Single Blog Title

This is a single blog caption
Tanıma ve Tenfiz Davası Açılmazsa Ne Olur?

Tanıma ve Tenfiz Davası Açılmazsa Ne Olur?

Boşanma Davası Tanıma Tenfiz

Boşanmalarda tanıma ve tenfiz davası yurt dışında verilmiş olan boşanma kararlarının Türkiye’de de tanınmasını sağlayan davalardır. Boşanma için tanıma davası açılmadığı sürece, çiftler boşanmış olsa da Türkiye’de halen evli satılacaktır. Uygulama sırasında bu davalar, boşanma tanıma ve tenfiz davaları olarak ifade edilmektedir. Bu davalarda teknik olarak ikinci bir yargılama yapılmaz. Yalnızca ilk yargılama neticesinde verilmiş olan kararların Türk hukukuna uygun olup olmadığına karar verilmektedir. Bu koşullar uygun ise Türk mahkemeleri, yurt dışında verilmiş olan mahkeme kararları da onaylanacaktır.

Tanıma ve Tenfiz Davası Açılmazsa Ne Olur?

Tanıma ve tenfiz davası dilekçe örneği hazırlanmadığı ve dava açılmadığı sürece, Türkiye sınırları içerisinde, yabancı ülkelerde verilmiş olan kararlar kesinlikle tanınmamaktadır. Bu noktada kişiler yurt dışında boşanmış olsa bile Türkiye’de halen evli sayılacaktır. Bu durum oldukça ciddi yasal karışıklıklara yol açacağı için mutlaka Türkiye’de de tanıma ve tenfiz davalarının açılması gerekmektedir. Türk hukuku kapsamında eski eşiniz ile halen evli görünmeye devam edeceğiniz için öncelikli olarak yasal mirasçı olarak görünmeye devam ederseniz. Tanıma ve tenfiz davalarının açılmadığı durumlarda, eşiniz malvarlığınız üzerinde hak iddia edebilir. Yeniden evlenmek istediğinizde, evlendirme dairesi, nüfus müdürlüğü gibi kurumlarda da evli görünmeye devam edeceğiniz için medeni halin değiştirilmesi de mümkün değildir.

Yurtdışında Yaşayanlar Tanıma ve Tenfiz Davasını Nasıl Açar?

Tanıma ve tenfiz davası yönetmeliği kapsamında yurt dışında yaşayan ve ülkeye giriş yapamayacak kişiler, avukatına vekalet vererek, davanın sonuçlanmasını sağlayabilir. Tanıma ve tenfiz davaları için tarafların bizzat davada bulunması gerekmektedir. Tanıma ve tenfiz davalarında avukat görevlendirmeniz durumunda, bizzat davaya katılmanız gerekmemektedir. Avukatınız bu durumda davayı takip edecek ve sonuçlandıracaktır. Tanıma ve tenfiz davaları için gerekli belgeler ise:

  • Yabancı mahkemeler tarafından verilmiş olan mahkeme kararlarının orijinal belgesi,
  • Bu kararların kesinleşmiş olması ve apostil şerhi,
  • Yabancı mahkeme kararlarının konsolosluk tarafından yeminli bir tercüman tarafından onaylanmış ve çevrilmiş olması,
  • Türk konsolosluğu tarafından verilecek fotoğraflı boşanma vekaletnamesinin orijinali gerekmektedir.

 

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button