Single Blog Title

This is a single blog caption

ADLİ YARDIM NEDİR ?

Adli yardım, kişilerin adalet önünde eşit bir şekilde haklarını arayabilmesi için sağlanan bir destek sistemidir. Bu sistem, ekonomik durumu iyi olmayan kişilerin avukatlık ücretleri, yargılama masrafları ve diğer giderlerini karşılamalarına yardımcı olur. Adli yardım, hak arama özgürlüğünü desteklemek ve eşitliği sağlamak amacıyla devlet tarafından sunulan bir güvencedir.

Adli yardım, hem bireylerin hem de kamuya yararlı dernek ve vakıfların, mali olarak zor durumda olduklarında adalete erişimlerini sağlamayı amaçlar. Yabancılar adli yardımdan, karşılıklılık ilkesine bağlı olarak yararlanabilirler.

Adli Yardımdan Yararlanacak Kişiler:

1. Bireyler: Kendisinin ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin yargılama veya takip giderlerini ödeme gücünden yoksun olan kişiler, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması koşuluyla adli yardımdan yararlanabilirler.

2. Kamuya Yararlı Dernek ve Vakıflar: Mali açıdan zor durumda olan ve gerekli giderleri ödeyemeyecek durumda olan dernek ve vakıflar da adli yardımdan faydalanabilirler.

3. Yabancılar: Adli yardımdan yararlanabilmeleri için karşılıklılık şartına bağlıdır.

Adli Yardımın Sağladığı Haklar:

– Yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.
– Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermeden muafiyet.
– Davanın ve icra takibinin giderlerinin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi.
– Gerekli ise, davanın avukat ile takibi sağlanır ve avukatlık ücreti sonradan ödenmek üzere ücretsiz avukatlık hizmeti alınır.

Başvuru ve İnceleme Süreci:

Adli yardım talebi, ilgili mahkemeden ya da icra ve iflas takiplerinde icra mahkemesinden yapılır. Talep sahibi, mali durumunu ve yargılama giderlerini karşılayamayacak durumda olduğunu gösteren belgeler ile başvurur. Talep genellikle duruşmasız olarak değerlendirilir, ancak talep üzerine duruşma yapılabilir. Talep reddedilirse, 1 hafta içinde itiraz edilebilir.

Talep Reddi ve Yeniden Başvuru:

Adli yardım talebi reddedilirse, karar tarihinden itibaren 1 hafta içinde itiraz edilebilir. İtiraz sonucunda karar kesin olup, yeni talep yapılabilir. Adli yardım, önceki yargılama giderlerini kapsamaz.

Adli Yardımın Kaldırılması:

Adli yardım alan kişinin mali durumunun önemli ölçüde iyileşmesi veya kasten yanlış bilgi verilmesi durumunda adli yardım kararı kaldırılabilir. Ayrıca, adli yardım sonucu Devlet tarafından ödenen giderlerin mağduriyet yaratması durumunda, mahkeme bu giderlerin tamamen veya kısmen ödenmesinden muaf tutulmasına karar verebilir.

Başvuru Formları:

Adli yardım başvuru formunu barolardan temin edebilirsiniz.

 

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button