PERT ARAÇ TAZMİNATI
PERT ARAÇ TAZMİNATI
Pert araç tazminatı , pert total tazminatı ya da pert farkı tazminatı olarak da adlandırılmaktadır .
Pert anlamı olarak kelime olarak değersizleşme , zarar anlamlarını karşılamaktadır . Sigorta hususunda ki anlamına bakarsak ise tam , ağır hasarlı araç anlamlarını karşıladığını görürüz .
Pert kaydı ise trafik kazasının sonucunda aracın bütününde meydana gelen hasarın kaydı olarak tanımlanmaktadır . Pert kaydı bulunan bir aracın trafikte insanların canını ve malını tehlikeye atması sebebiyle trafikte kullanılması uygun görülmemiş ve bu nedenle pert olan araç trafikten men edilmiştir . Ve bu da perte çıkmış olan aracın plakasına işlenir . Çünkü pert kaydı bulunan araç tehlikeli araç kategorisine girmektedir .
Pert araç tazminatı ise araçların trafik kazası yapması sonrasında pert bedelinin sigorta kuruluşu tarafından aracını sigorta yaptıran kişiye ödeme yapılmasıdır . Bu ödemenin yapılabilmesi için araçların kasko poliçelerinin olması gerekmektedir . Fakat sahada bu noktada büyük sorunlar yaşanmaktadır . Sigorta kuruluşları sigorta yaptırmış olan müşterilerinin araçlarının karşılığı olan bedelinin altında bir ödeme yapmalarının sonucu olarak aradaki farkın yani pert farkının aracın sahibince aynı sigorta kuruluşundan istenmesidir , talep edilmesidir .
Bir aracın pert raporu alabilmesi için gerekli olan kriter o aracın yüzde yetmiş ya da daha fazla bir oranda hasara uğramış olması gerekmektedir . Pert araç için olması gereken tek koşul bu değildir , Hasarın yüzde yetmiş ve daha az olduğu durumlarda da araç pert olarak kabul edilebilir . Örnek olarak airbag açılması sonucunda aracın tamiri için gerekli büyük meblağlar verilmesi verilebilir . Aracın tamir edilmesi için gerekli olan miktarın sigortanın değerine yakın olması da aracın pert araç olduğu anlamına gelmektedir .
Pert işlemlerinin başlayabilmesi için araç sahibinin onayı da gerekmektedir .
Araca pert kaydı işlendikten sonra ilk yapılması gereken sigorta yaptıran kişinin beş iş günü içerisinde sigortaya durumu bildirmesi gerekmektedir . Sigortaya bildirmesinin nedeni de aracın eksper tarafından incelenmesini talep etmektir . Eksperin incelemesi sonucunda aracın hasarının yüzde yetmiş ve üzerinde olması halinde aracın pert olduğuna karar verilmesi durumunda pert araç tazminatının süreci başlar .
Aracın perte çıkması sonucunda kanuni süre içerisinde gerekli olan başvuru sürecinin işletilmesi üzerine başvuru yapılmalıdır . Buna paralel olarak da sigorta kuruluşları gerekli olan hesaplamaları yapmış olduktan sonra sigortalı kişiye ödemeyi eksiksiz olarak yapması gerekmektedir .
Trafik kazasını yapan sürücülerin kendi araçlarının perte çıkması sonucunda meydana gelen zarar trafik sigortası tarafından karşılanmaz . Trafik sigortası tarafından sadece karşı tarafın aracının perte çıkması sonucunda meydana gelen masrafları karşılanır .
Aracın pert haline gelirse bu araç için yapılacak ödeme sigorta kuruluşu tarafınca sigorta poliçesinde belirtilen bedel kadar bir ödeme yapılır . Unutulmaması gerekir ki ödenecek olan bu bedel pert olan aracın piyasa rayiç değeri kadar bir tutar olmalıdır .
PERT ARAÇ İŞLEMLERİ
Sigorta şirketine verilmesi gereken bazı evraklar vardır . Bunlar :
- Trafik kazası sonucunda hazırlanmış olan rapor .
- Trafik kazası yapılmadan önce alkol kullanılıp kullanılmadığına dair rapor .
- Trafik kazası sonucunda aracın hasarını gösteren fotoğraflar .
- Aracın ruhsatının bir örneği .
- Trafik kazasını yapan sürücünün ehliyetinin bir fotokopisi ve son olarak da ödenmiş olan primlerin makbuzları .
Bu belgeler haricinde farklı sigorta şirketlerinin farklı istekleri olabilmektedir .
PERT ARAÇ ÖDEMESİ
Eksper raporu sunucunda raporda araç perte çıkmış olarak yazılmış ise sigorta şirketinin sigorta yaptıran kişiye sigorta poliçesinde belirtilmiş olan teminat bedelini ödemesi gerekmektedir . Sigortalıya karşı yapılacak olan ödeme sigorta poliçesinde belirtilen miktarın daha üstünde olmayacak şekilde aracın güncel olan piyasa değerine eşittir .
Tazminatın miktarı ekspertize raporun verilmesinden itibaren on gün içerisinde belirlenmesi gerekmektedir . Belirlenen tazminat , hasarın ihbarı üzerinden kırk beş gün içerisinde sigorta yaptıran kişiye ödenmesi gerekmektedir .
Yapılan araştırma ve incelemeler sigorta sahibinin hasarı ihbar etmesi üzerinden üç ay geçmiş olmasına rağmen hala tamamlanmadıysa tarafların anlaşması ya da tarafların anlaşamamaları halinde de mahkeme tarafından yaptırılacak olan ön ekspertiz raporu sonucu dikkate alınarak tespit edilen hasar tutarının azami yüzde ellisi olacak şekilde avans olarak sigorta yaptıran kişiye verilmesi gerekmektedir .
Sigorta kuruluşları sigorta yaptırmış olan müşterilerinin araçlarının bedelinin altında bir ödeme yapmaları sonucunda arada oluşan farkın , pert farkının araç sahibince sigorta kuruluşundan istenmesi gerekmektedir .
Sigorta sahibine bedel ödendikten sonra aracın tüm hakları sigorta kuruluşuna geçer .
Kısaca pert kaydında aracın kaskosunun bulunması durumunda aracın rayiç bedeli ve aracın tamir bedeli karşılaştırılır . Hasarın telafi miktarı ile aracın rayiç bedelinin uyuşması halinde aracın rayiç bedeli ödenir .