldırılması davası

Süreyi beklemek istemeyen kadın hamile olmadığını ispatlayan doktor raporu ve hamilelik testi, ölen eşin ölüm belgesi veya boşanma durumunda boşanma kararı belgesi ile Aile Mahkemesine başvurup davayı açabilir. Mahkeme gerekli incelemeleri yaptıktan sonra iddet süresinin kaldırılmasına veya kaldırılmamasına karar verir. Kaldırılmama kararından sonra kadın bu süre sonunu beklemek zorundadır.

Stajyer Öğrenci Dilek Aydın

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button