İKAME ARAÇ BEDELİ

İKAME ARAÇ BEDELİ ( ARAÇTAN YOKSUN KALMA TAZMİNATI )
Ülkemizde trafik yoğunluğunun artmasının etkisine bağlı olarak trafik kazaları da artmaktadır . 2022’nin ilk altı ayında meydana gelen trafik kazalarının sayısı 226 bin 793’tür ve bu kazaların büyük çoğunluğu maddi hasarlı trafik kazasıdır .
Kazanın sonucunda aracı kullanamayacak olan şoförün , aracı kullanamadığı süre içerisindeki giderler düşülerek o aracın modeli dikkate alınarak sürücüye bir araç tesis edilmesi sonucunda oluşan giderin zarar veren kişi tarafından ödenmesinin istenmesidir .
Maddi hasarlı trafik kazalarında kazanın oluşmasında tam kusuru olan araç sürücüsünün bağlı olduğu sigorta şirketinin kazada kusuru bulunmayan aracın tamirini üstlenmektedir .
İkame araç hizmeti kasko sigortası yaptırılırken sunulur .
İKAME ARAÇ NEDİR ?
İkame araç tarafsız bir eksper tarafından kaza yapan aracın incelenmesi sonucunda kaza sonucunda hasar alan aracın trafiğe çıkmamasına karar verildiği zaman ilgili olan sigorta kuruluşunun sigortalı araç sahibi için yedek bir araç sağlamasıdır . İkame araç belirlenirken kaza yapmış olan aracın özelliklerine en yakın olan araçla sağlanması gerekmektedir .
İkame araç hizmetinin uygulanmasındaki amaç kaza sonucunda aracını kullanamayacak olan sürücünün araçsız kalmamasını önlemektir .
İkame aracın verilebilmesi için yapılan trafik kazasının küçük olmaması gerekmektedir . Örnek olarak aracın çizilmesi ya da boyasında bir hasarın meydana gelmesi gibi . Bunun nedeni de aracın sürüş aksamında bir sorun olmamasıdır .
Hangi hallerde sigorta yaptıran kişinin ikame araç alabileceği ve kaç gün için ikame araç alabilir gibi konular sigorta poliçesi hazırlanırken detaylı bir şekilde belirlenmelidir .
İKAME ARACIN VERİLDİĞİ HALLER
İkame araç , trafik kazası sonucunda servise giden aracın bakım ve onarım süresinin uzaması durumunda verilir . Bu hizmetten sürücünün yararlanabilmesi için en başta gelen koşul aracın kullanılamayacak şekilde büyük bir maddi hasar almasıdır .
İKAME ARAÇTAN YARARLANABİLMENİN ŞARTLARI
Araç sürücüsünün ikame araç hizmetinden yararlanabilmesi için bazı şartların yerine gelmesi gerekmektedir . Bu şartlar genel olarak sigorta kuruluşlarında genel hatları aynı olacak şekilde hazırlanmıştır . Buna göre ikame araçtan yararlanabilmenin şartları :
1 – Aracın kaza yapması sonucunda ortaya çıkan hasar bağımsız bir eksper tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
2 – hasar gören aracın yirmi dört saat içerisinde tamir edilemiyor olması gerekmektedir .
3 – Aracın seyir halinde iken hasara uğraması gerekmektedir . Park halinde ya da durağan halde iken kazanın olmaması gerekmektedir .
4 – Eksper ile aracı tamir edecek olan servisin anlaşmaları gerekmektedir . Anlaşmaları üzerine araç servise gider . Eğer eksper ile araç servisi anlaşamazlarsa konu sigorta kuruluşuna gider .
5 – Verilen süreden önce araç tamir edilmiş olursa ikame aracın geri verilmesi gerekmektedir .
6 – Hasar gören araç yılda bir ya da iki defa ikame araç hizmetinden yararlanabilir .
7 – Eğer sigorta şirketi tarafından kaza yapan aracın marka ve modelinde bir araç bulamazsa sigorta yaptıran kişi kendisi aynı özelliklerde bir araç bularak kiralayabilir . Sürücünün bu araç için yapmış olduğu masraflar sigorta kuruluşu tarafından sürücünün faturaları getirmesine bağlı olarak karşılanır .
8 – Eğer verilen ikame aracın süresinin geçmesine rağmen sürücü tarafından hala verilememesi üzerine sürücünün bu faydalandığı süre içerinde ayrıca bir kira vermesi istenir . Ve bu ücreti sürücü ödemekle yükümlüdür .
9 – Sürücünün ikametine bağlı olarak hangi ilde verildiyse araç o ilden teslim edilmelidir .
10 – Ve son olarak da sürücünün ikame aracı kullanırken geçmiş olduğu otoyol ve köprülerin parası sürücü tarafından karşılanır .
Kasko poliçesi haricine ikame araç hizmetinden faydalanılamaz .
İKAME ARAÇ SÜRESİ
Sigorta kuruluşlarınca değişebilmekle birlikte ikame araç süresi yedi ve on beş gün arasında değişebilir .
İKAME ARAÇ TAZMİNATI
İkame araç tazminatı ise kaza sonucunda hasara uğramış olan aracın trafiğe çıkamaması nedeniyle ortaya çıkan zarara denir . Onarım sürecinde olan aracın kullanılamamasından dolayı kazada kusuru bulunan taraf sorumludur . Türk Borçlar Kanununun 49. maddesi hükmünce zararın tazmini için kusurlu tarafa başvurulmamaktadır . Aracı hasar ören kişinin tazminatı karşı taraftan ya da karşı tarafın sigorta şirketinden isteyebilme hakkı bulunmaktadır .
Bu tazminat miktarının belirlenmesinde ; aracın özellikleri , aracın modeli ve markası , aracı sigorta yaptıran kişinin aracını ne sıklıkla kullandığı , aracın bugüne kadar yapmış olduğu kilometresi , aracın onarım süresi , aracın piyasa değeri , aracın trafiğe çıkış tarihi ikame araç için ödenmesi gereken tutar gibi hususlar dikkate alınarak bir tazminat belirlenir .
Araçtan yoksun kalma tazminatı yani ikame araç bedeli trafiğe çıkmayan hasarlı aracın günlük ikame araç bedeliyle , onarım nedeniyle trafiğe çıkmadığı gün sayısının çarpılması sonucunda hesaplanarak bulunur .