Single Blog Title

This is a single blog caption

Trafik Kazalarında Tedavi Giderlerinin Ödenmesi

Günümüz Türkiye şartlarında artan nüfusun beraberinde getirmiş olduğu en büyük problemlerden birisi de hiç şüphesiz trafikte yaşanan kazalardır. Giderek artış gösteren trafik kazaları hiç şüphesiz hukukun da ilgi alanı haline girmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla insanların merak etmiş olduğu en büyük soruların başında trafik kazası yaşanması halinde hangi alacak kalemlerinin talep edilebileceği ve söz konusu kalemleri kimden talep edilebileceğidir. Bugünkü yazımızda bu soruların cevabını açıklamaya çalışacağız ve başlıkta da görüldüğü üzere Karayolları Trafik Kanununda ayrıca düzenlenmiş olan sağlık hizmet bedelleri ne şekilde talep edilebileceğini açıklamaya çalışacağız.

6047 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre motorlu bir aracın işletilmesinden kaynaklanan kazalarda motorlu aracın sahibi ve bağlı olduğu teşebbüs müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Ayrıca motorlu aracın işletenleri Karayolları Trafik Kanunun 91. Maddesi uyarın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırmakla mükelleftirler. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamına giren alacak kalemleri ise şunlardır:

  • Maddi Zararlar: Araçta oluşan değer kaybı dahil olmak üzere üçüncü kişinin ekonomik değerleri üzerinde oluşmuş olan zararlar
  • Sürekli Sakatlık: Üçüncü kişinin meydana gelen kazadan ötürü ömrünün geri kalanı için vücudunda oluşmuş olan maluliyetten ötürü talep edebileceği zarar kalemi
  • Sağlık Giderleri: Üçüncü kişinin meydana gelen kazadan dolayı yaptırmış olduğu tedavi giderleri
  • Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: Üçüncü kişinin kazadan dolayı ölmesi sonucu desteğinden yoksun kalanların talep edebileceği tazminat kalemi

Motorlu aracın işletilmesinden kaynaklı bir kaza meydana geldiğinde zarar gören üçüncü kişi yukarıda sayılan kalemleri zarara sebebiyet veren ilgili motorlu aracın ZMSS kapsamındaki sigorta şirketinden talep edebilecektir.

Sağlık hizmet bedelleri, diğer adıyla tedavi giderleri Karayolları Trafik Kanunun 98. Maddesinde özel olarak düzenlenmiştir. Sağlık hizmet bedelleri, tedavi giderlerini ifade etmekte olup kazadan dolayı zarar gören şahsın vücut bütünlüğünü eski haline getirmek için yapılan her türlü tedavi masrafını ifade etmektedir. Söz konusu zararların nasıl karşılanacağı ise KTK m.98’te açık bir şekilde açıklanmaktadır. Buna göre trafik kazası sebebiyle yasada belirtilen tüm sağlık kuruluşlarının tedavi sebebiyle sunmuş oldukları sağlık hizmet bedelleri SGK tarafından karşılanacaktır. Buna göre tedavinin SGK ile anlaşması olmayan hastanelerde yapılsa dahi sağlık hizmet bedelleri SGK tarafından karşılanacaktır. İlgili 98.madde 2011 yılında değişikliğe uğramadan önce ilgili sağlık hizmet bedellerinden motorlu aracın sürücüsü, işleteni ve ZMSS kapsamındaki sigorta şirketi birlikte sorumluluk sahibiydiler. Ancak 2011 yılında yapılan değişiklikle sorumluluk SGK’ya devredilmiştir. Hatta geçici madde ile birlikte 2011 yılından önce gerçekleşen kazalarda da sağlık hizmet bedellerinin SGK tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.

Ancak yukarıda da bahsedeceğimiz üzere SGK tüm tedavi giderlerinden değil, yalnızca belgelendirilmiş tedavi giderlerinden sorumludur. Yani bakıcı giderleri ve diğer tedavi giderleri SGK’nın teminatı kapsamında değildir. Buna göre tedavi giderleri için motorlu aracın işleteni, sürücüsü ve sigorta şirketinin sorumluluğu tamamen ortadan kalkmamakta, en azından SGK tarafından karşılanmayan tedavi giderleri bakımından sorumlulukları devam etmektedir.

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button