Single Blog Title

This is a single blog caption
Boşanma Davasında Kararlar Nasıl Verilir?

Boşanma Davasında Kararlar Nasıl Verilir?

Boşanma Yargıtay Kararları

Boşanma kararlarında Yargıtay’ın etkisi davanın içeriği, avukatların savunmaları ve eşlerin taleplerine göre belirlenmektedir. Şiddetli geçimsizlik boşanma yargıtay kararları belirleyici olmaktadır. Boşanma davası; eşlerin nafaka, maddi ve manevi tazminat gibi konularda açılan davalardır. Medeni Kanun kapsamında evliliğin sonlandırılması için açılan boşanma davalarında, evlilik birliğinin temelden sarsılmış olması gerekmektedir. Buna göre boşanma davaları için sebepler:

  • Zina sebebiyle boşanma davası
  • Hayata kast etmek, onur kırıcı davranışlar sebepleri ile boşanma davası
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme nedenleri ile boşanma davası
  • Terk sebepleri ile boşanma davası
  • Akıl sağlığı nedenleri ile boşanma davası

Boşanma Davasında Kararlar Nasıl Verilir?

Boşanma Yargıtay kararları için öncelikli olarak taraf kusurları belirlenmelidir. Toplanmış olan deliller aracılığı ile açılan davada kusurlu bulunan tarafa göre Yargıtay kararları vermektedir. Buna göre evlilik birliğinin temelden sarsılması ötürü açılan boşanma davalarında ağır kusurlu eş tazminat ödemek durumundadır. Buna göre çekişmeli boşanma davasına bakmaya yetkili olan mahkeme ise aşağıdaki gibi belirlenmektedir:

  • Davalı olan tarafın yerleşim yeri aile mahkemesi,
  • Davacı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesi,
  • Boşanmayı talep eden eşlerin son altı aydan beri ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesinde boşanma davası açılabilir.

Bunun yanı sıra anlaşmalı boşanma davası ise herhangi bir adliyede açılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında herhangi bir ikamet ya da konum zorunluluğu bulunmamaktadır.

Boşanma Davasında Gerekçe Göstermek Zorunlu mu?

Çekişmeli boşanma davası emsal karar verilmeden önce dava dilekçesinde somut bir boşanma sebebinin gösterilmesi gerekmektedir. Boşanma nedenleri, genel nitelikte sebepler de olabilir. Bu sebepler ise şiddetli geçimsizlik ya da onur kırıcılık olmaktadır. Bunun yanı sıra aldatma, ortak konutu terk etme gibi özel nedenlerle de açılabilmektedir. Ancak bu noktada bilinmesi gereken; tarafların boşanma dilekçesinde gösterdikleri sebepleri ispatlama gerekliliği olmaktadır. Aksi halde, boşanma davası reddedilecektir. Davayı açan eşin boşanma davasında sebepleri göstermesi ve ispatlaması gerekmektedir. Aksi halde uyuşmazlık söz konusu olacağı için dava açma talebi de reddedilebilir. Belgeler ile ispat talep edilmektedir.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button