Single Blog Title

This is a single blog caption

TRAFİK SİGORTALARI VE HUKUKİ ÇÖZÜM

TRAFİK SİGORTALARI VE HUKUKİ ÇÖZÜM

Günümüzde teknolojinin gelişmesi birlikte ulaşım alanında ilerlemeler söz konusudur. Bu ilerlemelerin  bizler için ulaşım alanında hayatımızı kolaylaştıracak pek çok avantajı vardır.Her ilerlemenin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajlarıda vardır. Hayatımızı kolaylaştıran ulaşım araçları yani otomobillerimizin kaza yapması sonucunda can güvenliğimizin yada mal güvenliğimizin tehlikede olması durumu söz konusu olabilir. Bu kazaların meydana gelmesi bazen bizlerin kendi hatamızdan  kaynaklanması ile, bazen de bizlerin kusuru olmaksızın karşı tarafın kusurlu davranışı veya ihlali sonucunda meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda kişi gerek psikolojik olarak gerekse maddi ve manevi bir kayıptadır. Bu kayıplar ekonomik olarak sarsıcı boyutta olabilir.Bu tip durumların önlenmesi adına kanun tarafından zorunlu kılınarak trafik sigortası yürürlüğe girmiştir. Trafik sigortası 2918 numaralı Kara Yolları Trafik Kanunu neticesinde karar verilmiş bir zorunluluktur. Bu zorunluluğa uymayan kişiler hakkında cezai işlem uygulanmaktadır.

Trafik sigortası yaptırmak kanunen zorunlu olması dışında kişiler içinde bir avantaj durumu olduğunuda belirmek gerekir. Bu avantaj nedir diye sorulucak olursada kişinin kusurlu veya kusursuz olarak yapmış olduğu bir kaza sonucunda can ve mal güvenliğinin bir sigorta şirketi ile güvence altına alınması ve gerekli görülen masrafların karşılanmasının sağlanmasıdır. Bu kanunla ortaya çıkmış her iki taraf içinde avantajlı bir çözüm önerisidir.

Trafik sigortası yaptırmak zorunda olan kişiler; araç sahibi, işleten, motorlu taşıtla mesleki faliyette bulunan kişiler, motorlu araçla yarış düzenleyenler, devlet ve kamu tüzel kişileri, yabancı plakalı araçlarlardır.

Trafik sigortası kapsamına giren araçlar; motorlu taşıt araçları, römorklar, iş makineleridir. Kapsam dışı araçlar ise her türlü motorsuz taşıtlar, bisiklet ve motorlu  bisiklettir.

Bahsetmiş olduğumuz trafik sigortası süresi 1yıldır. Bu sürenin bitmesiyle sigortanın yenilenmesi gerekmektedir. Sigorta yapılmaması yani yenilenmemesi durumunda kişiler para cezasına çarptırılır. Bunun önlenmesi için sigortamızın süresine dikkat etmeli ve takip etmeliyiz.

Peki trafik sigortası neyi kapsar sorusundan bahsetmek gerekirse;

Kişilerin vefat ve tedavi giderleri; kazanın meydana geldiği esnada bulunan her bir kişi için sunulan giderlerdir.

Kazada meydana gelen ölüm ve kaza tedavi giderleri; kazaya dahil olmuş bulunan tüm kişilerin vefat ve tedavi giderleri.

Kazanın maddi giderleri ve tutarları; kaza sonucunda meydana gelen hasar için karşı tarafa ödenecek tutardır.

Bu maddelerle araç sahiplerine bazı sorumluluklar yüklenmiştir. Bu sorumlulukları yerine getirmeyen araç sahiplerinin yararlanması söz konusu değildir. Yararlanmanın olmamasıyla araç sahipleri ve sigorta şirketleri arasında uyuşmazlıklar çıkabilir. Hem bu uyuşmazlıkların önlenmesi hemde sigorta şirketinden faydalanmak adına araç sahiplerinin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Şu konudanda bahsetmek gerekirse bazı sigorta şirketleri hasarları karşılamamak, tazminat ödememeki çin araç sahiplerinin sorumluluklarını yerine getirmediklerini öne sürerek tazminattan kaçmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde sigorta hukuku ile ilgilenen bir avukata danışmanızı öneririz.

Zorunlu trafik sigortalarında araç sahiplerinin yükümlülüklerinden bahsetmek gerekirse;

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kaza sonrasında oluşan zararın karşılanabilmesi için önce yargının sonrada sigorta şirketinin sizin oluşan kazadan sorumlu olmadığınıza yani mağdur olduğunuza emin olmaları gereklidir.Kaza öncesi ve sonrası sürücünün sigorta şirketine hemde kanuna karşı sorumlu olduğu haller vardır. Bu halleri şu şekilde sıralayabilir;

Araç sahibinin poliçe süresi içerisinde meydana gelen hasarın neden olduğu her durumu sigorta şirketine bildirmek zorundadır.

Sürücüler kaza halinde bu durumu en kısa süre içerisinde sigorta şirketine bildirmeli ve istenilen tüm belgeleri teslim etmelidirler.

Kişinin kaza halinde oluşabilecek zararı ağırlaştırmaması gerekir. Daha fazla tazminat alabilmek adına yapılan bir eylemdir ancan bu eylemin saptanılması halinde sigorta şirketi sözleşmeyi fesh etme hakkına sahiptir.

Sigortası olan bir kişinin diğer bir sorumluluğuda kaza anında oluşabilecek zararı en aza indirmek için yapabileceği bir eylem var ise onu yapmasıdır. Yani sürücünün hasarı azaltmak için çaba göstermesi gereklidir.

Sigorta şirketinden yararlanmak isteyen sürücü maddi hasarlarda mutlaka tutanak tutmalı ve aracını bu esnada güvenli bir yerde muhafaza etmelidir. Bu tutanak bilgisinide sigorta şirketi ile paylaşmalıdır.

Sigorta şirketinin ve araç sahiplerinin sorumluluklarından bahsettikten sonra, sigorta şirketinin sorumluluktan kurtulduğu hallerdende bahsetmek isterim. Bu haller mücbir sebep, zarar görenin ağır veya tam kusurlu olması, üçüncü kişinin ağır kusurlu olması,  işletenin kusuru olmaksızın aracın çalınması ve gasp edilmesi gibi durumlarda sigorta şirketi sorumluluk altına girmekten kurtulur. Yani sigortacı sorumlu tutulmaz.

Trafik sigortası konusunu özetle ele alıcak olursak, günümüzde pek çok insanın sürücü olduğu ve bu sürücü insanlar kadar sürücü adaylarınında olduğunu göz önüne alırsak büyük bir araç çoğunluğu ve sürücü topluluğu karşımıza çıkmaktadır. Bu topluluk içerisinde trafik kurallarına , kanunlarına uyan ve uymayan bir çok insan olabilir. Bu nedenle trafik kazasının ne zaman başımıza geleceğini bilmemekteyiz. Oluşabilicek herhangi bir kaza sonucunda trafik sigortamızın olması gerek kanunen zorunlu tutulmuş gerekse sürücüler tarafından kolaylık sağlanması amacıyla yapılmaktadır.

Sirel Kara

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button