Single Blog Title

This is a single blog caption

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru Dilekçesi-

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ BAŞVURU

Taraflar:

Soyadı:                                       Adı:

Cinsiyet:

Milliyeti:

Doğum tarihi ve yeri: ../../… …..

İkametgâhı:  Adres bilgileri

Temsilcinin Adı ve Soyadı:

Temsilcinin Mesleği: Avukat

Temsilcinin Adresi:

Telefon Numarası:

YÜKSEK SÖZLEŞMECİ TARAF:TÜRKİYE CUMHURİYETİ

OLAYLAR:

  1. Müvekkilim, [Tarih] tarihinde [Şirket A]’da çalışmaya başlamış ve [Süre] görev yaptıktan sonra iş akdi [Tarih] tarihinde feshedilmiştir.
  2. Müvekkilim, [Şehir A] [Mahkeme A]’ne dava açmış, dava [Yıl] yılından itibaren [Esas No] sayılı dosyası ile görülmeye başlanmıştır.
  3. [Ülke A] Cumhuriyeti’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Altıncı maddesi, medeni hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesinde herkesin adil yargılanma hakkını garanti eder. Burada kapsama alınan hak, sadece “medeni hak ve yükümlülükler” ile ilgili olanlardır. Adil yargılama ilkesinin en önemli noktası olan uyuşmazlığın makul sürede karara bağlanması ihlal edilmiştir.  
  4. Davanın açıldığı günden bu yana [Süre] ‘den beri sürüyor olması, hem davacı müvekkilimi mağdur etmiştir, hem de mahkeme görevini makul sürede yerine getirmeyerek bu ilkeyi çiğnemiştir.

Makul Süre Kavramı:

Stögmüller – Avusturya Kararında da belirtildiği gibi mahkeme, muhakemenin makul süre içerisinde bitirilmesini istemektedir. Zira geciken adalet, adalet değildir. Adaletin etkinliği ve bireysel hakların zarara uğramasını önlemenin en esaslı yolu da budur. Altıncı madde ayrıca “adaletin etkinliğini ve inandırıcılığını zedeleyebilecek gecikmeler olmaksızın sağlanmasının öneminin altını çizer”.   

BAŞVURUCU TARAFINDAN ÖNE SÜRÜLEN SÖZLEŞME VE PROTOKOL İHLALLERİ İLE İDDİALARIN DAYANAKLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA:

Olay, Türkiye Cumhuriyeti iç hukuk mevzuatına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti anayasasının 36. maddesine adil yargılanma hakkı düzenlenmiştir. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti anayasası 90. maddesi 5. fıkrasında uluslararası yükümlülüklerini kabul etmiştir. Yani Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki maddeler, bu sözleşmenin ek protokolleri ile bu sözleşmeyi verdiği kararlar ile yorumlayan, içtihat yaratan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlar, Anayasa’nın 90. maddesi gereği kanun hükmündedir ve hatta ulusal yasalarla aralarında bir çelişki varsa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri uygulanır.

ADİL YARGILANMA HAKKINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Mahkenin davayı sürüncemede bırakmış olması ve Türkiye Cumhuriyeti yasalarının bir davayı makul sürede sonuçlandırmaya yönelik bir hükmü olmadığından sözün özü bir iç hukuk yolunun tüketilemeyecek olması nedeniyle başvuru Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılmak zorunda kalınmıştır.

BAŞVURUNUN AMACINA VE HAKKANİYETE UYGUN TATMİN TALEPLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Müvekkilim haksız bir şekilde işten çıkarılmıştır. Bunun üzerine hukuki haklarına başvurmuştur. Ancak yargılama sürecinin çok fazla uzaması nedeniyle daha da mağdur olmuştur. Bu nedenle hakkaniyete uygun olarak maddi [Miktar] Euro, manevi [Miktar] Euro ve avukatlık ve mahkeme giderleri olan [Miktar] Euro ödenmesini talep ederim.

[Tarih]

Davacı Vekili

Ad Soyad

[İmza]

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button