Single Blog Title

This is a single blog caption

“Haksız Feshedilen İhale Sözleşmelerinde Alacak Davası Nasıl Açılır?”

NÖBETÇİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ’NE
………………….

DAVACI : … Ltd. Şti. – (Vergi No: …) – Adres
VEKİLİ : Av. Adı Soyadı – Adres
DAVALI : … A.Ş. Genel Müdürlüğü – Adres
TALEP KONUSU : Sözleşme gereği yapılan işlerin bedeli olan … TL’nin, …/…/… tarihinden itibaren ticari avans faiziyle birlikte tahsili talebidir.
DAVA DEĞERİ : … TL


AÇIKLAMALAR

  1. İhalenin kazanılması ve sözleşme ilişkisi:
    Müvekkil şirket, endüstriyel otomasyon ve güç dağıtım sistemleri alanında uzmanlaşmış olup, … Termik Santrali’nin “Aydınlatma ve Güç Dağıtım Panosu Alımı” ihalesi sonucunda yüklenici firma olarak seçilmiştir. İhalenin ardından taraflar arasında …/…/… tarihinde “Aydınlatma ve Güç Dağıtım Panosu ve Saha Kabini Temini ve Montajı” konulu sözleşme imzalanmıştır (Ek-1).

  2. İşin ifası ve teslim süreci:
    Müvekkil şirket, sözleşme hükümlerine uygun şekilde gerekli tüm pano ve kabinlerin üretimini tamamlamış; montaj ve saha kurulum işlemlerinin büyük kısmını da süresi içerisinde gerçekleştirmiştir. Montaj faaliyetlerine başlandığı, ilgili yazılar ve teknik raporlarla da sabittir (Ek-2).

  3. Haksız fesih işlemi:
    Montaj aşamasında sona gelinmişken, davalı idare …/…/… tarihli yazısıyla sözleşmeyi feshettiğini bildirmiş; gerekçe olarak ise ihaleye katılımda sunulan “vergi borcu yoktur” yazısının geçersiz olduğunu iddia etmiştir (Ek-3). Ancak, söz konusu belge, şirketin eski çalışanı tarafından hatalı şekilde temin edilmiştir. Müvekkilin ihalenin yapıldığı tarih itibarıyla yapılandırılmış vergi borcu dışında, ödenmemiş ve vadesi gelmiş bir borcu bulunmamaktadır (Ek-4, Vergi Dairesi yazısı). Bu nedenle fesih kararı dayanaksızdır.

  4. Teslim edilen imalatlar ve kullanımdaki panolar:
    Sulh Hukuk Mahkemesi’nin …/… D. İş sayılı dosyası kapsamında yapılan delil tespiti ve bilirkişi incelemesi ile; sözleşmenin yaklaşık %90’lık kısmının tamamlandığı, panoların büyük bölümünün montajlanarak çalışır durumda teslim edildiği, kalan küçük kısmın ise sahada montaj için hazır bekletildiği tespit edilmiştir (Ek-5). Davalı idare, hâlen müvekkil tarafından kurulan panoları kullanmaktadır.

  5. Sözleşme hükümlerine aykırılık:
    Taraflar arasındaki sözleşmenin 35/3. maddesi, işin %80’lik kısmı tamamlandığında geriye dönük fesih yapılamayacağını düzenlemektedir. Buna rağmen davalı idarenin haksız fesih kararı, müvekkil şirketi mağdur etmiş ve yapılan işlerin bedelinin ödenmemesi sonucunu doğurmuştur.

  6. Ödenmesi gereken alacak:
    İşin toplam bedeli … TL + KDV olup, bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere yapılan imalat ve montajların değeri … TL’dir. Müvekkil, ifa ettiği kısım için bedelin ödenmesi hususunda davalı idareyle defalarca müzakere etmiş, ancak herhangi bir sonuç alınamamıştır. Bu nedenle dava açma zorunluluğu doğmuştur.


DELİLLER:

  1. …/…/… tarihli ihale sözleşmesi,

  2. Delil tespit tutanağı ve bilirkişi raporu,

  3. Davalı fesih yazısı,

  4. Vergi Dairesi yazışmaları,

  5. Taraflar arasındaki yazışmalar,

  6. Şirketin ticari kayıtları,

  7. Tanık beyanları ve sair yasal deliller.


TANIKLAR:

  1. Adı Soyadı – T.C. No – Adres

  2. Adı Soyadı – T.C. No – Adres


HUKUKİ SEBEPLER:

Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, HMK ve ilgili diğer mevzuat.


SONUÇ ve TALEP:

Yukarıda arz edilen nedenlerle; fazlaya dair haklarımız saklı kalmak kaydıyla, müvekkil şirket tarafından davalıya teslim edilen işlerin karşılığı olan **… TL’nin …/…/… tarihinden itibaren ticari avans faizi ile birlikte tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla talep ederim.

…/…/…
Davacı Vekili
Av. Adı Soyadı
İmza


                                                           HAZIRLAYAN: HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ YAĞMUR YORULMAZ

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button