Single Blog Title

This is a single blog caption

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA HANGİ UYUŞMAZLIKLAR İÇİN BAŞVURULABİLİR ?

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA HANGİ UYUŞMAZLIKLAR İÇİN BAŞVURULABİLİR ?

  Tahkim, hukukumuzda uyuşmazlıkların dava yoluyla değil de belirlenen bir hakemce çözülmesini ifade eden bir kavramdır. Sigorta tahkimi ise sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların Sigorta Tahkim Komisyonu bünyesindeki hakemlerce çözülmesini ifade eder. Komisyonca belirlenen hakem kişilerce yapılan başvuru sonucu uyuşmazlığı inceler ve Sigorta Tahkiminin en avantajlı yanı olarak, 4 ay içinde başvuruyu karara bağlar. Komisyonun kararları ise mahkeme kararı niteliğindedir dolayısı ile  hem incelemenin kısa sürmesi hem de  yargılama giderleriyle kıyaslayacak olursak dava açmaktan daha az maliyetli olması bakımından çokça tercih edilen bir yöntemdir, Komisyonun yetki alanı kapsamına giren her türlü uyuşmazlık için başvuru yapılabilir.

  Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru için öncelikle uyuşmazlığın bir sigorta sözleşmesinden kaynaklanması gerekir ve ilgili sigorta şirketinin de Tahkim sistemine kayıtlı bir sigorta şirketi olması gerekir, Komisyon Tahkime üye olmayan şirketlerle yaşanan uyuşmazlıkların çözümü için başvuru kabul etmez, kişiler sigorta şirketleri ile poliçe imzalarken bu sisteme üye olup olmadıklarını öğrenebilirler.

  Genellikle uyuşmazlıkların kapsamından araçlı kazalar sonucu oluşan sigorta uyuşmalıkları anlaşılır ancak, uyuşmazlıkta her iki tarafın da bir sigorta şirketi sözleşmesine dayanması veya kazanın mutlaka iki farklı araçla yapılması gerekli değildir. Tüm sigorta poliçelerinden doğan zararlar Komisyonun inceleme alanına girer, örneğin bir aracın bir yayaya çarparak onun maluliyetine neden olması sonucu, ilgili yaya mahkemeye gidip dava açıp tazminat talep edebileceği gibi eğer araç Sigorta Tahkim Sistemine kayıtlı bir sigorta şirketiyle poliçe imzlamışsa, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurarak uyuşmazlığın Komisyonca çözülmesini de isteyebilir.

  Uyuşmazlığın komisyon tarafından değerlendirilmesi için aynı uyuşmazlıkla ilgili mahkemeye,Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki tahkim kurumuna ve Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılmamış olmalıdır.

  Ayrıca, uyuşmazlıkla ilgili Sigorta Tahkimine gitmeden önce sigorta şirketine başvuru yapılması ve bu başvurudan istenildiği gibi bir sonuç alınamaması gerekir, bu başvurunun süresi  15 gündür. Sigorta şirketine yapılan başvuru 15 gün içinde sonuçlanmamış veya başvuranın lehine sonuçlanmışsa Sigorta Tahkimine başvurulabilir.

  Bir de uyuşmazlık tahkime elverişli olmalıdır, tahkime elverişli olmayan durumlar Hukuk Muhakemeleri Kanununda tahkim başlığı altındaki ilgili maddelerde sayılmıştır, bu durumlar söz konusu olur ise uyuşmazlık Sigorta Tahkimine de elverişli olmayacaktır dolayısı ile dava açılması gerekir.

  Başvurunun  yapılma şekli ise, öncelikle Sigorta Tahkim Komisyonunun sitesinde yer alan online  başvuru formu doldurulmalıdır, doldurulan form, uyuşmazlıkla ilgili olan tüm bilgi ve belgeler ile başvuru ücretinin yatırıldığına dair belge de eklenerek başvuru tamamlanmalıdır. Sigorta Tahkim Komisyonunun merkezi istanbulda bulunmakla birlikte çeşitli illerde büroları bulunur, merkeze ya da bürolara bu belgeleri elden veya posta ile ileterek başvuru yapılması da mümkündür. Başvuruyu başvuran kendisi yapabileceği gibi vekaleten başvuru da söz konusu olabilir,Sigorta Tahkim Komisyonuna vekil aracılığıyla başvuru yapılması da mümkündür.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button