Single Blog Title

This is a single blog caption

ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?

                                                  ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?

 Dünyada çok sık rastlanan trafik kazaları ülkemizde de yoğun olarak görülmektedir. Genellikle bu trafik kazaları büyük maddi hasarlara yol açmaktadır. Bu hasarlar da zorunlu veya İhtiyari mali sorumluluk sigortası veya kasko sigortasıyla karşılanmaktadır. Kusurlu aracın sigorta şirketi kusuru olmayan aracın hasarını giderir.

 Bazen o kadar büyük bir kaza meydana gelmektedir ki, tamirat- onarım yapılan aracın 2. el piyasandaki değer düşmektedir.  Bu değerdeki düşüş de araç değer kaybı olarak nitelendirilir. Aracın özellikleri göz önüne alınarak, markası, model vs. aracın kaza öncesi 2.el piyasa değeri ve kaza sonrası 2.el piyasa değeri arasındaki fark, değer kaybı miktarını oluşturmaktadır. Bu miktar tam olarak dosya kapsamındaki bilirkişi raporuyla belirlenecektir.

 Araç değer kaybetmiş olduğu durumlarda araç sahibinin tazminat hakkı doğar. Aracın sahibi kusurlu aracın sahibinden veya onun sigorta şirketinden bu miktarı tazmin eder. Genellikle sigorta şirketi bu değeri karşılamaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 97. maddeye göre öncelikle zarar gören kişi sigorta şirketine başvurulmalıdır. Bu birer dava şartıdır. Bu şartı gerçekleştirmeden yani sigorta şirketine başvurmadan açılan davalar reddedilir.

    GÖREVLI MAHKEME NEDIR?

 Eğer sigorta şirketine dava açmak istiyorsanız, görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Araç sahibine karşı açılacak davalar için Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Zarar gören taraf, Sigorta şirketine öncelikle başvuruda bulunmalı sonrasında arabuluculuk yoluna gitmelidir. Bunlardan olumlu bir cevap almadığı takdirde dava açarak hasarını zarar veren taraftan tazmin edebilme imkânı vardır.

YETKILI MAHKEME HANGISIDIR?

Araç değer kaybı davası birçok yerde açılabilmektedir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 16’nın uygulanması gerekir. Şöyle ki , trafik kazaları birer haksız fiil olduğundan bu madde uygulama alanı bulur.

Haksız fiil işlendiği yani kazanın meydana geldiği veya zararın meydana geldiği, gelme ihtimalinin bulunduğu yerde açılabilir. Zarar görenin yerleşim yerinde de açılabilmektedir.

“Haksız fiilden doğan davalarda yetki

MADDE 16- (1) Haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.

  DAVA AÇMAK YERINE TAHKIME BAŞVURMAK:

Tahkime başvurmak, uyuşmazlığın çözümüm hızlı ve esnek şekilde olmasını sağlar. Bu kapsamda da isterseniz dava açmak yerine Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilirsiniz. Bu komisyon yargılama yetkisine sahip, alternatif uyuşmazlık tahkim komisyonudur. Kusurlu aracın sahibinin yaptırdığı sigorta şirketine karşı bu yola başvurulur. En geç 6 aylık süre zarfınca Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından başvuru sonuçlanacaktır. Bu sayede sizin zamandan tasarruf etmenize imkân sağlayacaktır.

   İKAME ARAÇ BEDELI TAZMINATI

Trafik kazası sonucu araçtaki meydana gelen hasarların onarılması süresince kişi araçtan mahrum kalır, başka bir araç kiralayabilir. Bu sebeple de bu kişiye ikame araç bedeli ödenmektedir. Kendisine bir araç verilmiş olsa bile ikame araç bedeli tazminatı ile mahrum kalınan bedeli istenilebilmektedir.

Trafik Sigorta Genel Şartı kapsamında olmayan ikame araç bedeli, ticari kazanç kaybı bedeli tam kusuru araç sahibi ve sürücüden tazmin edilir. Yani bu bedel sigorta şirketinden talep edilememektedir.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button