TRAFİK KAZASI TUTANAĞINA İTİRAZ
TRAFİK KAZASI TUTANAĞINA İTİRAZ
Trafik kazası sonucunda tutulan kaza tespit tutanağına itiraz kaza sonucunda tarafların uyuşmazlıkları neticesinde ortaya çıkmaktadır . Bu uyuşmazlıklar daha çok kusur oranı yönünden çıkmaktadır .
KAZA TESPİT TUTANAĞINA İTİRAZ NASIL YAPILIR ?
Kaza tespit tutanağı şahısların kusur oranlarını tam olarak göstermez . Kaza tespit tutanağında yazan kusur oranları sigorta kuruluşları tarafınca belirlenmiş olur . İşte bu oranlara itiraz yapılabilir .
Trafik kazası sonrasında sigorta şirketi tarafından hazırlanan kaza tespit tutanağına itiraz edebilmek için ilk yapılması gereken Sigorta Birliği Merkezinin internet üzerinden sitesine girilir ve kaza tespit tutanağı itiraz formu doldurularak gönderilir . Kaza tespit tutanağına itiraz online olarak gönderildikten sonra sigorta kuruluşu kusur oranı değerlendirmesi yapar . Eğer şirketler tarafından kusur oranları onaylandığı vakit anlaşma sağlanmış olur ve itiraz eden kişiye bu gönderilir . Bir ödeme yapıldığı vakit ve ceza miktarı ödendiyse özel hukuk yollarına başvurulur . Burada izlenmesi gereken adımlar şunlardır :
- Öncelikli olarak trafik kazası sonrasında kaza tespit tutanağına itiraz Sulh Ceza Mahkemesine yapılması gerekmektedir .
- Kaza tespit tutanağının mahkemeye bildirilmesinden sonra kaza tespit tutanağının itiraz formu ve dilekçesi tamamlanır ve dava açılır .
- Kaza tespit tutanağı itiraz formu ve dilekçesi tamamlanarak dava açıldıktan sonra , trafik kazasının gerçekleştiği yerde keşif yapılması istenir .
- Bunun üzerine trafik kazasının gerçekleşmiş olduğu yerde mobese ve kamera kayıtlarıyla kaza anında orada olan görgü tanıklarından bilgi alınır .
- Kamera kayıtlarına bakıldıktan ve görgü tanıkları dinlendikten sonra mahkeme tarafından bir bilirkişi atanır ve bu bilirkişi tarafından olay ayrıntılı bir şekilde incelenir ve kaza tespit tutanağı bilirkişi raporuna eklenir .
- Hazırlanan bilirkişi raporundan sonra kaza tespit tutanağı itirazı karara bağlanır .
- Kaza tespit tutanağı itirazı karara bağlandıktan sonra eğer araç tamiri yapılmamışsa ya da araç perte çıkmışsa ödeme talebinde bulunulabilir .
- Burada önemli olan bu sürecin avukat tarafından hızlı bir şekilde yönetilmesidir .
- Kaza tespit tutanağına itiraz için yapılan işlemler mahkemeye başvurulduğu taktirde gerçekleşir .
- Kaza tespit tutanağı trafik kazasının gerçekleşmesinden sonra kazanın tarafları kendi aralarında , yetkili bir kişi gelmeden kusur oranının belirtildiği tutanaktır .
- Fakat trafik kazasının sonucunda yaralanma ya da ölüm hali olursa trafik kazası tespit tutanağı kolluk kuvvetleri tarafından tutulduğu taktirde geçerli olur . Bunun nedeni de yaralanmanın ve ölüm durumunun ağır kusurlu tarafı için cezai işlem uygulanması gerektiği için .
- Hazırlanan bu tutanaklar sigorta kuruluşlarında çalışan bilirkişilerce kusur oranı hesaplaması yapılır .
- Kusur oranı için bazı hallerde yalnızca para cezası verilmişse de ölüm ya da yaralanma hallerinde kusurlu taraf için hapis veya para cezası verilir .
KAZA TESPİT TUTANAĞI NEDİR ?
Kaza tespit tutanağı trafik kazasının meydana gelmesi sonucunda kaza yapan araçların maddi hasara uğramaları araç sahibinin maddi hasarlı kaza tespit tutanağı tutmalarına neden olur . Kaza tespit tutanağının amacı trafik kazası yapan kişilerin kazanın meydana gelme şeklinin kendi dillerinde anlatması ve bunun da kayıt altına alınmasıdır .
1 Nisan 2008 tarihine kadar kaza tespit tutanaklarını sadece trafik polisleri tutmakta idi fakat 1 Nisan 2008 ‘den sonraki trafik kazalarında trafik polisinin gelip kaza tespit tutanağını tutması beklenmez trafik kazasını yapan kişilerin kazayı fotoğraflayarak ve kaza tespit tutanağını doldurarak bu işlemleri uygulayıp kaza yerinden ayrılabilirler .
Kaza tespit tutanağının tutulmasında en önemli hususlar kaza anından sonra trafik kazasının fotoğraflarının çekilmesi ya da trafik kazasının çizimlerinin yapılmasıdır . Bu detaylar mutlaka kaza tespit tutanağında yer almalıdır .
Kaza tespit tutanağında olması gereken bir diğer husus da trafik kazası sonucunda her bir sürücünün kaza tespit tutanağını doldururken kendi gözlemlerini anlatmaları ve bu anlattıklarının da kağıda aktarılmasıdır . Bu şekilde araç tespit tutanağı iki nüsha halinde hazırlanması gerekmektedir . Ve hazırlanan bu kaza tespit tutanağının araç sürücüleri tarafından imzalanması gerekmektedir . Eğer araç sürücüleri bu tespit tutanaklarını imzalanmazsa kaza tespit tutanakları geçerli sayılmakta ve kabul edilmektedir .
Trafik kazasından sonra kaza tespit tutanağıyla birlikte poliçenin bir fotokopisi , kaza yerinde çekilmiş olan fotoğrafları ve son olarak da araç sürücülerinin ehliyet ve ruhsatları kaza geçiren tarafların zorunlu trafik sigortası poliçesi yaptırdığı sigorta şirketlerine tüm bu belgeler toplanarak başvuru yapılır .
Kaza tespit tutanağında olması gereken belgeler :
- Poliçe fotokopisi
- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı
- Varsa kaza yerinde çekilmiş olan fotoğraflar
- Sürücülerin sahip olduğu ehliyet ve ruhsatın fotokopisi