Kentsel Dönüşümde Destekler
Ülkemizde riskli yapı ve riskli alanlar, daha sağlıklı ve güvenli yaşam sahalarına Kentsel Dönüşüm uygulamaları aracılığıyla dönüştürülmektedir. Bu alan ve yapıların güvenli yaşam sahalarına dönüştürülmesi 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Sürdürülen uygulamalarla riskli olarak belirlenmiş yapılar yıkılarak tekrardan inşa edilmektedir. Tespit edilen riskli alanlar ise, toplu olarak boşaltılarak yapılaşmaya tabi tutulmaktadır. Bu yazının konusu olan yardım ve destekler ise, devletin tahliye edilen yapılardan ayrılmak zorunda kalan hak sahiplerinin mağduriyetini önleme amacına hizmet eder.
Riskli Yapı ve Riskli Alan
6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında;
- Riskli yapılarda yıkımdan öce hak sahiplerinin arsa payları oranında üçte iki çoğunlukla kendi aralarında yapıyı yıkıp tekrardan yapılma koşullarında uzlaşmaya varabilirler.
- Riskli alanlarda arsa sahiplerinin üçte iki oranında anlaşmaya varmaları halinde bina,hasılat veya kat karşılığı paylaşımı ve gelir dağılımı yapılır.
Yardım Türleri
6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanununun sunduğu yardımlar şöyledir;
- Riskli yapıların konut sahipleri ve kiracıları için destekler
- Riskli yapı ve alanlardaki iş yeri sahipleri ve kiracıları için destekler
- Binayı kendi yapmak isteyenlere destekler
- Yoksul veya dar gelirli hanelere sağlanacak destekler
- Riskli yapıların hak sahipleri ve gecekondu sahiplerine verilen destekler
- Kira yardımında geçici uygulamalar
Devlet ile hak sahiplerinin anlaşmaya varamaması
Kentsel Dönüşümde hak sahipleri ile devletin anlaşmaya varacağı adım yüzdelikten ziyade birebir uzlaşmaya dayanmaktadır. Hak sahipleriyle devletin anlaşmaya varamaması halinde riskli yapılar yıkıldıktan sonra konut sahibi veya işyeri olmaları fark etmeksizin devlet ile yapıda oturan hak sahiplerini üçte iki oranında çoğunluğun uzlaşmaları önemlidir. Nitekim bu çoğunlukla yapılan anlaşmaya göre bina, paylaşım ve gelir yapılır. Diğer üçte birlik çoğunluğa ait paylar ise diğer hak sahiplerine sunulur, alınmazsa TOKİ ve Bakanlığa bu bağlamda hazineye transfer edilir.
Bu konuda daha fazla bilgi ve destek almak için büromuzun alanında deneyimli avukatlarından danışmanlık hizmeti sağlayabilirsiniz