Single Blog Title

This is a single blog caption

SİGORTA TAHKİM KURULU KARAR ANALİZİ


KASKO POLİÇELERİNDEN DOĞAN UYUŞMAZLIKLARA İLİŞKİN KARARLAR

28 . 06 . 2021 Tarih ve K – 2021 \ 86719 Sayılı Hakem Kararı

OLAY VE TALEP
Genişletilmiş Kasko Sigorta poliçesi kapsamında sorumluluğu bulunan aracın 10 . 07 . 2020 ‘de bir trafik kazasına karıştığı ile ilgilidir .
Başvuruda bulunan kişinin vekili , trafik kazasında aracının hasara uğramış olması nedeniyle davalı sigortacıdan 10 TL aracın hasar tazminatını talep etmiş fakat 11 . 05 . 2021 tarihinde bu miktarı 4.0656 TL  ‘ye çıkartmıştır .
Koordinatör Hakem tarafınca dosya teslim alınarak yargılama başlanmıştır . Dosyanın içeriği incelendiğinde ise ihtilafın niteliği gereğince duruşma yapılmasına gerek olmadığı kararına varılmıştır .
05 . 05 . 2021 tarihinde bir ara karar verilmiş ve bu karara göre aracın trafik tescil kayıtları ve aracın önceden sahip olduğu hasarların araştırılmasına karar verilmiştir .  Bunların haricinde aracın bilirkişi tarafından incelenmesine karar verilmiştir .  Bilirkişi 10 . 05 . 2021 tarihinde bir rapor sunmuş ve taraf vekillerine tebliğ edilen bu bilirkişi raporuna itiraz olunmaması halinde davalının vekili 17 . 05 . 2021 tarihli dilekçesini dosyaya sunmuştur .  Dosyada yapılabilecek başka bir usul işlemi kalmadığından 10 . 05 . 2021 tarihinde hazırlanan bilirkişi raporu baz alınarak bir karar verilmiş ve yargılama son bulmuştur .
TARAFLARIN ORTAYA KOYDUĞU İDDİALAR VE TALEPLER
BAŞVURAN KİŞİNİN :
Trafik kazasından sonra davacı 10 . 07 . 2020 tarihinde aracın trafik kazasına karıştığı ve davalıya başvurulduğu fakat bu talebin geri çevrildiği yani reddedildiği iddia edilmiştir . Trafik kazasına katılan aracın hasarının şimdilik 10. – TL olduğu ama bu tutarda eksper ücreti , yargılama giderleri , vekalet ücreti ve tazminatın temerrüt tarihinden beri yasal faizinin olmadığı belirtilmiştir . Tüm bu sayılan kalemlerle birlikte tazminatın ödenmesi talep edilmiştir .  Başvuran kişi tüm bu sayılan ödenmiş ücretlerin fatura , dekont , poliçe gibi ödenmiş olduğunu gösteren belgeleri sunmuştur .
SİGORTA KURULUŞUNUN :
Davalı sigortacı 6.472,41 TL ödendiğini KDV tutarından ve eksper ücretinden sorumlu olmadığını ve talebin fahiş olduğunu cevap dilekçesinde sunmuştur .  Ayrıca başvurunun kabul olması halinde beşte bir oranında vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiğini bu nedenle de başvurunun reddine , yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafça ödenmesi gerektiğini talep etmiştir .  Bununla ilgili gerekli belgeleri de davacı sigorta vekili Komisyon’a sunmuştur .
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇELİ KARAR
Uyuşmazlığın konusu kasko sigortasından kaynaklanan tazminat istemidir .
10 . 07 . 2020 tarihinde oluşan trafik kazası sonucunda meydana gelen hasar ortaya çıkmıştır . Bu aracın da 31 . 05 . 2020 \ 2021 tarihinde davalı sigorta kuruluşu tarafından vadeli olarak sigortalanmıştır .
Kasko Sigortasının Genel Şartlarına göre aracın hareket halinde ya da durma halinde olup olmadığına bakılmaksızın aracı sigorta yaptıran kişinin ya da aracı kullanan sürücünün irade dışında bir trafik kazası geçirmesi sonucunda ya da aracın yanması , çalınması gibi ekstrem durumlarda araçta oluşan maddi zararlar yaptırılan sigortanın güvencesi altında yer almaktadır .
Türk Ticaret Kanununa göre de yine aynı şekilde sigortacı sigortalının uğramış olduğu zararları tazmin etmekle yükümlüğü olduğu ifade edilmektedir .
05 . 05 . 2021 tarihindeki bir ara kararla bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmiş ve yapılan inceleme sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu 10 . 05 . 2021 dosyaya girmiştir . Buna göre bu bilirkişi raporunda trafik kazası yapan aracın kaza sonucunda aldığı hasarın miktarı KDV dahil ve yüzde otuz ikilik bir indirimle 7.637,44 TL olduğunu tespit edilmiştir .  Bilirkişi tarafından hazırlanan bu rapora karşı davalı vekilinin verilen süre içerisinde bir itirazda bulunup bulunmayacağı hakkında bir bildirimde bulunulmuş ve davalı vekili 17 .05 . 2021 tarihinde başvuran kişiye yeterli ödemenin yapıldığı yönünde bit itirazda bulunmuştur .
Bunun üzerine başvuran vekili de 11 . 05 . 2021 tarihinde verdiği bir ıslah dilekçesiyle toplam miktarı 4.065 TL’ye çıkartmıştır . Bu da Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca kabul edilmiştir .
10 . 05 . 2021 tarihli bilirkişi raporu göz önüne alınarak kaza sonucunda 9.631,18 TL’lik bir hasarın oluştuğu tespit edilmiştir , bu hasarın içerisine KDV de dahil edilmiştir . Bu toplam tutardan ödenmiş olan meblağın da indirilmesiyle birlikte ortaya çıkan 3.158,77 TL’nin davalı tarafından ödenmesine karar verilmiştir .  Bu tutarın yasal faiziyle birlikte 02 . 02 . 2021 tarihinde davacıya ödemesine ; başvuranın başvuru harcı , vekalet harcı , bilirkişi ücreti , eksper ücretine ödemiş olduğu toplam 833,50 TL‘nin davalı sigortadan alınmasına ve davacıya ödenmesine karar verilmiştir .

TAYYİP TAŞKAN

Leave a Reply

Open chat
Avukata İhtiyacım var
Merhaba
Hukuki Sorunuz nedir ?
Call Now Button