Single Blog Title

This is a single blog caption

AKARYAKIT İSTASYONLARINDA KİRALAMA

Akaryakıt istasyonu, kara ulaşımında kullanılan motorlu araçların çalışması için gerekli olan petrolün depolandığı alandır. Bu sebeple işletmeciler için önemli bir yatırım oluşturur. Bu işletmenin sorunsuz işleyebilmesinde akaryakıt istasyonunun kiralanması önemli bir yer bulur.

SÖZLEŞMENİN UNSURLARI

Akaryakıt istasyonunun kiralanması ticari amaçlı bir gayrimenkul kiralamasıdır. Tarafların bu amaç doğrultusunda kararlaştırdığı sözleşme Türk Borçlar Kanunu’nun konut ve çatılı iş yeri kiralamasına tabii olmadığı için genel hükümlerine tabiidir. Sözleşmenin unsurlarında taraflar kiraya veren ve kiracıdır. Kiralanan eşya ise akaryakıt istasyonudur. Bunun içine istasyonun ekipman ve müştemilatı da dahil edilebilir. Yapılan sözleşmede akaryakıt istasyonun sınırları ve hangi eşyaların dahil edilip edilmediği açıkça belirtilmelidir. Kira bedeli akaryakıt istasyonunun büyüklüğü, konumu gibi unsurlara göre sözleşmenin tarafları arasında kararlaştırılır. Kira bedeli ödenme döneminin ve kira artışı olacaksa artış dönemlerinin açıkça belirlenmesi taraflara kolaylık sağlar. Sözleşme belirli ya da belirsiz süreli olarak oluşturulabilir. Akaryakıt istasyonu kiralamasında genelde belirli süreli sözleşmeler kullanılır. Taraflara devredilecek ruhsat ve izinlere sözleşmede yer verilmelidir. Bununla birlikte bu devirlerin hangi şekilde yapılacağı sözleşmede belirtilmelidir. Bununla birlikte kiracının çevreyi koruma yükümlülükleri ayrıntılı şekilde sözleşmede yer almalıdır.Y

AKARYAKIT İSTASYONU İÇİN GEREKLİ İZİNLER VE KİRACININ SORUMLULUĞU

Akaryakıt istasyonları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve yerel belediyelerden alınması gereken çeşitli ruhsat ve izinlere, çevreye etkileri nedeniyle koruma mevzuatlarına, güvenlik için ayrı standartlardaki koruma önlemlerine tabidir. Bunun sonucu olarak kiracı kiralanan akaryakıt istasyonu üzerindeki ruhsat, izin ve mevzuatlara uygun hareket etmelidir. Uymaması sonucu sözleşmeye aykırılık ortaya çıkar.

KİRAYA VERENİN HAK VE SORUMLULUKLARI 

Kiraya veren sözleşme doğrultusunda kiralanan akaryakıt istasyonunu kullanıma uygun ve gerekli ekipmanları sağlayarak vaktinde teslim etmelidir. Kiraya veren genel olarak kiralananın bakımını yapmakla yükümlüdür. Kiracı bir bakım gereksinimi olduğunda bunu kiraya verene bildirmelidir. Bununla birlikte sözleşmede küçük bakımların kiracı tarafından karşılanması kararlaştırılabilir. Kiraya veren bu doğrultuda kira bedelinin vaktinde ödenmesini isteme hakkına sahiptir. Kiralananın kullanıma ilişkin ruhsat ve izinlerin devri konusunda kiracıya yardımcı olmak kiraya verenin yükümlülüğündedir. Kiracı devredilen bu izin ve ruhsatların korunmasını sağlamakla yükümlüdür.

KİRACININ HAK VE SORUMLULUKLARI

Kiracı, kira bedelinin eksiksiz ve vaktinde ödenmesiyle sorumludur. Kiracı, kiralananın kullanım amacının dışına çıkmamalıdır. Kiralanan akaryakıt istasyonunun kendi amacı dışında kalan ve alakasız bir faaliyette bulunmaması kiracının sorumluluğundadır. Amaç dışına çıkılması sözleşme ihlalini oluşturur. Kiracı ruhsat ve izinleri uygun şekilde kullanmak, vakti geldiğinde yenilemekle mükelleftir. Bu doğrultuda çevreye zarar vermemek ve mevzuata uymak da kiracının sorumluluk alanına girer.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button